«Kastes» mellom sykehus og fengsel – nå skal de få eget sted

2 hours ago 1



I sommer møtte NRK «Andreas» ved Ringerike fengsel.

Han har diagnosen paranoid schizofreni, som gjør at han føler seg overvåket hele tiden. Diagnosen gjør at han blant annet mistenker at folk stjeler tankene hans.

Ifølge fengselspsykiatere ved Ringerike fengsel er han for syk til å sone en dom.

Og han er ikke alene.

Anonym case Ringerike fengsel

– Jeg skulle ønske jeg kunne dra tilbake til sykehuset jeg var på, sa «Andreas» til NRK i sommer. Ifølge fengselspsykiatere ved Ringerike fengsel er «Andreas» for syk til å sone en dom.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Økt vold mot fengselsansatte

Innsatte har mer omfattende psykiske lidelser nå enn for 10–15 år siden, viser en rapport fra 2022.

I tillegg har også flere fengsler slått alarm om mangel på ressurser, i møte med innsatte med alvorlige psykiske lidelser.

Nå har regjeringen bedt helseforetakene om å etablerere såkalte «sikkerhetshjem».

– Dette vil være et tilbud for de som ikke bør sone i fengsel, men er for farlige til å være i psykiatrien, sier stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Maria Aasen-Svensrud.

Maria Aasen-Svensrud

– Dette er nybrottsarbeid som ikke har blitt gjort før, sier Aasen-Svensrud om sikkerhetshjem.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Hun forteller at ordningen vil i tillegg avlaste både kriminalomsorgen og helsevesenet, slik at individene som er omfattet av ordningen ikke blir «kasteballer» mellom institusjonene.

– Det har lenge vært et behov for å få på plass en ordning slik at denne gruppen sikres en human og god bosituasjon, med rett sikkerhetsnivå. Nå kommer regjeringen med konkrete tiltak, sier hun.

– Har helseforetakene ressursene til å følge opp dette?

– Nå er vi i startfasen på etableringen av det. Helseforetakene skal komme med sine modeller for hvordan dette kan gjennomføres. Utviklingen videre fra det må vi nesten se, sier hun og legger til:

– Det er nybrottsarbeid som ikke har blitt gjort før.

– På overtid

– Jeg syns det er storartet, men på overtid. Jeg er glad for at disse planene nå konkretiseres, sier Randi Rosenqvist, som har i flere år jobbet for etableringen av såkalte sikkerhetshjem.

Hun er rettspsykiater og tidligere leder for Nasjonal Aksjon for bevaring og utvikling av de psykiatriske sykehusene.

NRK møter henne på Oslo fengsel sammen med stortingsrepresentanten og avdelingsleder ved Oslo fengsel, Ragne Cecilie Opsahl.

Rettspsykiater Randi Rosenqvist

Randi Rosenqvist er psykiater og har blant annet vært overlege ved regional sikkerhetsavdeling på Gaustad. Hun har også arbeidet i Kriminalomsorgen i en årrekke.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Hun forteller også at alvorlige syke innsatte som legges inn i psykiatrien gjør at sykehusene ikke har kapasitet til å ta inn mindre syke pasienter, også fra fengsler.

– Vet man hvor mange det er snakk om?

– Jeg vet vi ikke helt, men vi tror kanskje at det på sikt vil være 100-150, kanskje 200 totalt, sier hun og peker på at det er en liten del av innsatte med alvorlige psykiske lidelser dette vil være aktuelt for.

fengselsdør Oslo fengsel

Oslo fengsel ligger på Grønland i Oslo og er en enhet med høyt sikkerhetsnivå. Fengselet har 243 plasser for menn.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Oslo Fengsel: – Fantastisk

– Det er en ordentlig glede for oss som jobber i kriminalomsorgen. Og jeg tror det er en kjempeglede for samfunnet og for de som har behov for hjelp, sier avdelingsleder ved Oslo fengsel, Ragne Cecilie Opsahl om etableringen av sikkerhetshjem.

Bilde av Ragne Cecilie Opsahl Maria Aasen-Svensrud

Maria Aasen-Svensrud. sammen med avdelingsleder ved Oslo fengsel, Ragne Cecilie Opsahl, utenfor Oslo fengsel.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Vil dette faktisk avlaste kriminalomsorgen og dette fengselet?

Ja, absolutt. For da får vi innsatte som det er nødvendig å ha i fengsel. Og de som er syke vil få den hjelpen de trenger på riktig sted, sier Opsahl.

Avdelingslederen forteller at innsatte med alvorlige psykiske lidelser tar opp en del ressurser

– Ofte så ser vi at de skriker etter hjelp av psykiatrien, og får dem kanskje endelig overført. Så går det bare et døgn eller to, så har vi dem tilbake igjen. Og starter egentlig på null igjen. Det er vondt å se innsatte lide mer enn nødvendig.

Publisert 30.10.2024, kl. 17.51

Read Entire Article