Kastet disse? Da kan du angre nå

1 month ago 14



CDen har fått en renessanse. Og skal man tro ekspertene, er det flere grunner til at den nå tar over musikktronen etter LPen.

 Shannon Stapleton, Reuters
LENGE LEVE CDEN: Nå er den på vei tilbake. Her fra en CD-butikk i USA tidlig på 2000-tallet. Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Publisert 05.09.2024 12:58

Er du blant de som stuet vekk CD-samlingen da strømmetjenestene kom på banen? Da kan det være på tide å tørke støv av de gode, gamle platene. 

Nå har nemlig CD-salget skutt i været igjen. Det merker de blant annet på Råkk & Rålls i Oslo, forteller daglig leder Anette Pedersen. 

– Det er en oppadgående kurve. Det har det vært en stund fra det var på et totalt bunnivå, hvor vi nesten ikke solgte noen ting, puslet rundt og ryddet i hyllene, sier hun, og fortsetter: 

– Nå fyller vi på og selger ting som vi ikke har solgt på lang tid. 

 Torstein Wold, TV 2
Daglig leder Anette Pedersen på Råkk & Rålls i Oslo har Foto: Torstein Wold, TV 2

–Den «riktigste lyden»

Torsdag ble CD-renessansen diskutert i Nyhetskompaniet på TV 2, der Christer Falck var med for å snakke om fenomenet. 

Han er blant de som sverger til fysisk format på musikken, og omtales som en CD-evangelist. Han eier selv et plateselskap og har drevet platebutikk. 

– Jeg er opptatt av lyd, og er en svoren tilhenger av lyden du får av en CD, sier han. 

Falck forteller at han har 30.000 LPer og 30.000 CDer, og mener at CD-lyden er den «riktigste lyden». 

 Terje Bendiksby, NTB
CD-ENTUSIAST: Christer Falck Foto: Terje Bendiksby, NTB

– Det er hvert fall den lyden artisten og produsentene mente at du skulle høre, sier han. 

I tillegg mener han at CDene ser vel så pene ut som LPene – særlig når de står samlet i hyllen. 

– Hvis du skal samle på LP bør du ha plastlommer rundt, og det som synes i en stor LP-samling er jo egentlig bare plasten, sier han. 

Billigere alternativ

Anette Pedersen på Råkk & Rålls i Oslo mener det er flere grunner til at CDen nå har en renessanse. 

– Det har både med at folk vil ha et fysisk format, og at LP har blitt veldig dyrt. I dag koster nye LP-plater 500 kroner i gjennomsnitt, sier hun. 

Christer Falck mener dette er en grunn til at LP-platene har nådd sin topp. 

– Den kommer seg ikke videre fordi det er så dyrt. Jeg tror ikke at 17-åringer og 25-åringer er så opptatt av format når de går inn på Råkk & Rålls, sier han. 

 Sergei Gapon/AFP
FREM I LYSET: Nå er det på tide å tørke støv av CD-samlingen. Foto: Sergei Gapon/AFP

Han mener at det er «gubbete» å være veldig opptatt av format. 

– Folk på min alder er veldig opptatt av at LP skal være sånn og sånn, og at det ikke går an å ha CDer i samlingen sin. Men hvis du er 17 år gammel og har lyst til å kjøpe noe på fysisk format, så kan du få 10 CDer for det samme som det koster å kjøpe én LP, sier han.

– CDen er et overlegent format lydmessig, og jeg syens de er pene å se på. Hvis du ser på kunstverket LP vs. Cd, er det ingen tvil om at LP er et vakrere produkt. Men hvor ofte sitter du og leser hvem som spilte bass på sang nummer syv, liksom? 

Anette Pedersen bekrefter at de ser en oppsving av unge CD-kjøpere.  

– Vi ser at det er veldig mange yngre folk som kjøper CDer her hos oss, sier hun. 

– Skjøre strømmetjenester

Men hvorfor holder egentlig de fysiske formatene seg i live, når man kan høre den samme musikken på strømmetjenester for en slikk og ingenting?

Pedersen mener mange liker å ha en håndfast musikksamling. 

– Man kan se kunstverket og bla i «bookleten». Selv om det ofte er mer spektakulært på en LP, er det jo mye bedre på en CD enn det er på strømmetjenester, sier hun. 

 Rebecca Cabage/Invision/AP
TILBAKE: Etter å ha trukket musikken fra Spotify, er Neil Young nå tilbake igjen på strømmetjenesten. Foto: Rebecca Cabage/Invision/AP

Christer Falck mener strømmetjenester er skjøre.

Han trekker frem konflikten mellom Neil Young og Joni Mitchell og Spotify fra 2022. De valgte å trekke musikken sin fra Spotify, fordi de ikke ønsket å ha musikken på samme plattform som kontroversielle podcastere som Joe Rogan. 

– Alle de som hadde kastet samlingene sine og hadde lyst til å høre på «Harvest» eller «Blue», hadde plutselig ikke noe sted å høre det lenger, sier han. 

Kasetten er død

Det kan se ut til at både strømmetjenester, CDer og LPer har kommet for å bli. Men det er et siste format Christer Falck har mindre tro på: Kasetten. 

– Jeg tror ikke kasetten kommer tilbake, sånn som noen ønsker, sier han, og legger til:

– Men jeg tror det kommer til å være der som et hyggelig lite suplement.

Read Entire Article