Østfold varsler kutt på 167 millioner kroner i skolen.
Publisert 23.10.2024 20:42 Sist oppdatert 8 minutter siden
– Jeg synes det er helt forferdelig.
Det sier Julian Pajesø (16) om at Østfold fylke skal kutte 167 millioner i skolen.
Elektroeleven ved Borg videregående skole sier at det allerede er innført innkjøpsstopp på studiet. Nå skal fylket spare enda mer.
– Hvis Norge vil at barn skal ha et fint samfunn og fin opplæring, og ikke komme i andre miljøer, må vi ta prisen for å kunne støtte skolen, sier 16-åringen.
Legges frem mandag
Skolenes landsforbunds fylkesleder i Østfold frykter for konsekvensene.
– 167 millioner. Er det mulig å gjøre det uten nedleggelser?
– Ja, si det. Det er jeg litt bekymret for, sier Linn-Merete Hammerstad.
Onsdag vedtok fylkestinget i Innlandet å legge ned seks skoler og skolesteder i fylket. Men problemene stopper ikke der.
Mandag skal det legges frem forslag om skolekutt også i Østfold.
– Vi skal kutte 167 millioner innenfor utdanning de neste årene, og det er et veldig stort og tungt kutt for oss, sier fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) til TV 2.
Han sier at problemet ikke er elevmangel, men at Østfold ikke får penger nok av staten til å dekke kostnadene.
– Har bedt om krisehjelp
– Vi har bedt om krisehjelp, og et møte med Kommunaldepartementet. Vi trenger hjelp fra staten. Får vi ikke det, blir det store, dramatiske kutt som vi er tvunget til å ta, sier fylkesordføreren.
I Østfold har man vurdert 102 ulike fag og linjer, for å snu alle steiner, forteller han.
– Det er klart at et så stort kutt får konsekvenser for elevene våre, ansatte og skolene våre. Så vi får stålsette oss for det som kommer, men vi vet at det er dramatisk, sier fylkesordføreren.
Hammerstad i Skolenes landsforbund sier at de vet ingenting om det kommer nedleggelser, eller flytting av linjer.
Hun er bekymret for den økonomiske situasjonen som Østfold har havnet i, og hvordan dette kan ramme elevene og skoletilbudet.
– I Innlandet har hovedbegrunnelsen for nedleggelsene vært at det er et synkende elevtall. Det er jo ikke noe problem her, sier Hammerstad.
Hun har dette budskapet til politikerne, som ønsker at flere elever skal fullføre og bestå utdanningen:
– Vi ser ikke noen annen løsning enn at det kommer mer midler fra regjeringen. Det er ganske alvorlig i forhold til utenforskap og den økende problematikken med skolevegring, å ikke ha tid til elevene på den måte vi ønsker, sier Hammerstad til TV 2.
– Ekstra utfordringer
TV 2 møtte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da han var i New York onsdag. Da fikk han blant annet spørsmål om han kan love mer penger til kommuner som sliter med økonomien mer penger neste år:
– Vi jobber med det akkurat nå, for det har vært noen ekstra utfordringer for noen kommuner. Men så er det også ulike politiske syn, så når det gjelder skolesentraliseringen i Hedmark og Oppland, så var det fordi at Høyre og MDG som fikk med seg Ap, ønsket seg færre skoler, og mente at det var den beste løsningen. Mens vi mener at det er bedre med flere skoler i ulike lokalmiljøer, og til syvende og sist er det et politisk spørsmål.