– Komisk ressursbruk

5 days ago 9



Tidligere i august skrev TV 2 om Nils Jørgen Selbekk (28) som fikk 3000 kroner i bot for å ha plukket opp potetgull fra søppelet utenfor Europris i Kristiansund. 

Selbekk godtok ikke boten. Nå sier politiet til TV 2 at de skal kalle ham inn til avhør. 

– Slik saken står nå, ønsker politiet et avhør av siktede. Vi vil deretter foreta en vurdering i forhold til videre saksgang, sier fungerende seksjonsleder for påtalemyndigheten i Kristiansund, Merethe Falkevik, til TV 2. 

POTETGULLTYV? Nils Jørgen Selbekk fikk et forenklet forelegg på 3000 kroner for å ha «stjålet» disse potetgull-posene fra søpla til Europris. Foto: Leslie Tangen / TV 2
POTETGULLTYV? Nils Jørgen Selbekk fikk et forenklet forelegg på 3000 kroner for å ha «stjålet» disse potetgull-posene fra søpla til Europris. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Komisk ressursbruk

Selbekk sier han ikke har hørt noe fra politiet om avhør. Og reagerer på nyheten. 

– Komisk ressursbruk, men stiller selvsagt til avhør om de trenger det, sier han. 

Potetgulltyven har fått advokat Roy Arteid med seg på laget. Arteid har tatt på seg saken til Selbekk gratis. Arteid sier han tar saken såkalt «pro bono» fordi han reagerer kraftig på boten Selbekk har fått.

– Hvis politiet får gjennomslag for dette, betyr det i praksis at det blir straffbart å være fattig og ikke ha penger til mat. Slik kan vi ikke ha det, smeller han.

Spesielt reagerer han på ressursbruken. 

– Vi vet at politiet henlegger tyverier og svindelsaker med kjent gjerningsperson over en lav sko, da er det hinsides at de skal brukes ressurser på en sak som denne, sier Arteid. 

 Simen Askjer  / TV 2
OPPSIKTSVEKKENDE: Advokat Roy Arteid har tatt på seg å føre saken for Nils Jørgen Selbekk gratis. Han mener det er unikt om den havner i retten. Foto: Simen Askjer / TV 2

Arteid sier han tok kontakt med Selbekk etter han leste saken på TV2.no.

– Jeg har aldri hørt om at noen har fått bot for dumpsterdiving før. 

Advokaten mener politiet handler i strid med egne ord. 

– Politiet har selv gått ut tidligere og sagt at det ikke er straffbart. Det gjør at jeg stusser på hvorfor i alle dager de har bøtelagt. 

 TV 2
LÅST SØPPELDUNK: I søppelkassen til venstre fant Nils Jørgen de ulovlige varene. Potetgullet gikk ut på dato i juni, men var fortsatt fullt spiselig, ifølge søppeldykkeren. Foto: TV 2

Les politiets svar lenger ned i saken. 

– Men politiet sier at denne saken stiller seg annerledes fordi det var hengelås på søppelkassen? 

– Min klient har verken begått hærverk eller brutt seg inn. Men det er vel dette med hengelåsen som eventuelt blir tema om saken kommer opp for retten.

Dumpster-diving:

I Norge kastes det mer enn 450.000 tonn spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer rundt 84,7 kg per innbygger.

Dumpster-divere, eller søppeldykkere, forsøker å redusere matsvinnet ved å hente mat fra konteinere bak matbutikker og andre steder som selger mat.

Dagligvarebutikkene er skeptiske til dumpster-diving, blant annet fordi man ikke vet årsaken til at varene er kastet.

Paragraf 323 i straffeloven, som handler om mindre tyveri, blir ofte pekt på som den relevante lovgivningen for henting av mat fra søppelkassene til matbutikker, da søppelet fortsatt teller som privat eiendom. Likevel har det generelt vært stor aksept for praksisen så lenge man ikke roter ved søppelkassene eller bryter seg inn i låste rom eller konteinere.

Kilde: Matsentralen.no, Politiet, Fremtiden i våre hender

Ikke behandlet i retten før

Både Selbekk og Arteid venter i spenning på hva politiets skal gjøre. Ifølge Arteid har politiet to valg. De kan enten henlegge saken eller sende forelegget til retten. 

Sender de forelegget til retten vil det bli en rettssak og en dommer avgjør om Selbekk skal straffes – og dermed betale boten på 3000 kroner. 

Advokat Arteid sier det er unikt om saken finner veien inn i rettspleien. 

– Jeg har søkt igjennom tidligere avgjørelser og ser at domstolen ikke har tatt stilling til dette spørsmålet. 

Kommer saken opp for retten, vil spørsmålet dreie seg om det er snakk om tyveri eller ikke. 

– Det vil bli en oppsiktsvekkende rettssak, og jeg kan ikke skjønne annet enn at retten lander på at det ikke er tyveri å hente spiselig mat fra søppelkassen, selv bak en lås, sier Arteid. 

– Ikke høy prioritet

På spørsmål om hva de tenker om kritikken fra Arteid viser Falkevik til hva politiet har sagt til TV 2 tidligere.

Saker om dumpster-diving har ikke høy prioritet hos politiet, skrev påtaleleder Elin A. Drønnen i Møre og Romsdal politidistrikt i august til TV 2. 

På spørsmål om hvorfor politiet tidligere har uttalt at dumpster-diving ikke er straffbart, når de velge å bøtelegge i denne saken, svarte Drønnen at søppelkassen Selbekk tok seg inn i var låst. 

 Møre og Romsdal politidistrikt
ØNSKER AVHØR: Påtaleleder Elin A. Drønnen i Møre og Romsdal politidistrikt. Politiet ønsker nå å avhøre Jørgen Selbekk. Foto: Møre og Romsdal politidistrikt

– Forelegget er skrevet på bakgrunn av sakens dokumenter, noe som i enkelte tilfeller gjøres dersom saken for øvrig er godt nok opplyst. Verdien er oppgitt av anmelder. Boten er standardstørrelse for mindre tyveri. 

Håper saken blir henlagt

Den anklagede potetgulltyven Selbekk sier han er glad noen er villige til å ta saken. 

– Det er betryggende å ha med seg en jurist på laget, for jeg kan veldig lite om jussen.

Selv håper han først og fremst at saken blir henlagt. 

 Leslie Tangen / TV 2
BERGEDE MATVARER: Huset til Nils Jørgen Selbekk er fullt av helt spiselig mat han har plukket opp fra søppelkonteinere. Mye av maten gir han bort til andre. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Men blir det rettssak, så håper jeg jo vi vinner.

Fastholder at han ikke har stjålet

Han fastholder at han ikke har stjålet noe slik politiet hevder. 

– Europris har kastet potetgullet. Altså er verdien for dem lik null, sier han. 

– Politiet mener det er tyveri fordi det var hengelås på søppelkassen? Hva tenker du om det? 

– Jeg mener det er prinsipielt galt at butikkene henger hengelås på søppelkassene. Det er et større problem at de gjør det enn at folk berger mat. 

 Leslie Tangen / TV 2
Foto: Leslie Tangen / TV 2

Og så er spørsmålet om hvem man ønsker å beskytte her, spør han.

– Skal butikkene ha lov til å kaste så mye som mulig? Jeg ser ikke poenget med å gjøre det vanskeligere for oss som dumpsterdiver. 

– Enkelte steder er den ene søppelkassen låst, mens andre er åpne. Det blir mange gråsoner om politiet mener at dette skal være tyveri, men i andre tilfeller ikke.

Read Entire Article