Kan bli Hizbollahs nye leder

1 week ago 11



Israels angrep mot Libanon fortsetter mens USA presser på for våpenhvile med Hizbollah. Men hvem kommer de til å forhandle med?

Publisert 29.09.2024 05:55

Hassan Nasrallah som ble drept i et israelsk bombeangrep mot Beirut natt til lørdag. Han omtales som uerstattelig, men han vil bli erstattet. 

Nå omtales to Hizbollah-topper som aktuelle til å overta ledelsen i den terrorlistede organisasjonen: Visegeneralsekretær Naim Qassim og Nasrallahs fetter Hashem Safiddne. 

Hvem som tar over etter Nasrallah er med på å forme fortsettelsen i den svært spente situasjonen i regionen – hvis han overlever den situasjonen Hizbollah står i akkurat nå. – Vi vinner, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu da han sto på talerstolen i FN fredag. Etter de to siste ukene er det i alle fall ingen tvil om at situasjonen er endret. 

Fakta om Hizbollah

  • Sjiamuslimsk islamistisk bevegelse dannet i 1982 som et svar på Israels invasjon av Libanon.
  • Støttet av Iran, som også bidro til å grunnlegge bevegelsen.
  • Hizbollah har vært p på USAs liste over terrororganisasjoner siden 1997. De er også oppført på EUs terrorliste.
  • Også Saudi Arabia og De Arabiske Emirater har oppført Hizbollah som terrororganisasjon i 2017.
  • Har vært ledet av Hassan Nasrallah, som ikke har vist seg offentlig på mange år. Lørdag 28. september bekreftet Hizbollah at Nasrallah ble drept i israelske angrep i Beirut.
  • Har en militær og en politisk gren. Partiet og organisasjonen er representert i nasjonalforsamlingen og regjeringen i Libanon.
  • Lyktes i 2000 med å drive israelske styrker ut av Sør-Libanon.
  • I 2006 kom det til ny krig mellom Israel og Hizbollah, der tapene og ødeleggelsene var langt større på libanesisk side enn i Israel.
  • Står på USAs terrorliste. Hizbollahs militære gren er oppført på EUs terrorliste.
  • Nekter å rette seg etter en FN-resolusjon som krever avvæpning av alle væpnede grupper i Libanon.
  • Har deltatt med titusenvis av soldater på president Bashar al-Assads side i krigen i Syria.

Kilde: U.S. State Department, EU, NTB

Et dusin toppledere skal være drept

Hizbollah har foreløpig ikke uttalt seg om hvem som skal ta over. Hashem Safiddne er fetteren til den avdøde Nasrallah, og er nevnt av flere medier som en mulig ny leder. Naim Qassim er en annen aktuell kandidat. Han har lenge vært Hizbollahs uformelle nr. 2. 

Begge er allerede en del av Hizbollahs ledelse, og begge er fortsatt i live. Så mange som ett dusin av Hizbollahs toppledere er eliminert ifølge IDF. På Twitter har IDF lagt ut et slags organisasjonskart som får det til å se ut som Hizbollah bare har én ukjent toppleder igjen. Det stemmer ikke. Både Safiddne og Qassim har vært kjente størrelser i organisasjonen helt siden begynnelsen, og har begge sentrale lederfunksjoner. 

Det er imidlertid ikke tvil om at Israels angrep har svekket ledelsen og organisasjonen kraftig. 

Også ledere lenger nede i organisasjonen ble drept eller såret og satt ut av spill da flere tusen personsøkere eksploderte forrige uke. 

Det er kanskje ikke tilfeldig at akkurat disse lederne var et annet sted enn ved militære mål og på militærmøtet der Nasrallah ble drept da det smalt. Dette vet vi om bakgrunnen deres: 

 Hashem Safieddine kan bli Hizbollahs nye leder. Her er han fotografert sammen med Hizbollahs militære leder Ibrahim Aquil (t. v.) som Israel skal ha drept i et luftangrep den 20. september.
FETTER: Hashem Safieddine kan bli Hizbollahs nye leder. Her er han fotografert sammen med Hizbollahs militære leder Ibrahim Aquil (t. v.) som Israel skal ha drept i et luftangrep den 20. september. Foto: Handout Hizbollah/ AFP / NTB

Familieforbindelser til Iran

Hashem Safieddine (61) er omtalt som en aktuell ny leder av blant annet nyhetsbyrået Reuters. Han ligner på Nasrallah, og det er ikke tilfeldig. De to er fettere. Også han har vært sentral i Hizbollahs toppledelse siden organisasjonens begynnelse.

Han studerte teologi sammen med Nasrallah i Iran. Familien hans er høyt respektert i Shia-miljøer og flere av familiemedlemmene sitter i Libanons parliament, ifølge Al Jazeera. Broren hans, Abdullah, er Hizbollahs representant i Iran. 

Sønnen hans er også gift med datteren til Qasem Soleimani, generalen for den iranske revolusjonsgarde som ble drept av USA i 2020. Drapet den gangen utløste en tilspissing av forholdet mellom Iran og Vesten. 

– Hizbollah eksisterer for å ødelegge og ydmyke Israel, har Safieddine uttalt. Han ble satt på terrorlisten til blant annet Saudi-Arabia, Bahrain og De forente arabiske emirater i 2018. 

 Ramzi Haidar / AFP / NTB
VISEGENERALSEKRETÆR: Naim Qassem har tidligere latt seg intervjue, og han har gitt ut en bok. Nå er han blant de overlevende i ledelsen for Hizbollah. Foto: Ramzi Haidar / AFP / NTB

Nestleder og Shia-lærer

Naim Qassem (71) er visegeneralsekretær i Hizbollah. Han var med på å grunnlegge organisasjonen tidlig på åttitallet, og var sentral i å grunnlegge og lære bort Hizbollahs syn på religion. Qassem har i flere tiår undervist i religion og Beirut. Samtidig har han vært visegeneralsekretær i Hizbollah siden 1991.

– På grunn av hemmelighold i en gruppe som Hizbollah er ikke alle roller i organisasjonen offentlig kjent, men på ett tidspunkt vet vi at han ledet Hizbollahs utdannelsesnettverk og at han har vært involvert i å holde oppsyn med gruppens aktiviteter i libanesisk politikk, skriver Al Jazeera. 

Dersom Qassem har mye erfaring med militærledelse, er det altså ikke kjent. Det er derimot kjent at han har brukt mye tid på det politiske, på religionsundervisning og på å sitte i Hizbollahs shariaråd, ifølge avisen. 

Begge lederkandidatene har altså politiske verv. Det som er mindre klart, er om de er klare til å lede Hizbollah militært. 

Militær utfordring

En ny Hizbollah-leder vil øyeblikkelig bli ett av de viktigste militære målene for Israel. 

Israels forsvarsminister Yoav Gallant holder lørdag kveld samtaler om muligheten for å utvide Israels offensiv i nord. Også Israels forsvarssjef Herzi Halevi har signalisert at flere angrep er i vente. 

Tidlig søndag morgen melder ABC News at israelske styrker ser ut til å være i bevegelse ved grensa til Libanon. 

Biden-administrasjonen har i månedsvis jobbet diplomatisk uten hell for å få på plass en våpenhvile for å gjøre slutt på Gaza-krigen, og den siste uka også for å stanse kampene mellom Israel og Hizbollah.

– Det er på tide med våpenhvile, sa Biden da han lørdag ble spurt om en israelsk bakkeinvasjon er uunngåelig.

Israel signaliserer klart at de vil presse videre i Libanon, og det er fortsatt ikke klart hvem Han skal snakke med fra Hizbollah. 

Read Entire Article