Kolesterolsenkende medisiner kan virke mot migrene

1 week ago 9



Flere hundre migrenepasienter skal de neste årene hjelpe forskere til å finne ut om kolesterolmedisin virker mot migrene.

Norsk hodepine forskning, NorHead, trenger 750 personer til prosjektet sitt.

Alle som har migrene, og minst fire migreneanfall per måned, og er i alderen mellom 18 og 64 år, kan melde seg å bli med.

Lege ved NTNU, doktorgradsstipendiat ved NorHead og NTNU, lege ved St. Olavs

Lege og doktorgradsstipendiat ved NTNU Joakim Høgsteggen Østhus som leder prosjektet har stor tro på dette.

Foto: NTNU / NTNU

Det sier lege og doktorgradsstipendiat ved NTNU Joakim Høgsteggen Østhus som leder prosjektet.

De som ønsker å være med tar direkte kontakt med NorHead og en trenger ikke henvisning fra lege, sier Østhus.

Det er flere grunner til at forskerne tror medisinene virker. Det finnes flere små internasjonale studier som viser at medisinen har effekt.

Men det trengs en større randomisert, kontrollert studie der man får med seg deltakere fra ulike studiesentre, som vi gjør i de to studiene.

Pasient blir undersøkt for migrene i studien

De som deltar i prosjektet blir undersøkt av nevrolog 3 ganger i løpet av studien.

Foto: NTNU/NorHead / NTNU/NorHead

Mange nye medisiner er kostbare og pasienter på gjennom et langt løp med utprøving før de får tilgang til disse.

Nå vil forskere ved NorHead undersøke om kolesterolmedisinen atorvastatin gjør samme nytten, sier Østhus.

Foreningen Hopepine Norge har stor tro på at medisinen kan virke forebyggende på migreneanfall, det sier generalsekretær Laila Mathiesen

Generalsekretær Laila Bratterud Mathisen

Foto: Lisbeth Felida Aabjornsrod / Hodepine Norge

Dette kan jo bety at migrenepasientene får en medisin som de kan bruke forebyggende mot migrene. Det fins noen medisiner allerede. Men det er ikke alt som passer for alle. Så det betyr at enda flere kan få hjelp.

Migrene svært utbredt

Omlag 800.000 nordmenn har migrene viser tall fra NorHead. På verdensbasis regner Verdens Helseorganisasjon at 15 prosent av verdens befolkning lider av dette.

Ubehandla migreneanfall er veldig invalidiserende. Man blir så syk at man ikke klarer annet enn å ligge stille i senga. Alle bevegelser som øker pulsen, sender bølger av smerte gjennom hodet. Og bølger av kvalme gjennom kroppen. Og lyset gjør vondt i øynene. Man fungerer rett og slett ikke.

Hun håper medisinen kan virke forebyggende slik at migrenepasienter slipper denne typen anfall.

Varer i tre år

Alle deltagerne skal føre hodepinedagsbok hver dag på sin smarttelefon. Deretter skal de i løpet av en periode på 12 uker ta en medisin de får av forskerne en gang daglig. Dette er enten en ekte medisin eller en placebo.

De blir fulgt opp av leger og sykepleiere.

5 norske sykehus er med i studien.

Pasientene skal bruke kolesterolsenkende legemidler. De inneholder virkestoffet atorvastatin. Det er disse virkestoffene som hindrer migrenen å slå ut, tror forskerne.

Østhus sier medisinen gir få bivirkninger, og at de vil være et alternativ til dem som av forskjellige årsaker ikke kan bruke de dyre migrenemedisinene som finnes på markedet.

- Å kunne velge mellom forskjellige medikamenter med ulike virkningsmekanismer kan være avgjørende for å finne rett migrenebehandling hos den enkelte. Å ha ett medikament til i verktøykassen vil være av stor nytte.

Han sier også at det vil bety veldig mye for mange migrenepasienter i deler av verden der man ikke har like god økonomi. Det gjøre at de får tilgjengelig god behandling som de ikke får tilbud om i dag.

Jeg håper at studien vil bidra til å finne et godt og rimelig behandlingsalternativ for mennesker med migrene.

Publisert 21.10.2024, kl. 17.37

Read Entire Article