Konspirasjonsteorier florerer før «Milton»: – Folk kan for lite

2 hours ago 3



 CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH / EPA / NTBKØ: Store deler av Florida er bedt om å evakuere. Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH / EPA / NTB

I sosiale medier får Kamala Harris og Joe Biden skylden for uværet som treffer Florida torsdag morgen norsk tid. Bare tull, understreker forsker.

onsdag 9. oktober kl. 13:30

Kortversjonen

  • Orkanen «Milton» treffer snart Florida som en kategori 5-orkan, og store evakueringer er i gang.
  • Konspirasjonsteorier hevder at Biden-administrasjonen styrer orkanen mot Trump-stater.
  • Klimaforsker Hans Olav Hygen avviser disse teoriene, og sier det er fysisk umulig.
  • Teoriene skyldes manglende kunnskap om vær og naturkrefter, sier han.

Om kort tid treffer orkanen «Milton» delstaten Florida i USA. Stormen, som ifølge president Joe Biden kan bli den verste i området på 100 år, styrket seg sent tirsdag kveld til en kategori 5-orkan.

Store deler av Florida er bedt om å evakuere. Ordførere og guvernører sier at om man ikke evakuerer, så dør man.

I ekte amerikansk stil har det dukket opp flere konspirasjonsteorier før orkanen treffer.

En av de med mest vind i seilene er at regjeringen har brukt værkontroll-teknologi for å styre orkanen mot stater som stemmer på Donald Trump.

 Lorenzo Hernández / EPA / NTBMilton har begynt å påvirke livet på land. Her fra Mexico, som slapp unna det aller verste. Foto: Lorenzo Hernández / EPA / NTB

Blant de som har hevdet dette, er den ytterliggående kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene. Trump-supporteren har i etterkant blitt latterliggjort, men flere har sagt seg enig med Greene.

På blant annet TikTok har denne teorien fått støtte. Motstandere peker på at det er stormsesong i Florida, og slik er det hvert eneste år.

Fysisk umulig

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, sier til VG at det er fysisk umulig at konspirasjonsteoriene bærer hold.

– Det er 100 prosent umulig. Dette er krefter langt utenfor det vi kan styre.

Bilde av Hans Olav HygenHans Olav Hygen

Klimaforsker

Han forteller at det ikke engang finnes noen systemer som er sterke nok til å stoppe en orkan – og hvert fall ikke starte en.

– Vi har så vidt startet med å få en forståelse av hvordan de oppstår, men å derifra skulle trigge det er en umulig tankebane.

Han mener årsaken til at folk tror på slike teorier er på grunn av manglende kunnskap.

– Folk kan for lite. De forstår ikke hvor store de systemene er. Noen tenker «det kunne kanskje være mulig», også får det grobunn.

Han forteller at slike teorier også finnes i Norge, men at det er snakk om enkeltgrupper og i mye mindre skala.

– Det hender at vi får henvendelser fra folk som mener at vi i Oslo styrer været på Vestlandet. Men jeg tror ikke slike konspirasjonsteorier får samme gehør her til lands.

 MARIO TAMA / AFP / NTBFoto: MARIO TAMA / AFP / NTB

Stopper ikke

Værteknologi-konspirasjonen er derimot ikke den eneste som har begynt å florere.

Som Aftenposten omtalte tirsdag, hevder noen at boligområder er blitt rasert for å gjøre plass til gruver der man kan lete etter litium til elbiler.

Read Entire Article