Kom til Norge for å «stelle planter» – dette avslørte dem

3 weeks ago 23



Tre menn dømt:

Mannen kom fra Vietnam til Rakkestad for å dyrke cannabis. Nå er han og to andre dømt i saken.

 Politiet
DØMT: En av mennene hevdet han ikke visste at cannabis var ulovlig i Norge. Foto: Politiet

Publisert 19.09.2024 16:27

Etter en periode med skjult etterforskning gjennomførte politiet en aksjon mot det utleide huset, forteller Sigrid Fagerli i Øst politidistrikt.

– Politiet ble først oppmerksom på denne boligen da vi ble kontaktet av Rakkestad kommune på grunn av unormalt høyt vannforbruk i boligen, sier Fagerli.

I kjelleren ble det funnet en cannabisplantasje. Det ble funnet 142 cannabisplanter, og i bilen til en av mennene ble det funnet 11,88 kilo selvdyrket cannabis, ifølge dommen fra Søndre Østfold tingrett.

De involverte ble også dømt for å ha forsøkt å dyrke frem cannabis, ettersom det også ble funnet planter som ikke var ferdig utvokst.

Løp ut bakdøra

Fire menn i 30-årene ble tiltalt for grov narkotikaovertredelse og skadeverk på boligen i forbindelse med produksjonen.

To av dem løp ut bakdøra da politiet aksjonerte i oktober i fjor. Den ene har forklart han kom til Norge fra Vietnam for å «stelle planter» i 2022, og at hans arbeidsoppgaver var å gjødsle, vanne og høste plantene, og at han skulle få penger hvis han «plantet bra». 

Han har ifølge dommen forklart at hans familie i Vietnam minst én gang skal ha fått overført 21.000 kroner for jobben han gjorde.

 Politiet
SPANET: Politiet etterforsket boligen over tid. Foto: Politiet

Retten finner det bevist at mannen hadde rollen som gartner, og han har erkjent straffskyld for grov narkotikaovertredelse. Han hevdet at han ikke visste at cannabis var narkotika og at det er ulovlig i Norge. Retten kjøpte imidlertid ikke denne forklaringen.

Den andre mannen nektet på sin side straffskyld, og har hevdet at han ikke visste at det var en cannabisplantasje i kjelleren av huset. 

Han har forklart at den medtiltalte var en bekjent fra Vietnam og at han bare bodde i boligen i en uke. Retten finner ikke denne forklaringen troverdig, og mener mannen medvirket til plantasjedriften.

De to mennene ble 6. september dømt til to år og seks måneder og to år og fem måneder i fengsel for grov narkotikaovertredelse og skadeverk på boligen. Ifølge dommen ble boligen påført skader på rundt 400.000 kroner. Begge får fradrag på 388 dager som de allerede har sonet i varetekt.

Varsler anke

Ole Richard Holm-Olsen er forsvareren til mannen som fikk to år og fem måneder. 

– Det er en opplagt anke jamfør tingretten som idømmer to år og fem måneder når aktor påstår et år og elleve måneder – uten å begrunne skjerpelsen, sier han til TV 2.

TV 2 har ikke fått svar fra forsvareren til den andre mannen.

Den tredje mannen erkjente straffskyld. Hans rolle skal ha vært å levere utstyr til plantasjen og kjøre cannabisen. Han har forklart at han ble kontaktet av en medtiltalt og at han ble tilbudt 2000 kroner per kilo.

Han ble dømt i tingretten, men straffeutmålingen mot ham er utsatt. Det er planlagt et nytt rettsmøte i oktober hvor straffeutmålingen skal fastsettes.

– Min klient erkjente de fleste forhold og verdsetter at han har blitt hørt i sin forklaring for retten, sier hans forsvarer, Magnus Torfoss. 

Frifunnet

Den fjerde mannen nektet straffskyld, og har forklart at han hjalp en av de medtiltalte med å finne en bolig i Rakkestad som han kunne fremleie, men hevder han ikke hadde kjennskap til at det skulle være en cannabisplantasje der. 

I retten ble han frifunnet ettersom de ikke fant det bevist at han medvirket til plantasjen.

Dommen er ikke rettskraftig.

Read Entire Article