Klage fra en sur gammel bestefar

3 hours ago 1



DEBATT: Hva skal denne diskusjonen om forholdene «før og nå» føre til? Jeg tror den er lite produktiv.

  • Jørg Eirik Waula

    Jørg Eirik Waula

    Stavanger

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

At generasjoner kritiserer hverandre er vel en øvelse som har sitt utspring i hvert fall siden filosofen Sokrates. Som regel er det den eldste generasjon som misliker og sutrer over den yngste ved deres valg og oppførsel. Mødreklagingen i vår tid synes å være et nytt fenomen.
Er ikke fedrene stresset?

1980-tallets foreldre

Vi fikk våre to barn på 1980-tallet. Barnas mor fikk 18 ukers barselpermisjon med den førstefødte og tilsvarende lengde med den andre. Som far ansatt i det offentlige, var jeg av de heldige som fikk jeg to ukers lønnet permisjon hver gang. Sykemeldinger i forkant av fødsel var uvanlige.

Begge var vi ansatt i helsevesenet og fikk imponerende rask tilgang til barnehage. Prisen var likevel hinsides dagens satser og så vidt under nettoinntekten til den av oss med lavest
inntekt.

«Utmattet» var ikke et uttrykk vi brukte. «Trøtt» var vel heller et mer beskrivende ord. Annenhver helg var ordningen at vi vekslet på hvem som fikk ligge litt frampå om morgenen, mens den andre fikk ta seg av barn, hus og klesvask. Middagslaging gikk tilsvarende på
omgang.

I dag er det en rettighet å få gå i redusert stilling. Min kone måtte kjempe for å få en midlertidig reduksjon fra 100 prosent stilling til 75 prosent. Sykehuset hadde den gang bare hele og halve stillinger.
Besteforeldre? Jo da, de stilte opp for oss. Men vi opplevde at her var det stor variasjon mellom familier. Geografi og helsetilstand forklarte noe, men ikke alt.
«Oppdragelse i demokrati er tidkrevende». Ja, barneoppdragelse er strevsomt for de fleste. Diktatur-oppdragelse har vært lite praktisert de siste generasjoner. De fleste av oss barneforeldre har erfart både harde forhandlingsrunder og har praktisert ikke så lite diplomati. Om barna er gitt vetorett er det ikke demokrati.

Gjør tidsklemma trang

Min lite dokumenterte påstand er at dagens generasjon ønsker å leve som de gjorde som single og barnløse. Samme sosiale relasjoner, alle vennskap, festivaler og konserter, lag og foreninger, treningsopplegg mv. skal videreføres. Da blir tidsklemma ganske så trang.

Hva skal denne diskusjonen om forholdene «før og nå» føre til? Jeg tror den er lite produktiv. Mange av de yngre bør ha litt historisk perspektiv. Utsagn som «Alt var bedre før», eller «de gamle hadde det lettere» stemmer ikke noe særlig. Sjekk historien!

Det stemmer ikke noe særlig at alt var bedre før, skriver Jørg Eirik Waula, og minner blant annet om skyhøye barnehagepriser. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert:

Publisert: 27. juli 2025 20:26

Read Entire Article