Kan gi Trump støtte: – Han har veldig mye rart for seg

1 month ago 36



Kampen om hvem som skal bli USAs neste president, står mellom Donald Trump og Kamala Harris.

Men i år har også en tredjekandidat gjort seg bemerket. Robert F. Kennedy jr. har hatt god nok støtte til at han kunne ha påvirket valget.

Men nå er nevøen til tidligere president John F. Kennedy – og sønn av Robert F. Kennedy – muligens på vei ut av valgkampen.

Det har kommet flere meldinger om at han vurderer å trekke seg. Ifølge ABC News kan det skje allerede denne uka. De skriver at han vurderer å støtte Trump.

 Laure Andrillon / Reuters / NTB
PRØVDE SEG: Robert F. Kennedy jr. og hans visepresidentkandidat Nicole Shanahan prøvde seg i presidentvalget. Shanahan sa nylig at de kunne ha vunnet hvis ikke Demokratene hadde sabotert for dem. Foto: Laure Andrillon / Reuters / NTB

Det har også visepresidentkandidaten hans snakket åpent om. Nicole Shanahan sa i en podkast at de vurderer å støtte Trump for å hindre Kamala Harris å vinne.

Stjeler velgere

USA-ekspert Eirik Løkke i Civita blir ikke overrasket hvis RFK jr. nå faktisk trekker seg.

– For Trump er det nok viktig å få denne støtten, men om dette er en helt åpenbar gamechanger, er jeg usikker på, sier Løkke til TV 2.

RFK jr. har hatt såpass stor oppslutning i enkelte vippestater, at han kunne ha endt opp med å avgjøre valget. Nasjonalt har han en oppslutning på hele 4,7 prosent, viser oversikten til 538.

Mange demokrater har fryktet at han vil stjele nok stemmer fra dem, til at det gir Trump seieren. Blant mange standpunkter, har RFK jr. vært aktiv i klimadebatten. For velgere som er lei av at klima ikke blir tatt på alvor, var han derfor et alternativ.

Men hvis han nå forsvinner av valgseddelen, kan Demokratene iallfall puste lettet ut over at han ikke lenger kan stjele klimastemmer fra dem.

– Spørsmålet er hvor sterk støtte RFK jr. har blant sine velgere, og om han har en mulighet til å overføre disse velgerne til Trump. Det er et usikkerhetsmoment, sier Løkke.

Fryktet av Demokratene

RFK jr. har en svært splittet forsamling velgere i ryggen. Noen er klimaaktivister på sin hals, andre er vaksineskeptikere, mens noen igjen bare er lei av partipolitikken og det etablerte Washington.

 Antonio Calanni / AP / NTB
VAKSINEMOTSTANDER: Robert F. Kennedy jr. på en vaksinedemonstrasjon han ledet i Milano i 2021. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB

Spørsmålet er om for eksempel klimavelgere nå blir med over til Trump.

– Han har en veldig broket forsamling av folk som støtter ham, slår Løkke fast.

– Men som regel pleier slike støtteerklæringer å bety noe. Jeg har vanskelig for å se at det skal være helt avgjørende, da skal det være veldig, veldig jevnt i disse vippestatene, sier Løkke.

Det er særlig Demokratene som har fryktet RFK jr. – og blant annet jobbet for at han ikke skulle få stå på valgseddelen.

 Hans Pennink / AP / NTB
I RETTEN: Robert F. Kennedy jr. ble tatt til retten flere steder da han ville på valgseddelen. I New York ble han saksøkt for å ha kommet med falske påstander om at han bodde i New York. Foto: Hans Pennink / AP / NTB

– Det er mange demokrater som har vært redde for at han kan ødelegge for dem. Det er ikke mange tusen stemmer som skal til, og de har hatt dårlige erfaringer med tredjekandidater tidligere, sier Løkke.

RFK jr. som minister?

Flere amerikanske medier skriver at det kan tenkes at RFK jr. får en avtale med Trump. Da vil han få noe igjen for å gi sin støtte.

– Hva kan han få tilbake? Kan han få en posisjon i Trump-administrasjonen? Hvis han trekker seg og støtter Trump, tror jeg de får en avtale. Det er typisk Trump å si at alt kan forhandles om.

Løkke er mer usikker på hva slags gjengjeldelse RFK jr. kan få. En ministerpost er en mulighet.

 Kevin Wurm / Reuters / NTB
ALENE: Robert F. Kennedy jr. endte opp med å stille til valg alene – uten støtte fra de store partiene. Foto: Kevin Wurm / Reuters / NTB

– Absurd nok kunne jo en stilling som helseminister vært en mulighet. Eller en rådgiverjobb eller ambassadørstilling et eller annet sted.

Nettopp helseministerposten er noe mange demokratiske velgere frykter at RFK jr. skal få kloen i. Han er en uttalt vaksineskeptiker, både når det gjelder koronavaksinene, og andre vaksiner.

Delte vaksineprat

I en telefonsamtale mellom Trump og RFK jr. tidligere i sommer, snakket de to om vaksiner.

– Du kan se at barna helt plutselig endrer seg helt, sa Trump om barn som hadde fått vaksiner.

Ekspresidenten sa ifølge CNN at barna får så mye vaksiner at det er like mye som en hest ville ha fått.

 Vincent Alban / Reuters / NTB
KAN FÅ STØTTE: Donald Trump kan få en ny støttespiller i RFK jr. Foto: Vincent Alban / Reuters / NTB

Vaksineskepsisen er noe som har hengt over RFK jr. i en årrekke. BBC har gått gjennom karrieren til RFK jr. og skrev da at feilinformasjon om vaksiner har formet hele den politiske karrieren hans.

I tillegg har RFK jr. fått oppmerksomhet for en rekke andre ting. Det gjelder både at store deler av den mektige Kennedy-familien har vendt seg mot ham, og mer bisarre saker som bjørnehistorien i Central Park.

RFK jr. sa nemlig at han for ti år siden dumpet en død bjørneunge i den store parken som ligger på Manhattan i New York.

– Herregud, hva har jeg gjort?

Ifølge ham ble bjørnen påkjørt lenger opp i delstaten New York. Kennedy sier at han tenkte at her var det gratis kjøtt å hente. Men så skulle han rekke et fly.

– Bjørnen var i bilen min og jeg ville ikke la den være igjen i bilen, fordi det ville vært galt, sier Kennedy.

Etter en idémyldring brakte han og kompisene kadaveret til Central Park og la det under en gammel sykkel som Kennedy hadde i bilen. Kennedy sier de ville la det se ut som om en syklist hadde kjørt på bjørnen.

 Mike Blake / Reuters / NTB
OMSTRIDT: Robert F. Kennedy jr. har vært omstridt. Da har han søkt roen med hundene i fjellene i Los Angeles. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB

Funnet av den døde bjørnen ble en stor nyhet i sin tid.

– Da tenkte jeg: Herregud, hva har jeg gjort? sa Kennedy.

– Rablende gal er blitt normalt

De mange kontroversene har ikke hindret RFK jr. i å bli en faktor i årets valg. Trolig vil heller ikke altfor mange republikanere rynke på nesa.

– Det ville ha fått mye mer oppmerksomhet hvis det ikke var for Trump. Vi har kommet i en posisjon i USA der det å være rablende gal i politikken ikke er unormalt lenger, sier Løkke.

– Men han har veldig mye rart ved seg. Det er en stor andel rene konspirasjonsteorier. Og så er det uttalelsene om Putin, som han er nærmere enn Trump, sier USA-eksperten.

Read Entire Article