Kamala Harris taler til demokratene i natt: – Det som skjer, har aldri skjedd før

1 month ago 25



Kortversjonen

  • Kamala Harris skal holde en viktig tale under det demokratiske landsmøtet natt til fredag.
  • Harris rir på en positivitetsbølge etter å ha blitt nominert som presidentkandidat etter at Joe Biden trakk seg.
  • USA-eksperter mener dette kan bli hennes viktigste øyeblikk, men fallhøyden er stor.
  • Harris forventes å fokusere på sin bakgrunn og visjon for USA, ikke Trump.

Kamala Harris tar stadig flere jafs på meningsmålingene i USA, og rir på en positivitetsbølge etter at hun ble nominert til partiets presidentkandidat etter at Joe Biden trakk seg.

Natt til fredag kan det likevel plutselig dukke opp noen skjær i sjøen, mener USA-eksperter VG har snakket med.

– Det som skjer, har aldri skjedd før. Det har aldri vært en presidentkampanje hvor en presidentkandidat har droppet ut så sent som Biden, sier USA-ekspert Sofie Høgestøl til VG.

Foto: Thomas Nilsson / VG

Det er knyttet stor spenning til hvordan hun kommer til å prestere når alle flomlysene er vendt mot henne – og USA-ekspertene er samstemte om at hun er avhengig av en sterk prestasjon.

I 2019 var det Askepott-stemning rundt den gryende presidentkampanjen til Harris, erindrer Høgestøl, og sikter til Harris forsøk på å vinne nominasjonskampen i det Demokratiske partiet forut 2020-valget.

– Alt falt sammen etter fire-fem uker. Sånn skikkelig, sier Høgestøl.

Bilde av Sofie Høgestøl Sofie Høgestøl

USA-ekspert og førsteamanuensis i jus ved UiO

Hun synes Harris har vist at hun har et svært høyt toppnivå som taler og offentlig person, men at hun også har vist at hun innehar et lavt bunnivå.

– Hun kan holde taler hvor hun sliter med å lese av teksten. Det blir en litt stotrende ordsalat som gjør at budskapet blir uklart, sier Høgestøl.

KATASTROFE: Kamala Harris begynte bra i 2019, men kampanjen hennes endte i et nederlag. Her fra en debatt hvor hun deltok sammen med Bernie Sanders. Foto: John Bazemore / AP

USA-eksperten forventer at talen hennes vil være skrevet på forhånd – og at hun vil lese denne opp.

Og det er nettopp fallhøyde som trekkes fram som en mulig snubletråd for Harris natt til fredag.

– Det har vært mange gode talere som har bygd henne opp. Du har Barack og Michelle Obama, samt Oprah Winfrey som har hypet henne opp i tre dager. De to førstnevnte har nærmest kronet henne til håpskandidaten for fremtiden.

– Fallhøyden er stor om du ikke innfrir forventningene da, sier Høgestøl.

USA-ekspert Eirik Løkke mener Harris’ tale i natt kan bli avgjørende:

Begge USA-ekspertene VG har snakket med forventer at hun vil forsøke å bruke tiden sin på å snakke om hvem hun er, hvor hun kommer fra.

– Det er den viktigste talen i hele hennes karriere, sier Trygve Svensson, som er leder i Tankesmien Agenda.

Bilde av Trygve SvenssonTrygve Svensson

Leder i Tankesmien Agenda

Han trekker fram det spesielle ved at Harris ikke har kommet seg i posisjon som presidentkandidat på den «vanlige» måten.

I stedet for å ha blitt utnevnt etter et beinhardt «rotterace» av en nominasjonsprosess, har hun blitt partiets presidentkandidat mer som en kriseløsning etter at Biden nærmest ble tvunget til å trekke seg som presidentkandidat.

– Dette er første gang hun skal fortelle sin historie om hvor hun skal ta USA. I forbindelse med dette tror jeg hun vil snakke om patriotisme og sin kjærlighet til USA, sier Svensson.

STRÅLTE: Oprah Winfrey holdt en tale til støtte for Kamala Harris og det demokratiske partiet onsdag. Foto: Thomas Nilsson / VG

Trump har de siste ukene angrepet Harris på tre fronter, forklarer Høgestøl, og sier at han har:

  • Angrepet henne over latteren hennes.« I enkelte amerikanske medier har denne blitt beskrevet som «kaklende», eller veldig høylytt.
  • Antydet at hun er pen, men slått fast at han selv er kjekkere.
  • Hevdet at hun er veldig dum, samtidig som han fremstilt seg selv som langt mer intelligent.

Svensson påpeker at nettopp dette har vært Trumps varemerke som politiker – å sette merkelapper på motstandere.

Han sammenligner denne taktikken med den som benyttes av en mobber i en skolegård, som hakker på «ofrenes» personlige egenskaper.

Svensson tror imidlertid at Trump har slitt med å finne en like effektiv merkelapp på Kamala.

– «Laughing Kamala» slår ikke like hardt. For hva er problemet? At hun ler litt mye, eller litt hardt? Det treffer ikke kjernen av henne som person, og er derfor en mye mindre effektiv merkelapp enn den han brukte mot Hillary i 2016.

Hverken Høgestøl eller Svensson at hun kommer til å vie mye tid til Trump i talen i natt.

– Jeg er spent på om hun vil bruke tid på det. De siste ukene synes jeg hun har vunnet litt på å ikke gå i den fellen å gå i dialog med Trump om hvem som er penest.

HÅP: I 2004 var Barack Obama et ubeskrevet blad i den amerikanske offentligheten. Det var denne talen i Boston som brakte han opp på den politiske stjernehimmelen. Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP

Høgestøl peker på at dette er en unik mulighet til å presentere seg for velgere som kanskje ikke følger presidentvalget så altfor tett – og som trenger en ekstra motivasjon for å møte opp ved valgurnene.

Hun tror imidlertid ikke nødvendigvis det blir så mye konkret snakk om politikk.

– Hun cruiser på så mye god stemning nå. Under Obama-kampanjen i 2008 var noe av det som irriterte meg mest at det var mye «hope and change», og ikke så mye tydelig politikk. Men han vant, så det var åpenbart ikke nødvendig.

– Så det er spennende å se hvor konkret hun blir på politiske saker. Jeg tror det er mer sannsynlig at hun forteller historien sin, og snakker mer overordnet om sin visjon for landet.

Read Entire Article