Kildesorterer du riktig? Ta vår quiz.

1 month ago 13



Skal skinkeosttuben i metallemballasjen? Og teposen i mat- eller restavfall?

Mye emballasje går i restavfall på grunn av forvirring rundt blant annet rengjøring, ifølge sortere.no. Foto: Camilla Flaatten

Publisert: 01.09.2024 19:30

Ukens tips: Hvordan kildesortere best mulig? Her får du noen svar, og du kan ta en quiz.

Eksperten: Sylvelin Aadland, ansvarlig for sortere.no. De har oversikt over sorteringsmåter i ulike kommuner og guider til kildesortering av stort og smått.

1. Hva lurer folk på når de kontakter dere?

– De fleste ønsker å lære mer om kildesortering, men to spørsmål går igjen: Hvor ren bør emballasjen være når vi kildesorterer, og hva gjøres med blandingsemballasjen, sier Sylvelin Aadland.

Når det gjelder rengjøring, omfatter det blant annet kjøttdeig- eller kyllingemballasje, syltetøyglass, aluminiumsfolie en har brukt på grillen og lignende.

Hun minner om:

  • Det holder å skylle produktet i kaldt vann. Du trenger ikke å vaske det. Et lite tynt fettlag er ok. Enkelte ganger trengs bare en rask sveip med oppvaskbørsten.

For blandingsemballasje hjelper det at produsentene merker produktet tydelig. Blant annet har flere potetgull- og kaffeprodusenter gjort det tydelig hvor posen skal kastes.

– Produsentene har en utfordring med plass på produktet sitt, men vi blir veldig glade når vi ser en veiledende tekst på produktet, som «kartongen kan resirkuleres med kork». Det står skrevet på for eksempel melkekartongen, fordi mange har lurt på dette med plastkorken, sier hun.

Sylvelin Aadland er ansvarlig i sortere.no. Foto: Thomas Brun

2. Glass er glass, eller?

– Glass er ikke glass. I glass- og metallgjenvinning er det emballasje som gjelder. Ikke kast vindusruter, speil, knust vinglass eller sprekt porselen og keramikk der. En kaffekopphank i porselen kan skape problemer i gjenvinningsanlegget, nettopp fordi det ikke er glass, forklarer Aadland.

Aluminiumsfolie, hermetikkbokser og lignende sorteres som glassemballasje. Det skilles ut fra glasset med magneter når det kommer til gjenvinningsanlegget.

– Igjen, her skylles det med vann slik at det ikke blir matrester igjen. Når emballasjen er tom for rester, er den ren nok og klar til å kildesorteres, forklarer hun.

3. Hvilke feil gjør vi?

– Batterier, selv om de er små, kan forårsake betydelige problemer når de kastes feil. Dessverre havner mange fortsatt i restavfallet, hvor de ikke hører hjemme. Selv utladede batterier kan være farlige. De kan komme i kontakt med andre materialer, skape gnister og i verste fall forårsake brann, sier Aadland.

Hun påpeker at lystgassbeholdere også er en kilde til bekymring for gjenvinningsstasjonene, og at disse kan utløse branner og mindre eksplosjoner.

Quiz om kildesortering

Under kan du ta vår uhøytidelige quiz om sortering av ganske vanlige husholdningsavfall.

NB: Det tas forbehold om lokale/regionale variasjoner i hvordan en skal sortere, her forholder vi oss til svarene gitt av sortere.no.

Read Entire Article