– Kan være starten på en storkrig

3 weeks ago 16



Hizbollah-lederen holdt torsdag en TV-sendt tale. Talen skiller seg ut og er annerledes enn andre, sier Midtøsten-ekspert.

 Social media via Reuters
EKSPLOSJON: Et overvåkingskamera fanger opp øyeblikket da en manns personsøker eksploderer inne på et supermarked i Beirut tirsdag. Foto: Social media via Reuters

Publisert 19.09.2024 19:10 Sist oppdatert 6 minutter siden

Torsdag ettermiddag talte Hizbollah-leder Hassan Nasrallah til folket i en TV-sendt tale. 

– Angrepene på tirsdag og onsdag, var massakrer. Dette kan kalles en krigserklæring, sa Nasrallah i talen. 

Om man sammenligner denne talen med hans tale etter Hamas' angrep på Israel 7. oktober i fjor, er det en annen ordlyd nå, sier Midtøsten-ekspert og professor i historie ved Universitet Oslo (UiO), Hilde Waage til TV 2. 

– Det ble også brukt sterke ord da, og det var forventet at Hizbollah ville kaste seg inn i krigen, noe som ikke har skjedd hittil, sier Waage. 

– Han bruker andre formuleringer enn for ett år siden. Noe som dessverre kan bety en eskalering mellom Hizbollah og Israel. 

Overlegen fiende 

 Håkon Mosvold Larsen/NTB
EKSPERT: Professor i historie ved Uio, Hilde Henriksen Waage Larsen, følger utviklingen mellom Israel og Hizbollah tett. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Waage trekker frem at Israel er Hizbollahs overlegne fiende, men at Hizbollah står overfor et dilemma da store deler av libanesiske innbyggere ikke ønsker en krig mot Israel.

– Libanon er på randen av økonomisk sammenbrudd, de har vært uten regjering i to år, og den statlige hæren er svak. Hizbollah er en sterk geriljaorganisasjon, men Israels militær er knusende, fortsetter Waage. 

Hizbollah om personsøker-angrepene: – Krigserklæring

Om Israel går til angrep, vil Hizbollah ha støtte fra Iran og Syria. 

– Ikke første gang

Landrådgiver for Midtøsten, Kai Kverme, følger også med på den spente situasjonen i Libanon – et land han selv har bodd i tidligere. 

På spørsmål om hva han tenker om Hizbollah-leder Hassan Nasrallah sin tale, svarer han:

– Det er ikke første gangen Hizbollah-lederen sier at Israel har krysset en rød linje, sier Kverme.

Midtøsten-eksperten viser til situasjonen i vår da konflikten eskalerte mellom Israel og Iran. I april ble nemlig Israel anklaget for å ha drept den iranske generalen Mohammad Reza Zahedi i den syriske hovedstaden Damaskus.

– Kan være starten på en storkrig 

– Det store spørsmålet her er om partene vil ha en full krig. Israel er nå i den situasjonen at de vil ha innbyggerne i Nord-Israel hjem. Samtidig er det offisielt for begge parter at de ikke vil ha full krig.

– Dette kan være starten på en storkrig, men alt kommer an på hva som skjer de neste dagene. Dette kan også fungere som press på å få fram en forhandling.

Kverme legger ikke skjul på at Hizbollah sin posisjon har blitt svært svekket de siste dagene.

– Det er klart man blir det når flere tusen medlemmer er såret og mange drept. Nå er i tillegg hele kommunikasjonssystemet deres ødelagt. Det er også en grunn til at man kan tenke at Hizbollah vil unngå en storkrig.

 AFP / NTB
GIKK I LUFTA: Restene av personsøkere som sprengte tirsdag. Foto: AFP / NTB

– Vanskelig å spå 

– Det er sånn at alle de skrittene som er tatt de siste dagene, i tillegg til alt som har skjedd siden 7. oktober, er med på å dytte partene nærmere stupet som kalles krig. Det vanskeliggjør også det diplomatiet som foregår, som også er i høygir, men som får veldig bratt oppoverbakke å jobbe med sånne hendelser, sier Marte Heian-Engdal, Historiker og Assisterende direktør, Noref (Senter for internasjonal konfliktløsning) til TV 2.

Heian-Engdal sier det er vanskelig å spå hva som vi skje videre nå. Det er umulig for Israel å godta at så store deler av sivilbefolkningen er evakuert. 

– Derfor frykter jeg at konklusjonen er at krig er det neste.

Read Entire Article