Kongen vinner i 2025. Det er ingen grunn til å nøle med planleggingen.

1 month ago 22



Kong Harald vinker til 17. maitoget. Foto: Heiko Junge, NTB

Ingen grunn til å nøle med planleggingen.

Publisert: 05.09.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Historiker Trond Norén Isaksen har muligens noen poenger i sin kronikk 3. september om kongehusets rolle og synlighet. Men som ekspert på monarkiet burde han ikke overse det uten sammenligning aller viktigste for kongehuset i året som kommer.

Kong Harald og hans nærmeste får i 2025 helt enestående anledninger til å synliggjøre hva som er det norske monarkiets bærebjelke. 8. mai er det 80 år siden frigjøringen. 13. mai er det 80 år siden daværende kronprins Olav kom hjem. Hvilken feiring det var!

Og 7. juni er det 80 år siden den mest betagende hendelsen i vår nyere historie: Kong Haakon 7, som hadde erobret rollen som beslutningstager i 1940 og klippefast symbol på samhold gjennom fem lange krigsår, kom hjem. Med seg hadde kongen blant andre åtte år gamle arveprins Harald, som sikkert husker begivenheten.

Storting, høyesterett og regjering bør se at nå er det imperativt å peke på monarkiets historie som uangripelig ankerfeste i farens stund. Ingen grunn til å nøle med planleggingen.

John Berg

Major (r), forsvarsanalytiker

Read Entire Article