– Kjempestort problem

1 month ago 24



Marius Borg Høiby siktet for vold:

Psykolog reagerer på én ting fra Marius Borg Høiby og Mette-Marit. Voldsaktivist sender en klar oppfordring til kongehuset.

 Haakon Mosvold Larsen / NTB
SIKTET: Marius Borg Høiby er siktet for vold mot en kvinne – og anklaget for vold av to andre. Han har erkjent vold mot en av dem, men uttalelsen hans får nå kritikk. Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTB

Publisert 19.08.2024 18:08

Etter at kronprinsessens sønn ble pågrepet og siktet for vold etter en hendelse i en leilighet på Frogner for to uker siden, har saken fått massiv oppmerksomhet.

Ifølge kvinnens bistandsadvokat ble hun utsatt for flere slag og kvelertak.

Marius Borg Høiby har selv gått ut med en skriftlig uttalelse. Advokaten hans sier det er en erkjennelse av skyld for det han er siktet for i leiligheten på Frogner.

I uttalelsen sier Høiby at han skal søke hjelp. Han henvender seg direkte til kvinnen, og omtaler henne som «kjæresten min».

Nye anklager mot Høiby: Ekskjærester forteller om vold

Like etterpå sa kvinnens bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen, at hun ikke har inntrykk av at de to er kjærester lenger. Etter uttalelsen har også to av Høibys ekskjærester gått ut med anklager om fysisk og psykisk vold.

Minner om klassiske voldssaker

Dekningen av saken har fått flere til å reagere. 

 Privat
REAGERTE PÅ TWITTER: Psykolog Rebekka Lossius har reagert på saken mot Marius Borg Høiby – og uttalelsen han har kommet med. Foto: Privat

Psykolog Rebekka Lossius, som blant annet er spaltist i Bergensavisen og aktiv i debatten om psykologi, rus og vold i nære relasjoner, har reagert i en tråd på X/Twitter.

Lossius mener det som nå får utspille seg i full offentlighet, har trekk som minner om klassiske voldssaker.

Kjærlighetserklæringer, omsorg fra voldsutøver og hans mor, språk som tåkelegger voldshandlinger, forklaringer som kan plassere ansvaret utenfor voldsutøvers kontroll. Det er en oppskrift på å skape ambivalens hos offeret. Alt skjer ved hjelp av et PR-apparat. Norge er publikum.

— Rebekka Lossius (@lossius_rebekka) August 16, 2024

– Det ligner litt på det som er den typiske prosessen med at man får kjærlighetserklæringer og omsorg, og også det at det ikke legges ord på hva som har skjedd.

– Jeg tror at hvis man virkelig skal reparere og ta ansvar, må man si noe om hva man faktisk har gjort. Ikke tåkelegge og bruke formildende ord, eller gjøre noe som kan få voldsofferet til å lure på om hun husker riktig, eller om det egentlig var så alvorlig, sier Lossius til TV 2.

Reagerer på Mette-Marits samtale

Lossius har på X/Twitter også reagert på telefonsamtalen mellom Mette-Marit og kvinnen som fikk status som fornærmet etter hendelsen i leiligheten på Frogner. 

Samtalen skjedde kort tid etter at Marius Borg Høiby ble pågrepet og siktet for vold.

– Jeg vet ingenting om relasjonen mellom Mette-Marit og offeret her. Men i fasen som kommer i etterkant av volden, er man ekstra sårbar på grunn av alle reaksjonene som skjer kognitivt og emosjonelt. Varme og omsorg fra den andre parten kan også gjøre at politisaken blir mer krevende, sier Lossius.

På X skriver hun at dette er et alvorlig brudd på tilliten til kronprinsfamilien.

– Skattebetalernes penger kan ikke gå til å finansiere et apparat som dekker over vold mot kvinner, skriver hun.

Kongehuset opplyser til TV 2 at de ikke har en kommentar til saken og kritikken. Høibys forsvarer har ikke svart på spørsmål om kommentar.

 Lise Åserud / NTB
TOK OPP TELEFONEN: Kronprinsesse Mette-Marit har hatt minst én samtale med kvinnen som først fikk status som fornærmet i saken mot Marius Borg Høiby. Her fra en gallamiddag i 2022. Foto: Lise Åserud / NTB

Lossius påpeker at vold i nære relasjoner – særlig mot kvinner – ikke er et sjeldent fenomen. En undersøkelse fra NKVTS viser at én av ti kvinner er utsatt for alvorlig fysisk vold.

– Det er et kjempestort samfunnsproblem, sier Lossius.

– Provosert

Line Kolstad Rødseth, som er generalsekretær i Landsforeningen mot seksuelle overgrep og tidligere har fortalt om sin opplevelse med partnervold, reagerer på dekningen.

Hun mener det er for lite fokus på volden kvinnene i saken sier de er utsatt for.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
PROBLEMATISK: Line Kolstad Rødseth mener dekningen av saken er problematisk – og at det er for lite fokus på volden. Her fra da hun satte seg ned foran politihuset i Oslo i vinter i protest mot politiets håndtering av partnervold. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– Det er problematisk at det er kongehuset og omdømme som får hovedfokus, og ikke volden, sier Rødseth til TV 2.

Rødseth håper saken i stedet kan bidra til at vi kan snakke mer åpent om vold.

– Jeg blir provosert og litt oppgitt av å lese dekningen så langt. Det viser en kontinuitet i hva samfunnet tenker om vold. Volden er ikke så farlig i seg selv, men omdømmet, brudd i kjernefamilien og at utøver bryter med hvem vi tenker utsetter folk for vold, er viktigere enn at volden skjer og oppstår, sier Rødseth.

