Den siste tiden har ført til trangere økonomi for mange. Blant annet har matprisene gått opp, og kronen er svak. Høye renter på boligen gjør at mange får det ekstra trangt.
På den andre siden sitter de største bankene med milliardinntekter, og rentefesten har ført til rekorder. Det ser ikke nødvendigvis ut til at de ønsker å senke rentene av den grunn.
Dette får flere til å reagere. Både Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti er samstemte om hva som burde skje.
Torsdag ble det kjent at Bulder Bank, som første bank, setter ned renten. Flere politikere mener storbankene må følge etter.
– Må tenke på samfunnsansvaret
Frps Hans Andreas Limi er klar i sin tale på hva han ønsker fra bankene nå.
Han trekker frem at mange lånekunder har utfordringer på grunn av de høye renteutgiftene.
– Bankenes marginer er ganske solide. Derfor bør bankene tenke på sitt samfunnsansvar, og bidra til at folk sine renteutgifter blir lavere.
Han understreker at vi enda ikke vet når Norges Bank vil sette ned styringsrenten som i dag er på 4,5 prosent. Han har likevel en oppfordring til de rikeste bankene.
– Hvis bankene har mulighet til det bør de absolutt være i forkant av Norges Bank.
Se hva DNB svarer om sitt rentenivå lenger nede i saken.
Mener hovedansvaret ligger hos oss
– Mange av oss betaler for mye på lånene sine, sier økonom Lene Drange til TV 2.
Styringsrenten fra Norges Bank ligger i dag på 4,5 prosent. Dette gjør at det er begrenset hvor lav rente du kan få på lånet ditt, mener Drange.
– Rundt 5,5 prosent i effektiv flytende rente er greit.
Torsdag ble det kjent at Bulder kutter utlånsrenten sin. Bulder eies av Sparebanken Vest. Drange er ikke overrasket over at de største bankene venter med å senke sine renter.
– De kan slappe av, fordi de har stort kundespenn, og vi er late, sier Lene Drange.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Hun tror likevel at mange av de større bankene vil vurdere å være førstemann på å senke renten utover høsten og våren. Det vil trolig være for å tiltrekke seg kunder, og for å få god medieomtale.
Til tross for at hun mener bankene har samfunnsansvar for for å gjøre ting tilgjengelig, er det privatpersonen som har hovedansvaret.
– Ansvaret ligger i å bruke sin forbrukermakt.
– På høy tid
Kari Elisabeth Kaski i Sosialistisk Venstreparti anerkjenner at låntakerne kan ta grep selv for å bytte bank og etterspørre lavere rente.
– Vi vet også at det er vanskelig for den jevne lånekunde å etterspørre all informasjon og bytte bank, sier hun.
Hun trekker frem at de har vært opptatt av at det skal komme reguleringer på plass, som sørger for å holde utlånsrenten lav, og innskuddsrenten høy.
– Kommer det for sent?
– Det kommer helt åpenbart for sent. Det har vært godt dokumentert at bankene sine marginer har økt betydelig når sentralbanken har økt sine renter.
Hun mener det er på høy tid at boliglånsrenten senkes.
– Det er helt feil at det skal være sånn at når folk flest får dårligere råd, får bankene høyere overskudd.
Torsdag satte Bulder bank ned sine renter. Tuva Moflag i Arbeiderpartiet mener dette er et tegn på at bankene er trygge på at renten skal nedover.
– Hvis en konkurranse mellom bankene kan fremskynde rentekutt, og bidra til at folk får bedre råd raskere, så er det veldig positivt, sier Tuva Moflag til TV 2.
Leder for Sbanken-konseptet i DNB, Øyvind Thomassen, mener Bulder sin justering fortsatt er et stykke unna rentene de har hatt siden april.
– Er du 34 år eller yngre kan du uavhengig av belåningsgrad få en boliglånsrente på 5,49 prosent nominelt i DNB også, sier Thomassen til TV 2.