– Jeg er bekymret

3 hours ago 2



Kortversjonen

  • Crack-røyking har kommet til Bergen og Oslo. I Bergen deler MO-senteret ut crack-piper.
  • Else Kristin Utne Berg i Korus forteller at det er en rus som er kortvarig, intens og ekstremt avhengighetsskapende.
  • I Vågsbunnen i Bergen er det registrert en økning i oppdrag der den utløsende faktoren er vold eller ordensforstyrrelser.
  • I Trondheim følger de crack-utviklingen tett.

– Kokain er et rusmiddel som har kommet som en virvelvind, sier Else Kristin Utne Berg i Korus.

Å røyke kokain som crack ble først et fenomen i Bergen i fjor høst.

– Det kom fort, når det først kom. Nå er crack veldig etablert i byen.

Bilde av Else Kristin Utne BergElse Kristin Utne Berg

Korus Bergen

Tidligere var kokain forbeholdt andre deler av befolkningen, først og fremst blant folk som fester og drikker mye alkohol, forteller hun.

– Kokain var ikke et rusmiddel man fant mye av blant dem som bruker tyngre rusmidler. Det er det nå, i form av crack.

 Lars Martin Hunstad / VGSalmiakk brukes for å omgjøre kokain til crack. En Coop-butikk i Oslo har tatt vekk salmiakk fra hyllene. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Navnet «crack» har rusmiddelet fått fordi det gir en sprakende lyd når det røykes.

– Rusen er kortvarig, intens og ekstremt avhengighetsskapende, og crack er også svært belastende for hjerte-kar-systemet, så jeg er bekymret.

Vågsbunnen i Bergen er et populært samlingssted for rusbrukere i byen. Ifølge erfaringskonsulent ved Huset, Sander Tallis, holder et par hundre til i området bak Korskirken.

 Gisle Oddstad / VGOle Jørgen Lygren, som er frivllig ved Huset, rydder i gatene. Foto: Gisle Oddstad / VG

Flere ganger i uken deler de ut brukerutstyr, blant annet kanyle, røykefolie og kokekar, i disse gatene, som ligger et steinkast unna Bryggen.

– Vi tok inn et parti piper på starten av året, men vi hadde ikke råd til å bestille flere. De vi hadde forsvant med en gang folk fant ut at vi hadde, sier frivillighetskoordinator Tom André Faye.

 Gisle Oddstad / VGTom André Faye deler ut brukerutstyr. Foto: Gisle Oddstad / VG

Det er en utbredt oppfatning av at crack fører til økt aggressivitet.

– Mange tar avstand fra dem som bruker crack fordi det blir utrivelig og mye konflikt. Det har ikke vært så aggressivt som etter at crack kom, sier en kvinne som ønsker å være anonym.

Piper og bikarbonat

På Gyldenpris i Bergen opplever også MO-senteret at crack har blitt en trend.

I år startet de å dele ut piper og bikarbonat. Utdelingen av bikarbonat er for å erstatte bruken av salmiakk, for å omgjøre kokain til crack. Salmiakk er sterkt etsende og kan skade kroppen.

– Etter at vi gjorde utstyret tilgjengelig så har vi hatt en etterspørsel. Vi kommer til å bestille flere piper i løpet av måneden, sier enhetsleder Henriette Blattmann, og viser frem crack-veilederen brukerne kan få utdelt.

Henriette Blattmann viser frem brukerrommet på Gyldenpris. Foto: Gisle Oddstad / VG

De opplever generelt en økning i besøkstall.

– Folk bruker gjerne crack i kombinasjon med andre stoffer, så det gjør at vi ikke har den totale oversikten. Vi erfarer at crack sporadisk er innom avdelingen og vi hører om det i rusmiljøet.

 Lars Martin Hunstad / VGEn mann i Oslo viser frem en Crack-pipe. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Politiet har fått opplysninger fra miljøet om at enkelte rusavhengige i større grad bruker crack enn andre rusmidler, men de er ikke kjent med om omfanget faktisk har økt eller er stabilt.

Kokaintilgangen i Europa er stigende og bruken av kokain er økende også i Norge.

– Omdanningen av kokain til crack er sannsynligvis foreløpig mest utbredt blant de tungt rusavhengige. Hvilke konsekvenser dette vil gi er uklart, men er helt sikkert negativ, sier driftsenhetsleder i Vest politidistrikt Morten Ørn.

– Det er en stadig utvikling av nye typer narkotika og det er flere grunner til bekymring.

Grafen viser trenden når det gjelder bruk, tilgjengelighet og interesse for kokain i Bergen:

Også i Oslo er politiet kjent med at det fra ulike miljøer meldes om en utbredelse av crack. Dette har NRK også omtalt.

I Trondheim følger de utviklingen tett. De har hatt crackpiper til utdeling den siste måneden, men har delt ut svært få, opplyser sykepleier og prosjektmedarbeider i kommunen.

– Erfaringsmessig er det i Oslo man ser utbredelse av rusmidler før det kommer til Trondheim.

Voldsepisoder

I Vågsbunnen i Bergen er det registrert en økning i oppdrag der den utløsende faktoren er vold eller ordensforstyrrelser, ifølge politiet. Hva økningen skyldes er uklart.

– Noen samarbeidspartnere mener det er mer psykisk uhelse, andre peker på økt bruk av crack. Volden skjer mellom medlemmer i rusmiljøet, og er svært sjelden rettet mot andre personer, sier driftsenhetsleder Ørn.

 Gisle Oddstad / VGStig Landsvik og Ole Jørgen Lygren er frivillige ved Huset. Foto: Gisle Oddstad / VG

Erfaringskonsulent ved Huset, Sander Tallis, mener politiet må være mer til stede i området.

– Jeg skulle ønske at de skapte en relasjon til dem som holder til her og lærte dem å kjenne, og så mer av det som utløser alle voldsepisodene.

Ørn svarer at de er mye til stede i Vågsbunnen.

– Store deler av døgnet er det stille og rolig. Vi kan derfor ikke bruke en knapphetsressurs som politipatruljer permanent i området.

 Gisle Oddstad / VGTom André Faye deler ut brukerutstyr. Foto: Gisle Oddstad / VG

Han forteller at relasjonsbygging alltid er et ønsket mål, men at det i det daglige er krevende å prioritere dette blant andre prioriterte oppdrag.

– Voldsepisoder og utagering i dette miljøet skjer spontant og på bakgrunn av konflikter som oppstår der og da. I andre tilfeller er det mer langvarige konflikter som ligger bak. Det er ikke mulig å identifisere manipulerbare årsaksmekanismer som kan forebygge disse situasjonene bedre enn bortvisninger fra stedet.

Tips meg

Bilde av Emma Fondenes Øvrebø

Journalist

Jobber med løpende nyheter fra inn- og utland. Jeg er spesielt opptatt av krim- og helsesaker og temaer som unge interesserer seg for. Tips meg gjerne på emma.fo@vg.no.

Read Entire Article