Kjelder til NRK: Tore O. Sandvik mellombels klima- og miljøminister

1 month ago 36



Det var Nidaros som melde nyheita først.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har foreldrepermisjon frå 2. september og ut året. Eriksen fekk sitt andre barn i januar.

Sandvik (Ap) har vore fylkesordførar i Trøndelag i perioden 2003 til 2023, og er no statssekretær i Næringsdepartementet.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (t.v.) og forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen i Dubai

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (til venstre) og forhandlingsleiar Henrik Hallgrim Eriksen etter at sluttavtalen på klimatoppmøtet i Dubai var i boks.

Foto: Martin Lerberg Fossum / Klima- og miljødepartementet

Store saker i vente

Det mest vanlege er at ein annan av statsrådane i regjeringa tar over fagområdet når ein statsråd går ut i permisjon. Denne gongen blir det altså henta inn ein «ny» statsråd utanfrå.

I tillegg til dei meir ordinære statsråd-oppgåvene, er det fleire tunge saker som ventar vikaren, også internasjonalt:

  • I månadsskiftet september/oktober skal det leggjast fram ein handlingsplan for natur. Det knyter seg stor spenning til den nye naturmeldinga. Meldinga er ei oppfølging av naturtoppmøtet i Canada for to år sidan, der den globale Naturavtalen blei vedtatt. I avtalen har alle land forplikta seg til å leggje fram nasjonale planar for korleis dei vil følgje opp avtalen.
  • Naturtoppmøtet (COP16) går av stabelen i Cali, Colombia 21. oktober - 1. november. Her skal statsråden leie den norske delegasjonen. Møtet er det første etter naturtoppmøtet i Canada, og skal gjere opp status i arbeidet med å gjennomføre Naturavtalen.
  • Årets klimatoppmøte (COP29) startar vel ei veke seinare. Det er lagt til Baku i Aserbajdsjan, og finn stad i perioden 11. - 22. november. Her har klima- og miljøministeren ei svært sentral rolle. På mange klimatoppmøte har norske statsrådar fått i oppdrag å leie forhandlingane om enkelt-tema i forhandlingane. Klimaforhandlingane blir omtalte som kompliserte, der svært mange brikker i eit stort puslespel skal falle på plass gjennom ein hektisk innspurt. I år blir klimafinansiering eit viktig tema på møtet.
  • I den perioden Andreas Bjelland Eriksen har permisjon, skal det også jobbast for fullt med å lage ei klimamelding som skal komme våren 2025.

jubel for avtale

Dåverande klima- og miljøminister Espen Barth Eide (til venstre) og forhandlingsleiar Gaute Voigt-Hanssen jublar for naturavtalen som blei banka gjennom 19. desember 2022, under naturtoppmøtet i Montreal.

Foto: Eivind Molde / NRK

Den internasjonale plastavtalen skal etter planen ferdigforhandlast i Busan, Sør-Korea 25. november - 1. desember. Her er det tidlegare blitt klart at utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim skal ha ansvar for forhandlingane.

Publisert 23.08.2024, kl. 08.58 Oppdatert 23.08.2024, kl. 09.15

Read Entire Article