Kraftige reaksjoner: – Det er dramatiske tall

1 month ago 19



Kommunikasjonen som sviktet:

Etter TV 2s avsløringer mener flere at det haster å ta grep.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
SLÅR ALARM: Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, slår alarm om situasjonen i helsevesenet. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Publisert 09.09.2024 15:37

– Bak tallene er det mennesker som har mistet livet fordi kommunikasjonen i helsetjenesten ikke har fungert. Bak tallene finner du familier i sorg og lidelse, sier Lill Sverresdatter Larsen. 

Hun er forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, og reagerer kraftig på TV 2s saker om hvilke konsekvenser kommunikasjonssvikt har fått i helsevesenet. 

– Bak tallene finner du også leger og sykepleiere som «second victims», fordi de har erfart at pasienter dør eller blir skadelidende fordi systemet rundt de ansatte ikke er godt nok. 

 Goran Jorganovich  / TV 2
KREVER GREP: LIll Sverresdatter Larsen krever at det tas grep for å bedre situasjonen i helsevesenet. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Må få betydning 

De siste fem årene har 957 personer mistet livet på norske sykehus, delvis fordi kommunikasjonen har sviktet. 

– Dette er tall som er langt over antall personer i Norge som dør i trafikken, eller som drukner i løpet av et år. Slike dramatiske tall må få betydning, sier Sverresdatter Larsen. 

Hun mener tallene som kommer frem i TV 2s granskning viser et stort og økende problem i helsetjenesten vår. 

– Dette er en sektor med høy grad av vikarbruk, der toppledelsen tilsynelatende er lite interessert i å få ned sykefravær. Da er resultatet manglende kontinuitet og mange brudd i pasientforløp, og dermed høy risiko for pasient. 

– Alvorlig 

De siste fem årene har antall uønskede hendelser økt gradvis. Om det skyldes at det begås flere feil, eller om terskelen for å varsle er lavere, er fagfolk og eksperter ikke sikre på. 

De er imidlertid samstemte om at tallene burde vært lavere.

President i Legeforeningen, Anne-Karin Rime, sier til TV 2 at det er velkjent at mangelfull kommunikasjon utgjør en pasientrisiko. 

– Samtidig vet vi at det vil være usikkerhet knyttet til slike tall. Dette er uansett alvorlig, dersom tallene stemmer, sier Rime. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
VANSKELIG Å UNNGÅ: President i Legeforeningen, Anne-Karin Rime, sier vi aldri kan helgardere oss mot feil. Men hun understreker at det er mulig å redusere sjansene for det. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Legeforeningen har, i likhet med Sykepleierforbundet, advart om situasjonen flere ganger. 

– Vi har flere ganger ropt varsku om det økte presset på sykehusene, og på den enkelte legen og sykepleieren som behandler pasientene. Vi vet at en mer presset arbeidshverdag øker risikoen for feil, sier Rime. 

– Risikoen er stor 

Sverresdatter Larsen advarer om at tallene kommer til å fortsette å øke, om det ikke tas grep. 

– Risikoen er, som vi har varslet både denne og forrige regjering om, stor. 

– Hvor kritisk er det at det tas grep nå, mener du?

– For 957 pasienter er det allerede for seint. Og 2939 er allerede skadelidende.

Hun understreker at det akkurat nå står nesten 5000 sykepleierstillinger og 3000 helsefagarbeiderstillinger ledige. 

– Dette tallet ventes å stige til 40.000 ledige stillinger innen få år. Konsekvensene bærer pasienter, pårørende og de ansatte. Det er ikke greit, sier Sverresdatter Larsen. 

– Gjør inntrykk

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier til TV 2 at det gjør inntrykk å høre at hundrevis av pasienter har mistet livet i hendelser som kunne vært unngått. 

– Pasientsikkerhet er noe av det aller, aller viktigste i helsetjenesten. At det er forsvarlighet og god kvalitet, skal folk være trygge på. Så her er det åpenbart ting som har gått galt, sier statsråden. 

 Fanny Bu / TV 2
OVERRASKET: Helseministeren måtte lese TV 2s tall flere ganger. Han trodde knapt det kunne stemme. Nå lover han å ta grep. Foto: Fanny Bu / TV 2

Vestre lover nå å ta grep for å bedre situasjonen. 

– Det har skjedd dødsfall som kunne vært unngått. Når man ikke har gode nok systemer for å lære av feilene, dele informasjonen med hverandre slik at den samme feilen ikke gjentas på andre avdelinger eller andre sykehus, så er det beklagelig.

Read Entire Article