Raser mot fritt skolevalg: – Vil favorisere elevene med de beste karakterene

2 hours ago 5



Nordland fylkesråd har foreslått å innføre fritt skolevalg for videregående skoler i hele fylket.

Det betyr at fylkeskommunen går bort fra dagens ordning med tre inntaksregioner.

Fylkestinget oktober 2023.

Fylkesråd for utdanning og kompetanse i Nordland, Joakim Sennesvik (H) ønsker fritt skolevalg i fylket.

Foto: Maria Johannessen

– Det viktigste for oss er å gi valgfrihet til alle elever i Nordland. Ved å fjerne de tre inntaksregionene, får elevene nå muligheten til å velge mellom alle skolene i fylket, sier fylkesråd for utdanning og kompetanse, Joakim Sennesvik (H).

Forslaget har møtt motstand fra opposisjonen.

– Hvis dette forslaget får gjennomslag, vil det føre til at flere elever faller utenfor, flere må bo på hybel, og færre fullfører videregående, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet i Nordland, Elin Dahlseng Eide.

Karakterbasert opptak

Dahlseng Eide mener fylkesrådets politikk vil forsterke utfordringene i et fylke som allerede har høye frafallstall. Blant annet har nordlandskommunen Rana høyest frafall blant videregående skoler i landet, ifølge Rana No.

– Dette gir kun valgfrihet for de få. Det er et karakterbasert opptak, noe som kan svekke fagmiljøene, særlig ved små skoler. I tillegg kan det føre til flere hybelboere, og vi vil få mindre forutsigbarhet enn i dag.

Christian Torset fra Sosialistisk Venstreparti og gruppeleder for Arbeiderpartiet i Nordland, Elin Dahlseng Eide.

Christian Torset (SV) og Elin Dahlsen Eide (Ap) kommer med kritikk mot fylkesrådet i en felles uttalelse.

Foto: Nordland fylkeskommune

Gruppeleder i SV, Christian Torset, deler bekymringen.

– Dette er ikke et fritt skolevalg. Det er karakterbasert opptak som vil favorisere de med de beste karakterene. For mange vil dette bety lange reiseveier og hybeltilværelse, noe som kan gjøre det vanskeligere å fullføre skoleløpet, sier Torset.

SV-politikeren sier han er overrasket over at Senterpartiet, et parti som har hatt desentralisering som en av sine fanesaker i mange år, støtter forslaget.

– Med dette vedtaket går de imot sine egne prinsipper, sier han.

Arbeiderpartiet og SV frykter at forslaget kan føre til en rangering av skolene i Nordland, der noen skoler blir sett på som mer attraktive enn andre.

– Vi ønsker at alle elever skal ha mulighet til å gå på den nærmeste skolen, så lenge den har den linjen de ønsker. Denne saken er prinsipiell for Nordland, og vi krever at den behandles av fylkestinget, avslutter Dahlseng Eide.

Avviser kritikken

Fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik (Sp) henviser til Høyre for å svare på kritikken.

Sennesvik mener at fritt skolevalg verken vil føre til rangering av skoler eller økt frafall blant elever. Han mener at det å gi elevene mulighet til å velge skole basert på egne ønsker, vil styrke motivasjonen og øke kvaliteten på skoletilbudet i fylket.

– Jeg er ikke bekymret for rangering. Nordland har allerede gode skoler over hele fylket, og dette forslaget handler om å gi elevene flere valgmuligheter uten å skape store forflytninger mellom skolene, sier Sennesvik.

– Arbeiderpartiet og SV frykter at forslaget vil øke frafallet i videregående skole. Hva er din vurdering av hvordan det vil påvirke fullføringsgraden?

– Vi deler ikke de dystre spådommene. Jeg tror ikke mer valgfrihet vil føre til høyere frafall. Det viktigste er at vi har gode skoler over hele fylket, slik at elever får den utdanningen de ønsker, uavhengig av hvor de bor.

– Senterpartiet er tradisjonelt for desentralisering – hvordan har dere kommet fram til denne løsningen sammen?

– Det var en diskusjon vi hadde da vi utarbeidet den politiske plattformen. Vi har også besluttet å opprettholde en desentralisert skolestruktur, så alle skolene i Nordland vil bestå.

– Hvis det skulle oppstå store konsekvenser, vil vi selvfølgelig se på det. Men jeg føler meg trygg på at det ikke vil få dramatiske konsekvenser, avslutter fylkesråden.

Høringsfristen for forskriften er satt til 22. november, og fylkesrådet forventer at forskriften skal tre i kraft ved årsskiftet.

Publisert 19.10.2024, kl. 08.03

Read Entire Article