 Lise Åserud / NTB
I KONGEFAMILIEN: Marius Borg Høiby (bak til høyre) er ikke en offisiell del av kongehuset, men en del av kongefamilien. Foto: Lise Åserud / NTB

Rødseth reagerer blant annet på kommentarer om at det er synd at kongeparet må gå gjennom dette.

 Camilla Blok / God morgen Norge / TV 2
ADVARER: Line Kolstad Rødseth ber pressen, kommentatorer og eksperter tenke seg om i dekningen av voldssiktelsen mot Marius Borg Høiby. Foto: Camilla Blok / God morgen Norge / TV 2

– For meg er det helt absurd å lese at det er dette som får fokus i en voldssak. Det burde komme langt ned i rekka, sier Rødseth.

Kan vekke vonde minner

Rebekka Lossius sier at partnervold er noe som kan føre til store psykiske problemer – også i lang tid etter at volden har skjedd.

– Vi vet at det kan gi ganske alvorlige psykiske ettervirkninger. Høy grad av angst og depressive symptomer er vanlig blant ofre for partnervold, sier hun.

 Privat
ADVARER: Rebekka Lossius advarer mot at kvinner kan få psykiske problemer i lang tid etter partnervold – og at mange kan oppleve det som tungt å lese mediene nå. Foto: Privat

Nå som saken mot Marius Borg Høiby blir omtalt i detaljer, kan det vekke mange vonde minner.

– Jeg tror mange kan bli litt reaktivert av det, når det utspiller seg så kraftig i mediene. Det kan sette i gang minner og prosesser hos folk som har vært utsatt når vi ser denne dynamikken i mediene også, der det blir sendt kjærlighetserklæringer og forsikringer om å søke hjelp ut i offentligheten, sier hun.

Voldsdynamikken

Lossius beskriver på generelt grunnlag voldsdynamikken i et parforhold som at det går fra at man har det fint, til at man merker små endringer hos partneren. Subtile tegn som blikk og kommentarer.

Innrømmer vold og kokainbruk

– Da forstår voldsofferet at nå må jeg begynne å trå varsomt her. Noen tilpasser seg. Andre synes den stemningen er så uutholdelig at de kan gjøre grep for å fremprovosere volden, bare for å få det overstått og slippe å gå mange dager med en så truende stemning hengende over seg.

– Så kommer eksplosjonen, og volden skjer. I etterkant er det veldig vanlig at man blir overøst med kjærlighetserklæringer og lovnader om at det aldri skal skje igjen, sier hun.

Kan miste seg selv som menneske

Lossius sier at det skjer mens voldsofferet er i en dyp, dyp krise.

– Det er da du endelig får den betingelsesløse kjærligheten som du lenge har ventet på. Og så kommer den når du på et emosjonelt plan trenger det som mest, sier hun.

Det kan skape et tilknytningsbånd som ligner på avhengighet.

– Å bryte ut av forholdet kan føles helt umulig, sier hun.

Hele uttalelsen fra Marius Borg Høiby

Forrige helg skjedde noe som aldri skulle ha skjedd. Jeg utøvde kroppskrenkelser og ødela gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus etter en krangel. Jeg har flere psykiske lidelser som gjør at jeg gjennom hele oppveksten og det voksne liv, har hatt, og har utfordringer. Jeg har over lengre tid slitt med rusbruk, noe jeg har vært i behandling for tidligere. Denne behandlingen skal jeg nå gjenoppta og ta på største alvor.

Rusbruken og mine diagnoser unnskylder ikke det som skjedde i leiligheten på Frogner natt til søndag forrige helg. Jeg ønsker å stå til ansvar for det jeg har gjort, og vil forklare meg sannferdig til politiet.

For meg er det aller viktigste å si unnskyld til kjæresten min. Hun fortjente verken det som skjedde den kvelden, eller den ekstreme pågangen fra både norsk og utenlandsk presse i ettertid. Å bli forfulgt av fotografer og journalister i en tid som dette vet jeg at har vært tøft å stå i.

Jeg vil også beklage til familien min. Jeg vet at mine handlinger i stor grad har gått ut over dere.

Så til deg min kjæreste, unnskyld. Dette skulle aldri ha skjedd, og jeg tar fullt og helt ansvar for mine handlinger.

- Marius Borg Høiby

Lossius understreker at det spesielle med partnervold, er at den som skal være din trygge havn, er den samme som blir farlig for deg. 

– Hvis man fortsetter å være sammen, vil offeret oftest tilpasse seg. Det hjelper sjeldent. Offeret kan tilpasse seg så mye at hun ikke kjenner seg selv igjen som menneske, sier hun.

– Så skjer volden likevel. Du kan gå på eggeskall og være musestille. Så kommer volden likevel.

Kommer med oppfordring

Line Kolstad Rødseth sier hun har vært optimistisk for utviklingen i samfunnets syn på voldssaker etter at hun satte seg ned i protest mot partnervold utenfor politihuset i vinterkulda tidligere i år.

– Men jeg begynner jo å lure litt når jeg leser om denne saken her, om vi har gått tilbake til start, sier hun.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
GIKK TIL AKSJON: Line Kolstad Rødseth gikk i vinter til aksjon mot partnervold. Nå frykter hun at vi går tilbake til start. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Rødseth kommer med en oppfordring til pressen, men også til kongehuset.

– Jeg håper de vil uttale seg og bruke denne muligheten til å skape åpenhet om dette problemet i samfunnet. De har en helt unik plattform, så om de bruker denne muligheten, vil det være konstruktivt, sier Rødseth.

Rødseth beskriver vold fra en du har en relasjon til, som særlig vanskelig.

– Det er en skjellsettende opplevelse å bli utsatt for vold fra noen som egentlig skal være glad i deg, sier hun.

Read Entire Article