Romforskere stiller inn verdens største teleskop for å følge med på asteroiden som kan komme faretruende nær jorden i 2032.

Publisert 14.02.2025 12:44
Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA) og andre romorganisasjoner følger nøye med asteroiden 2024 YR4, som har en liten sjanse for å treffe Jorden.
Oppjustert
Nå er det bestemt at romteleskopet James Webb (JWST) tidlig i mars skal rettes inn mot asteroiden for å finne mer ut om farepotensialet.
Beregninger fra 29. januar i år tilsa at det var 1,2 prosent mulighet for at asteroiden treffer jorden i 2032. Den er nå justert opp til to prosent, ifølge ESA.
– Ingen bør bli bekymret selv om faren blir oppjustert. Dette er en forventet utvikling, sier direktør for Nasas senter for studier av objekter nær jorden, Paul Chodas, til nyhetsbyrået AP.
– Vi forventer at kollisjonsfaren vil falle til null prosent ved en senere anledning, sier han.
Det gjenstår fremdeles flere spørsmål som må besvares før man helt kan utelukke muligheten for kollisjon.
– Gode nyheter
JWST vil bli brukt for å få bedre forståelse av asteroidens størrelse og bane. Sannsynligheten for kollisjon vil bli reevaluert etter JWST-observasjonene som starter i begynnelsen av mars.
Asteroidens tetthet og sammensetning er for øyeblikket ukjent, men størrelsen anslås å være mellom 40 og 90 meter på tvers.

– Med observasjonene fra James Webb-romteleskopet, har vi omtrentlig en 90 prosent sannsynlighet for å fjerne dette objektet fra kollisjonsrisiko, sier Juan Luis Cano fra Kontoret for planetforsvar til Reuters.
– Dette er gode nyheter fordi i ni av ti tilfeller vil vi kunne fjerne disse objektene fra risikolisten, sier han.
Den første runden av JWST-observasjoner vil finne sted tidlig i mars, og den andre runden i mai, skriver Reuters.
– Da kan vi fastslå med så høy nøyaktighet som mulig hva som er situasjonen og mulighetene for at det treffer jorden, sier Cano.
For å få et mer presist estimat av asteroidens størrelse, vil astronomene bruke JWST til å studere det infrarøde lyset (varmen) som 2024 YR4 sender ut, snarere enn det synlige lyset.
Denne metoden kan gi et mer nøyaktig estimat på størrelsen, noe som er avgjørende for å vurdere den potensielle faren ved en kollisjon.
Om asteroiden mot alle odds skulle treffe jorden, er ikke Norge i faresonen.
– Banen til asteroiden er nær ekvator, og hvis den skulle treffe jorden, så er det størst sjanse for at den treffer hav, forklarte professor Kjellmar Oksavik, fra Univervistetet i Bergen til TV 2 i forrige uke.

Vil legge plan
Hvis asteroidens kollisjonssannsynlighet forblir over én prosent-terskelen etter JWST-observasjonene, vil vitenskapsfolk diskutere hvordan jorden kan beskytte seg selv mot en kollisjon.
Dette inkluderer en plan om å krasje et romfartøy inn i den for å avlede den fra en ødeleggende kurs. Denne teknikken var gjennom en vellykket test med NASAs DART-romfartøy i 2022, slik denne grafikken viser:
Når det gjelder et verst tenkelig scenario, kan en kollisjon med en asteroide av denne størrelsen ha et enormt skadepotensiale.
– Da snakker vi lett om ti ganger effekten av Tunguska-hendelsen, sier Cano.
Tunguska-hendelsen han refererer til skjedde i 1908. Da eksploderte en asteroide over Sibir og jevnet 80 millioner trær over mer enn 2150 kvadratkilometer.