Krever at Ap-ledelsen undersøker om Giske-episoder er trakassering

1 day ago 4



Lokallagsleder Silje Fagerhaug i Namsos Ap sendte torsdag kveld en bekymringsmelding til fylkesleder i Trøndelag Ap, Ingvild Kjerkol, og partikontoret i fylkeslaget.

Der peker hun på at det over tid har vært svært mange saker i pressen med personer i Trøndelag Ap, som har fortalt om negative episoder med Trond Giske og om et dårlig psykososialt miljø i fylkespartiet.

Fagerhaug krever i e-posten til partiet at ledelsen i Trøndelag Ap håndterer dette, selv om det ikke foreligger noe formelt varsel mot Giske om trakassering.

Flere ønsker undersøkelser

«Ledelsen må selvfølgelig håndtere både konflikter og trakassering uavhengig av om det er sendt inn et skriftlig varsel knyttet til det. Så lenge ledelsen er kjent med saken, må ledelsen håndtere den», heter det i bekymringsmeldingen.

Fagerhaug får støtte fra to av dem som er omtalt i bekymringsmeldingen. 

– Jeg tror det er lurt at partiet iverksetter undersøkelser av om det har forekommet trakassering fra Trond Giske av partikolleger, sier nestleder Torbjørn Barland Moe i Trondheim Arbeidersamfunn til TV 2.

– Arbeiderpartiet har sine rutiner, og jeg har forventninger om at dette håndteres etter partiets retningslinjer, sier tidligere leder i Trondheim Ap, Gunn Elin Høgli, til TV 2.

20240801_Front
MÅ UNDERSØKE: Fylkesleder Ingvild Kjerkol i Trøndelag Ap har mottatt en bekymringsmelding om Trond Giske.

Kjerkol sier til TV 2 at Trøndelag Ap følger partiets vedtekter og partiets retningslinjer mot trakassering og søker å ivareta medlemmene på best mulig måte.

– Å kommentere enkeltsaker vil ikke være i tråd med våre retningslinjer, sier hun.

I en e-post til TV 2 skriver Trond Giske at han tar bekymringsmeldingen med stor ro. 

 – Jeg har for lengst sluttet å bli overrasket over personangrepene fra noen av dem som vil nominere en annen enn meg. Og minst overraskende er det at meldinger, varsel og anklager blir brukt, skriver Giske.

Dette svarer Trond Giske

I en e-post til TV 2 skriver Trond Giske dette om saken:

«Jeg har for lengst sluttet å bli overrasket over personangrepene fra noen av dem som vil nominere en annen enn meg. Og minst overraskende er det at meldinger, varsel og anklager blir brukt. Jeg tar angrepene med stor ro, erfaring viser at det bare gjør grasrota mer bestemt på å bli hørt. Folk er lei av slike angrep som tar oppmerksomheten bort fra det som er viktig, å sørge for at folk får bedre råd, trygg pensjon, god eldreomsorg og skole. Og det skader partiet, burde snakke pent om egen kandidat heller enn å snakke negativt om andre. Bare da blir vi et sterkt lag som vinner valg. » skriver Giske.

Mange har det vanskelig

Bekymringsmeldingen berører blant andre stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø, som hadde sterk støtte fra alle lokallagene i Sør-Trøndelag til gjenvalg, men trakk seg. Hun oppga bråket rundt Trond Giske som årsak.

– I åtte år har alt dreid seg om bråk og strid rundt Giske og hans retur. For min del har jeg fått nok. Jeg må tenke på helsa. Jeg kan rett og slett ikke stå i denne gørra i fire nye år, sa hun til Adresseavisen.

Leirtrø har ikke svart på henvendelser fra TV 2 om bekymringsmeldingen.

Kjerkol sier at fylkesstyret følger opp kommunepartiene systematisk, og har dialog med partikontoret sentralt etter behov. Hun sier hun ikke kan kommentere om Trøndelag Ap nå sender bekymringsmeldingen videre til Aps partisekretær Kjersti Stenseng.

– At mange har det vanskelig i Trøndelag Arbeiderparti nå, det spilles dessverre ut for åpen scene. Fylkesstyret og partikontoret følger med på det og er tilgjengelig for kommunepartiene våre, sier Kjerkol til TV 2.

Les hele kommentaren lenger ned.

Flere har reagert

Også Giskes opptreden mot tidligere leder i Trondheim Ap, Gunn Elin Høgli, bystyrerepresentant Sara Shafigi og fylkestingsrepresentant Emilie Græsli bør undersøkes av pariet, skriver Fagerhaug.

