Konkurrenten tok domenenavnet

3 weeks ago 25



Da Sparebanken Vest i april sikret seg rettighetene til varemerket «Sparebanken Norge», hadde allerede konkurrenten Sparebanken 1 SMN kjøpt navnet på nett.

Sparebanken Vests hovedkontor i Bergen. Nå fusjoneres de med Sparebanken Sør, og tar navnet «Sparebanken Norge». Foto: Sparebanken Vest

Fredag ble det kjent at navnet på den nye sammenslåtte banken etter fusjonen mellom Sparebanken Vest og Sparebanken Sør er klart.

Fusjonspartnerne har landet på «Sparebanken Norge». Det var DN som først omtalte det nye navnet.

E24 har tidligere omtalt at Sparebanken Vest søkte om rettighetene til dette navnet i april.

Men domenenavnet sparebankennorge.no er det Sparebank 1 SMN som sitter på. Det viser et opplysningssøk på domenet som E24 har utført fredag.

Domenenavnet ble registrert i desember 2021 og sist oppdatert i november i fjor.

Konserndirektør for kommunikasjon og merkevare Rolf Jarle Brøske i Sparebanken 1 SMN har ikke vært tilgjengelig for kommentar fredag.

Det hadde så vidt det var Sparebanken Vest:

– Nå skal vi i gang med å bygge den nye banken og den nye merkevaren. Valg av domene er en av mange beslutninger som skal tas i tiden fremover, og vi skal finne en god løsning på dette, skriver kommunikasjonsdirektør Hanne Dankertsen i Sparebanken Vest i en tekstmelding.

Hun ønsker ikke å svare på om det kan bli aktuelt å betale Sparebank 1 SMN for domenet.

Ble henlagt

Tilbake i april sa Dankertsen at søknaden om navnerettighetene ikke var et forvarsel på noen kommende fusjon.

– Vi har ingen planer om å gjøre noe konkret med dette navnet nå, men vi ønsker å ha rettighetene til dette navnet i en tid der det skjer veldig mye i banksektoren, sa Dankertsen i april.

Og samme kunne det være: Patentstyret var ikke videre begeistret for varemerkesøknaden. I sin uttalelse senere i april svarte Patentstyret at de ikke kunne registrere varemerket, fordi det var beskrivende.

Ordet «sparebanken» ville gitt Sparebanken Vest enerett til å bruke det kommersielt, men beskrivende tekst skal kunne brukes fritt av alle som tilbyr tjenesten, heter det i svarbrevet.

«Både dere og andre næringsdrivende må derfor kunne bruke den beskrivende teksten Sparebanken Norge uten dermed å krenke andres varemerkerettigheter», konkluderte Patentstyret.

I sommer fikk imidlertid banken godkjent en søknad om å registrere sammenstillingen av navnet «Sparebanken Norge» og logoen til Sparebanken Vest, viser dokumenter hos Patentstyret.

Gammel drøm

Tanken om en «Sparebanken Norge» stammer fra 90-tallet. Da forsøkte Sparebank 1-gruppen og Sparebanken NOR/Gjensidige NOR å slå seg sammen.

Drømmen falt i grus da Gjensidige NOR i stedet fusjonerte med DNB.

Sparebanken Midt-Norge forsøkte i november 1995 å registrere ordmerket «sparebanken N/O/R/G/E», men trakk søknaden våren etter.

De siste årene har det vært flere sammenslåinger i det norske bankmarkedet. Blant annet slo flere regionale sparebanker seg sammen til Sparebank 1 Sørøst-Norge i 2021 og 2022.

I 2022 fikk DNB lov til å kjøpe Sbanken. Danske Bank har på sin side solgt sitt personmarked til Nordea. På starten av året varslet Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank at de ville slå seg sammen.

Tidligere år gikk også nyfusjonerte Sparebank 1 Sørøst-Norge sammen med Sparebank 1 SR-Bank for å bli til Sparebank 1 Sør-Norge.

Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i SPV uttrykte i mai skuffelse over at Sparebanken Sogn og Fjordane gikk inn i SpareBank 1 Alliansen i stedet for SPV.

Denne potensielle sammenslåingen har forvalter Magnus Vie Sundal omtalt som en drøm om «Sparebanken Norge» – som da ikke ble noe av.

Read Entire Article