Danmarks Nadia Nadim (32) fant seg ikke i måten hun ble behandlet på i AC Milan. Nå mener hun at flere må stå opp seg selv.
Synne Sofie Christiansen, VG
Publisert: 09.07.2025 08:14
I et eksplosivt intervju med Aftonbladet tidligere i år, uttalte den rutinerte dansken at treningene i flyktningleiren var bedre enn treningene i den italienske storklubben.
Nadim kom til Danmark som flyktning fra Afghanistan.
– Jeg har arbeidet hardt for å være et sted i livet hvor jeg ikke trenger å være omringet av idioter, sa hun i et intervju med Ritzau.
Hun kom ikke overens med treneren som tok over sommeren 2024, og ble i starten av 2025 utlånt til svenske Hammarby.
Et grep dansken tok for å få mer spilletid og komme seg til EM, som blir hennes siste mesterskap i karrieren.
– Det var ikke en treningshverdag som matchet mine ambisjoner. Livet er kort og jeg ønsker å være glad. Jeg vil være på steder hvor jeg føler at jeg kan vokse og ha de riktige menneskene rundt meg. Hvis ikke det er tilfelle, sier jeg ifra, sier Nadim til VG.
Angrepsspilleren mente ikke at treneren hadde samme mentalitet som henne.
– Hun kom fra et sted hvor hun trente yngre barn, og det ble ikke stilt noen spørsmål om det. Noen av de tingene hun gjorde, kunne jeg ikke finne meg i. Så derfor valgte jeg å gå på lån, for å trene bedre, sier Nadim.
Dette er ikke første gang Nadim har stått i kontroverser.
I forbindelse med fotball-VM i Qatar, fungerte Nadim som en av ambassadørene. Hun beskrev Qatar som et land som «hjelper mennesker i nød». Det vakte sterke reaksjoner.
I 2023 delte hun et innlegg på X hvor hun fordømte et israelsk angrep på et sykehus i Gaza. Innlegget førte til intens debatt i Danmark, og noen mente det kunne påvirke hennes plass på landslaget.
I tillegg har hun stått i konflikt med den danske spillerforeningen og uttalt seg kritisk om likestilling i Danmark. Og så kom denne konflikten med AC Milans trener.
– Du slår meg som en person som står opp for det du mener?
– Jeg er ærlig og direkte. Vi lever i en verden som er vanskelig og det er mange stemmer og meninger som forteller deg hvem du er og hvordan du skal agere.
– Jeg er meg selv og er det noe jeg merker som er feil, så sier jeg ifra, selv om flertallet mener det er riktig. Jeg har ballene til å si det, at: «nei, slik skal det ikke være.» Vi trenger flere av dem, sier Nadim.
1 av 2Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
I fotball-EM merker den meritterte spilleren, som også er utdannet lege, stor forskjell.
– Det er fantastisk å være en del av. Det er ikke som for 15 år siden, da jeg først fikk øynene opp for fotball. Det er helt andre vilkår, om man sammenligner med hvordan interessen har vokst, og har utsolgte stadion, bedre muligheter og bedre vilkår, sier Nadim.
Det er derfor hun kjente ekstra på at standarden i Milan ikke var der den skulle være.
– I Italia er det ganske nytt at de er blitt proffe. Det er seks, maks syv år siden. Sammenligner man med England, USA og kanskje også Frankrike og Tyskland, så blir man tatt litt bakover i tid. 20 år, kanskje. Men jeg er sikker på at det kommer med tiden. De første skrittene er de hardeste, sier hun.
Hundre prosent likestilling mener hun kommer til å ta lang tid.
– Men jeg synes vi er på rett vei og det er det jeg normalt fokuserer på. Jeg har en optimistisk tilnærming til det.
– Hva er du mest stolt over i din karriere?
– Det har vært mange opp- og nedturer, men jeg har alltid vært stolt av å representere landslaget. Jeg har vært en av dem som har vandret veien for mange som meg, og har kunnet vise hva som er mulig og ikke mulig.
Som UNESCO-ambassadør for utdanning av unge jenter og kvinner, håper hun på at hennes bidrag på fotballbanen og utenfor banen kan gi jentene bedre muligheter.
– Hvis ikke likestilling, men forhåpentligvis muligheter for at en liten jente kan vokse som en lillebror. Det er det jeg har kjempet for å være en del av, sier Nadim.