Når noen sårer deg – når er det riktig å si ifra?

Spørsmålet mitt gjelder bearbeiding av gamle og nye følelser. Jeg har forstått det slik at det er lurt å tillate seg selv å kjenne på følelser i det de oppstår. For eksempel: Hvis noen gjør noe som sårer meg, bør jeg kjenne på den følelsen der og da og ikke skyve den vekk. Er det riktig oppfattet? Men hva om man er i en situasjon hvor det ikke passer?

Neste spørsmål er om man bør formidle den følelsen til vedkommende der og da, senere eller ikke i det hele tatt? Hos meg kommer følelsene ofte først når jeg ikke lenger er i situasjonen. Kan jeg da gå tilbake til vedkommende, eller har sjansen gått fra meg?

  • Les Frode Thuens svar lenger ned i saken:

Tidligere i livet har jeg lært meg å gjemme følelsene mine, for de kunne bli brukt mot meg. Men de dukker opp på nytt og på nytt. Hvordan bør man håndtere slike gamle følelser?

For meg er det en utfordring å skille gamle følelser fra nye. Om noen sårer meg i dag, kan reaksjonen min ha noe å gjøre med gamle følelser. Den har ikke noe med vedkommende å gjøre, men bunner i hendelser fra fortiden. Hvordan kan man skille gamle følelser fra nye følelser?

Psykolog Frode Thuen svarer:

Les hele saken med abonnement