Rettssaken etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen (30) nærmer seg slutten. Narkotika og gjeld har vært viktige temaer. Fire menn er tiltalt for drap eller medvirkning til drap på Henriksen.
En del av tiltalen er også narkotika- og pengebeslag som politiet gjorde i 2021.
For gjemt ute i skogen fant nemlig politiet nesten to kilo hasj. Narkotikaen tilhørte «Bestilleren», mannen som politiet mener bestilte drapet på Jonas Aarseth Henriksen.
Selv har han sagt han bare bestilte hærverk og vold.
Dette må du vite om Jonas-rettssaken
- Hva skjedde med Jonas Aarseth Henriksen?
Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet drept i bilen sin ved en øde skogsvei i Nes i Ådal 17. august 2023. Han var skutt to ganger i ryggen og døde av indre blødninger.
Før drapet ble han i flere måneder utsatt for vold, branner og hærverk. Han leverte inn totalt 11 anmeldelser, men politiet så ikke sakene i sammenheng.
- Hvem har gjort hva?
«Skytteren» har innrømmet at han påtok seg et voldsoppdrag, hvor målet var å skade Jonas både fysisk og økonomisk. 29-åringen har erkjent at han skjøt Jonas, men at det ikke var planlagt.
«Bestilleren» har erkjent at han bestilte hærverk og vold mot Jonas, men benekter å ha ønsket et drap. Motivet til 34-åringen var blant annet sjalusi.
«Medhjelperen» har innrømmet at han filte bort registreringsnummeret på pistolen og tilpasset en lyddemper. 33-åringen var også med på flere av hærverkene.
«Sjåføren» har erkjent at han kjørte rundt på hærverkoppdrag sammen med «Skytteren», etter å ha blitt hyret av ham. Han var ikke med da Jonas ble drept.
Alle fire er tiltalt for drap eller medvirkning til drap.
- Hva skjer videre i rettssaken?
De tiltalte har forklart seg, og familien har hatt en dag hvor Jonas' nærmeste vitnet. Det er også ført vitner som kjenner de tiltalte.
De rettspsykiatrisk sakkyndige legger 25. mars fram deres risikovurdering av «Bestilleren».
Prosedyrene starter 27. mars. Først ut er aktoratet, deretter bistandsadvokater og forsvarere. Det er satt av totalt tre dager til prosedyrene.
- Fikk Jonas god nok beskyttelse?
Familien mener Jonas kunne vært i live i dag dersom politiet hadde tatt alle anmeldelsene på større alvor.
I en egenevaluering som kom i februar tok politiet selvkritikk. Påtaleleder i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen, sier at det er en «fryktelig vanskelig øvelse å forutse når ting kan bli veldig farlige, og når ting kan eskalere».
– Vil du si at Jonas Aarseth Henriksen ikke fikk den beskyttelsen han egentlig burde fått?
– Ja. Det kan jeg være klar på. Han burde ha fått bedre beskyttelse. Det klarte vi ikke å gi ham.
Fant over 170.000 kroner
Dagen etter beslaget ransaket politiet huset til «Bestilleren». Der fant de 163.000 kroner i forskjellige valører inne i en plastpose, gjemt inne i en pult. Et annet sted i huset, fant politiet ytterligere 9500 i kontanter under en madrass.
Her pakker politiet ut kontantene de fant gjemt i huset til «Bestilleren».
Foto: POLITIET«Bestilleren» har også forklart i retten at han har lånt ut 200.000 i kontanter til «Medhjelperen». «Medhjelperen» hevder at han kun lånte 40.000.
– Jeg lånte 40.000 kroner.
– Han sier det var et mye høyere beløp, sa aktor.
– Jeg lånte 40.000, så jeg vet ikke om det er snakk om renter eller hva det er, sa «Medhjelperen» under sin forklaring.
Oppdrag for å betale gjeld
«Medhjelperen» har fortalt at han gjorde flere oppdrag på vegne av «Bestilleren» for å betale ned på gjeld.
– Da jeg fikk pengene, spurte han om jeg kunne utføre vold mot Jonas som tilbakebetaling. Jeg jattet bare med, forklarte «Medhjelperen» i retten.
Han reiste flere ganger ned til Jonas' leiligheten i Tønsberg, og han fortalte om en rekke tilfeller av hærverk av spesielt biler Henriksen og firmaet hans eide. Men «Medhjelperen» sa at han kviet seg for å utføre vold.
– Jeg får meg aldri til å gjøre det, forklarte han.
Mange hadde gjeld
Det har kommet frem i retten at «Bestilleren» har lånt bort penger til mange forskjellige personer. Det har han forklart med at han er glad i vennene sine, og han har aldri bedt om renter.
– Jeg har alltid kjøpt og solgt ulike ting, deriblant hasj. Så jeg hadde cash, sa «Bestilleren» under sin forklaring.
I retten ble han stilt flere spørsmål om økonomi. Et år økte formuen hans med en halv million, noe han forklarte med slike salg av biler og båter, i tillegg til hasj.
Torsdag legger aktor frem sin påstand til straffeutmåling for de fire mennene.
Mannens forsvarer Jon Anders Hasle har ingen kommentarer til beslagene utenom at det nå er flere år tilbake i tid. