Kraftig vekst: – Som å gå fra røyk til snus

1 month ago 16



Mens nordmenn unnviker enkelte varer, har lysten på andre varer skutt i været.

NAM NAM?: Salget av bønner, linser og kikerter har vokst den siste tiden. Er det for smakens skyld eller fordi det er sunt? Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2
NAM NAM?: Salget av bønner, linser og kikerter har vokst den siste tiden. Er det for smakens skyld eller fordi det er sunt? Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Publisert 09.09.2024 06:01

Når nordmenn nå tar turen til butikkene, har handlekurvene begynt å se annerledes ut.

– Det er skikkelig vinn-vinn, mener ernæringsfysiologen TV 2 har snakket med.

Men hva har skjedd? Endringene kan ha kommet med Helsedirektoratets nye kostholdsråd, som ble lagt frem for under en måned siden.

Rådene ble heftig diskutert. Selv om det var varierende meninger om rådene, virker deler av dem å allerede ha gjort susen. 

Dagligvarekjedene kan bekrefte at folket har begynt å unngå kjøtterstatningsprodukter og heller velger belgfrukter som bønner, linser og kikerter. 

Glad i begge deler

TV 2 tok turen til en dagligvarebutikk i nærheten. Kunden Alina Lapina (42) tok sin daglige handletur, hvor det stod grønnsaker, havremelk og flere andre råvarer på handlelisten.

Lapina skulle verken ha belgfrukter eller erstatningsprodukter i dag. Det hadde hun hjemme fra før av. 

– Jeg spiser bønner, linser og kikerter hver dag. Spesielt kikerter. Det er min favoritt, sier Lapina. 

 Sara Aarøen Lien / TV 2
ELSKER KIKERTER: Alina Lapina er varsom med inntak av karbohydrater, men motsatt når det gjelder kikerter. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Hun var vegetarianer i mange år før hun ble veganer i 2019. 

– Jeg synes det er veldig positivt at flere kjøper disse produktene. Det er utrolig gode råvarer og noe jeg anbefaler folk å gjøre mer av.

Lapina sier dog at hun også kjøper diverse erstatningsprodukter, som både er ultraprosesserte og ikke. 

– Jeg kjøper inn ultraprosesserte produkter til barna mine, siden de liker det veldig godt. Men jeg passer på at de spiser bønner, linser og kikerter også. 

– Og mye annen sunn mat som avokado, hummus og grønnsaker, legger hun til. 

 Sara Aarøen Lien / TV 2
BILLIG: Belgfruktene koster en god del mindre enn kjøtt og erstatningsproduktene. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Synkende etterspørsel

TV 2 har tatt kontakt med de største dagligvarekjedene for å høre om salget av de ulike matvaregruppene. 

Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, kan fortelle om oppgang og negativ vekst.

– Etter flere år med stor vekst, har vi registrert en liten nedgang i salget av kjøtterstatningsprodukter, forteller Arvin.

– Samtidig har salget av bønner, linser og kikerter hatt en kraftig vekst, noe som kan tyde på at flere lager vegetarretter fra bunnen av.

 Sara Aarøen Lien / TV 2
MINDRE AV DETTE: Etterspørsel og salg av erstatninger for kjøtt har sunket den siste tiden. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne, mener det er økt interesse for vegetar, men basert på rene råvarer mer enn prosesserte og ultraprosesserte alternativer.

– På plantebaserte alternativer til meieri, har vi de siste årene hatt stor vekst. Når det gjelder ferske kjøtterstatningsalternativer, har vi i år vekst i vegetarburgere, men ellers nedgang i andre kjøttalternativer.

På kassalappen står det derimot oftere bønner, linser og kikerter. 

– Når det gjelder hermetiske bønner og linser solgte vi eksempelvis 25 prosent mer i 2023, mot 2018. For hermetiske kikerter er økningen på 40 prosent, skriver hun videre.

Hynne er enig med Arvin i Kiwi – salgene betyr at mange heller lager mer vegetarmat fra bunnen av.

Samme oppfatning

Kommunikasjonsrådgiver i Coop, Simen Kjønnås Thorsen, sier at de hadde en jevn vekst av vegetarserien til Coop fra 2016 til 2022. 

– Men siden har markedet for denne type produkter falt. Forklaringen er nok sammensatt, forteller han.

 Sara Aarøen Lien / TV 2
STORT UTVALG: På butikken var dette mindre enn halvparten av alle belgfruktene man kunne velge mellom. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Han sier at Coop uansett vil fortsette å legge til rette for kjøttfrie alternativer, slik at vegetarkundene har tilgang på enkle og raske middagsløsninger.

– Extra merker også et lite løft i salget av bønner, erter og linser den siste måneden. 

– Samlet vokser hermetiske erter og bønner i Extra i august med 19 prosent målt i volum sammenlignet med august i 2023, fortsetter Thorsen.

– Som å gå fra røyk til snus

Klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, mener nyheten er gjennomgående positiv. 

– Det er skikkelig vinn-vinn, egentlig. Det er utrolig billig og det er godt for helsen. Den beste erstatningen for kjøtt er kikerter, bønner og linser. De er mye bedre enn disse plantebaserte alternativene.

 Sigve Bremer Mejdal / TV 2
MINDRE KJØTT: Tine Sundfør mener det er mye bedre å spise kikerter, bønner og linser enn rødt kjøtt. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2

Hun forklarer at flere av de plantebaserte erstatningsproduktene er ultraprosesserte og er tilsatt salt, smaksforsterkere, fortykningsmidler, sukker og olje. 

– De naturlige belgfruktene er mye bedre og sunnere, og en slik råvare har alltid bedre kvalitet. De er proteinrike, samtidig så får du mange av de fibrene som gir bedre blodsukkerregulering og kolesterol.

Sundfør mener det er bedre å hoppe over erstatningsalternativene og «rive av plasteret», og kjøpe de sunne råvarene fra start av.

– Det er som å gå fra røyk til snusen. Slutt heller med en gang.

Vær bevisst

Kostholdseksperten tror det er flere årsaker til den kraftige veksten. 

– Nye kostråd, påvirkning fra sosiale medier, ønsket om å spise mer bærekraftig og at det er et billig alternativ til kjøtt i dyrtiden. 

– Det virker som Ola Nordmann har trengt mer inspirasjon til hvordan man kan bruke belgfruktene og heller valgt de enkle erstatningsalternativene. Men nå begynner det å bli en større interesse og en trend.

Hun trekker frem retter som taco, gryteretter og chili con carne, hvor det er enkelt og godt med belgfrukter fremfor kjøtt eller erstatningsprodukter.

Samtidig er noen av kjøttalternativene gode og sunne, men det viktigste er å være bevisst på ingrediensene.

 Sara Aarøen Lien / TV 2
PASS PÅ: Kostholdsekspert Sundør mener flere av de plantebaserte produktene er usunne og at man bør holde seg til de «rene» varene. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

– Om du kjøper det, så bør du være oppmerksom og sjekke hva som er i produktene. 

– Noen har rødbeter og kikerter sammen, som er bra, mens andre har mye salt og høyt kaloriinnhold sammenlignet med rent kjøtt, kyllingfilet og fisk, fordi de er tilsatt mye olje.

– Det vi bør begrense aller mest er prosesserte kjøttprodukter som bacon, hamburger, pølser og lignende. Da er det bedre med de ultraprosesserte kjøttalternativene.

Read Entire Article