Høgli stod fram i TV 2 og Adresseavisen med sine dagboksnotater om episoder med Giske etter at hun ble kastet på årsmøtet til Trondheim Ap, selv om hun ikke var på valg.

«Giske-vennene» og partiveteranene Jorodd Asphjell og Arne Haugen er blant de som har uttrykt bekymring over situasjonen i Trøndelag Ap etter at medlemmer i Giskes lokallag i Trondheim, Nidaros Sosialdemokratiske Forum, meldte overføring til andre lokallag.

 Ned Alley / NTB
GIFTIG: Jorodd Asphjell(tv) mener overføringene av medlemmer fra lokallaget Nidaros i Trondheim Ap til andre lokallag har ført til at giftigheten i Trondheim Ap har spredd seg. Foto: Ned Alley / NTB Foto: Ned Alley

Konkluderer ikke

Kjente saker i media med uttalelser fra digitaliseringsminister Karianne Tung, og Ap-toppene Trude Basso og Roar Aas i Trondheim Ap gir også grunn til å undersøke miljøet, mener hun.

Tung tok et oppgjør med kaos og splittelse i Adresseavisen, mens Basso og Aas gikk ut mot Giske foran årsmøtet i Trondheim Ap. 

Videre mener hun det bør undersøkes nærmere hva som er bakgrunnen for at Tydal Ap har varslet nominasjonskomiteen om at de vil avlyse valgkampen hvis Giske står på nominasjonslisten.

Fagerhaug sier dette om hvorfor hun har sendt denne bekymringsmeldingen nå:

– Vi kan ikke sitte å se på dette lenger. Ledelsen må ta tak, sier Fagerhaug til TV 2.

Fagerhaug konkluderer ikke med at Giskes opptreden mot partifeller er å anse som brudd på Aps regler om trakassering, men understreker at dersom det er grunn til å tro at det kan foreligge trakassering, har ledelsen ifølge Aps retningslinjer plikt til å undersøke dette.

Hun viser til at Arbeiderpartiet har nulltoleranse overfor all form for trakassering.

Støre-oppfordring

Ut fra sakene i mediene, mener lokallagslederen i Namsos Ap at det er grunn til å undersøkelse ikke minst om det psykososiale miljøet i Trøndelag Ap, som blir beskrevet som giftig.

Fagerhaug viser til at Arbeiderpartiet har nulltoleranse overfor all form for trakassering. Hun ber om at det blir satt inn tiltak for å bedre det psykososiale miljøet.

– Dette holder ikke, sier hun.

Fagerhaug anser at bekymringsmeldingen er hennes bidrag som leder i Namsos Ap til å forsøke og hindre at trakassering skjer. 

Fagerhaug understreker i meldingen at det ikke trengs et skriftlig varsel for at ledelsen i fylkeslaget skal være pliktig til å bringe informasjonen de har til partikontoret sentralt. 

Ap-leder Jonas Gahr Støre oppfordret i TV 2 torsdag partifeller i Trøndelag, som reagerer på den heftige maktkampen rundt Trond Giske, om å gå ut og si fra.

– Jeg håper at de som har meninger om dette gir uttrykk for hva de mener, får sagt ifra og deltar i debatten om hvordan dette skal være, sier Jonas Gahr Støre til TV 2 om situasjonen i Trøndelag Arbeiderparti. 

Hele kommentaren til fylkesleder Ingvild Kjerkol

Trøndelag Arbeiderparti følger partiets vedtekter og partiets retningslinjer mot trakassering og søker å ivareta medlemmene våre på best mulig måte. Å kommentere enkeltsaker vil ikke være i tråd med våre retningslinjer. Trøndelag Arbeiderparti har i tillegg en organisatorisk plattform som forplikter både kommunepartiene og fylkespartiet til å jobbe for en god og inkluderende partikultur. Hos oss, som i alle andre organisasjoner forventer vi normal folkeskikk av hverandre og at konflikter løses på lavest mulig nivå. Det må vi minne hverandre om i opphetede prosesser, som en nominasjonsprosess kan være. Fylkesstyret følger opp våre kommunepartil systematisk og vi har også dialog med partikontoret sentralt etter behov.Dette er en hverdagsjobb for alle som har lederverv i Arbeiderpartiet. Vi ser og hører at mange har det vanskelig i Trøndelag Arbeiderparti nå. Fylkesstyret og partikontoret følger med på det og er tilgjengelig for kommunepartiene våre.

Read Entire Article