Kjøpe reker rett fra båt i Oslo? Det må ta slutt.

3 hours ago 4



Fjorden er vakker, men syk. Foto: Dan P. Neegaard

Byrådet gjør rett i å kreve forbud mot bunntråling.

Publisert: 16.10.2024 11:00

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Livet i Oslofjorden er i krise. Torsken er praktisk talt borte. Fagfolk har skrevet dystre rapporter om det i årevis, så derfor var det så godt for mange å se en positiv NRK-reportasje fra et nærliggende sjøområde her om dagen. Øresund mellom Danmark og Sverige er rikt på fisk. Selv store mengder tunfisk hopper og spretter nå i Øresund, til fiskeres og skuelystne turisters fryd.

I Øresund har det vært forbud mot tråling siden 1932. Forskere strides om hvor mye akkurat dette har hatt å si for artsmangfoldet, men noen har uansett latt seg oppmuntre.

– Det gir masse håp. Naturen har en fantastisk evne til å komme tilbake hvis vi bare lar den være i fred, sa Oslos miljø- og samferdselsbyråd Marit Kristine Vea fra Venstre til NRK.

I Bunnefjorden startet trålingen etter reker på 1890-tallet. Et forbud mot all bunntråling vil ramme en næring som har 130 års tradisjoner. Populær er den også. Mange liker jo å handle reker og annet av dagens fangst fra båter som legger til ved Rådhusbrygge.

Fiskerne er underlagt en rekke restriksjoner. Bunntråling kan bare skje på 60 meters dybde eller mer, og ikke i torskens gyte- og bevaringsområder. Det fiskes med store, rullende kuler under trålåpningen for å skåne bunnen og organismene som lever der.

Men utviklingen for økosystemene i Oslofjorden har bare gått fra vondt til verre. Fiskeridirektoratet og Miljøverndirektoratet har derfor kommet med forslag til noen svært inngripende tiltak. Ikke bare sier de nei til bunntråling. Direktoratene foreslår ti års forbud mot alt yrkes- og fritidsfiske i fjorden nord for Moss og Horten.

Kjell Inge Røkke solgte selvfangede reker i 2016. Foto: Erlend Aas / NTB

Saken ligger til behandling i Nærings- og fiskeridepartementet etter mange år med utilstrekkelige handlingsplaner. «Mange ulike hensyn skal vektes opp mot hverandre, og jeg ønsker ikke å forskuttere utfallet av denne vurderingen», skrev fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss fra Arbeiderpartiet i september.

Fiskere som blir fratatt retten til å drive næring, vil trolig be om økonomisk kompensasjon.

Men ingen, kanskje aller minst fiskere, gjør klokt i å motarbeide tiltak for å gjøre en syk fjord frisk.

Da er det bedre å se til Øresund. Og holde fast i troen på at selv torsken vil finne seg til rette i Oslofjorden igjen.

Read Entire Article