Kisten gjøres klar til Haydra (3)

2 hours ago 2



Familien rømte fra israelske bombeangrep, til de tryggere fjellområdene i Libanon. Så kom dronene.

 Espen Rasmussen / VGTo kvinner trøster hverandre før begravelsen i landsbyen Qomatia søndag kveld. Foto: Espen Rasmussen / VG
rapporterer fra Qomatia, Libanononsdag 9. oktober kl. 09:49

Fra fjellandsbyen kan de se ned på røyken som stiger fra de israelske bombene, nede i de sørlige delene av Beirut. Her gravlegges åtte barn og voksne, med VG til stede.

Stemningen er anspent.

Landsbyen Qomatia er sjiamuslimsk og kontrolleres av Hizbollah. VG blir fotfulgt av en mann i grønn skjorte som passer på at vi ikke tar bilder av ansiktene til de fremmøtte. I gatene henger de gule og grønne Hizbollah-flaggene.

  • Kisten med tre år gamle Haydra. Hun flyktet med familien sin fra israelske bomeangrep, og ble drept i droneangrepet på landsbyen søndag. Foto: Espen Rasmussen / VG

Kisten med tre år gamle Haydra. Hun flyktet med familien sin fra israelske bomeangrep, og ble drept i droneangrepet på landsbyen søndag. Foto: Espen Rasmussen / VG

 Espen Rasmussen / VGSørgende samler seg rundt kistene til ofrene for et israelsk droneangrep på landsbyen Qomatia. Foto: Espen Rasmussen / VG

På gravplassen står menn i sorg samlet rundt kistene. I den ene ligger tre år gamle Haydra Aldaka, i den andre den 16 år gamle broren Hassan.

De hadde begge kommet hit fra sørlige områder, etter å ha flyktet fra israelske bombeangrep.

Landsbyen ble regnet som trygg. Helt til søndag.

Klokken 21.30 traff to missiler toppetasjen i et bolighus og knuste huset fullstendig. Missilene ble avfyrt fra en israelsk drone.

En video like etter angrepet viser hardt skadede mennesker komme ut fra ruinene. VG advarer om sterke bilder i videoen:

– Dette er en landsby med sterk tro på motstandsbevegelsen. Byene rundt er kristne. Jeg tror Israel angrep fordi vi er sjiamuslimske, støtter Hizbollah og fordi de forsøker å skape splittelse mellom oss og de kristne landsbyene, sier Shadi (45).

I dagens Libanon brukes ordet «motstandsbevegelse» i stor grad når folk snakker om Hizbollah.

Shadi er en av dem som passer på VGs reporter og vil ikke oppgi sitt etternavn.

Av de åtte ofrene, var tre fra samme familie.

De var lokale. Nå er de to gjenlevende sønnene med på å bære kistene til gravene.

«Vi er for Hizbollahs skyld», roper gravfølget mens de hever knyttnevene i været.

 Espen Rasmussen / VGKisten med 53 år gamle Ali Hawali bæres til gravplassen, mens følget roper vers fra Koranen og «Vi er for Hizbollahs skyld». Foto: Espen Rasmussen / VG

– Jeg dro hjemmefra fem minutter før angrepet skjedde. Så hørte jeg eksplosjonene og reiste hjem. Jeg forsto med en gang hva som hadde skjedd, sier 21 år gamle Hossein.

Han og broren mistet mor, far og søster i angrepet.

– Nå er det bare meg og min bror igjen. Uansett hva vi møter, er vi tålmodige. Vi vil gjennomføre reisen til den islamske motstandsbevegelsen, sier han.

 Espen Rasmussen / VGFamilie og beboere i landsbyen Qomatia samler seg rundt kistene etter angrepet. Foto: Espen Rasmussen / VG

Faren, 53 år gamle Ali Hawali, var en kjent skikkelse i landsbyen. Han ledet speidergruppen Imam al-Mahdi i landsbyen, ungdomsbevegelsen til Hizbollah.

– Jeg husker at pappa for ikke lenge siden sa til min mor at han en dag ville ta henne med seg til himmelen. Nå er de der sammen.

– Når jeg blir eldre, vil jeg også bli martyr for Gud og for motstandsbevegelsen, sier Hossein.

Den libanesiske regjeringen oppgir at 1,2 millioner mennesker er berørt av krigen. FNs høykommissær for flyktninger oppgir at 540.000 er internt fordrevet i Libanon.

 Espen Rasmussen / VGFra landsbyen Qomatia kan man se det sørlige Beirut og røyken som stiger opp etter israelske angrep. Foto: Espen Rasmussen / VG

Hizbollah er sjiamuslimsk og tett knyttet til Iran. Militsen har de siste ukene blitt angrepet av Israel. Israelske stridsvogner har krysset grensen til Libanon og israelske fly bomber landet dag og natt. Spesielt de sørlige delene av Libanon, Bekaa-dalen mot øst og Beirut er utsatt for voldsomme angrep.

Israel og Hizbollah

  • Konflikten mellom Israel og Hizbollah – den sjiamuslimske militsen i Libanon – er kraftig trappet opp de siste ukene.
  • Hizbollah har det siste året angrepet Nord-Israel med raketter, i solidaritet med Hamas og palestinerne som lider i Gaza.
  • Israel har svart med å sende bakkestyrker inn i Sør-Libanon for første gang siden 2006 og beordret befolkningen til å trekke nordover.
  • Israel angriper også sjiamuslimske områder i Libanon fra luften. Angrepene blir ofte varslet på forhånd og israelerne hevder de går etter militære mål.
  • Israel antas å ha utløst eksplosjonene i Hizbollahs personsøkere og walkietalkier 17. og 18. september. Minst 32 ble drept og flere tusen skadet.
  • Israel likviderte Hizbollahs leder Hassan Nasrallah i et massivt israelsk bombeangrep mot Sør-Beirut 27. september.
  • Hans sannsynlige etterfølger Hashem Safieddine er savnet etter et israelsk angrep mot Sør-Beirut 3. oktober.
  • Hizbollah ble opprettet som en motstandsbevegelse etter at Israel invaderte Libanon i 1982. Bak Hizbollah står Iran, som er Israels hovedfiende i Midtøsten.
  • Konflikten mellom Israel og Hizbollah har drevet 1,2 millioner mennesker på flukt i Libanon. Over 2000 er drept og 10.000 skadet, ifølge libanesiske helsemyndigheter.

I Qomatia senkes den siste kisten ned i bakken. Libanesiske myndigheter melder at 2000 skal være drept så langt i konflikten.

– Alle i landsbyen vår føler sorg fordi alle kjenner alle. Men dette er Guds vilje, sier Shadi.

Khaled Bashashi bidro i felt til denne reportasjen.

Read Entire Article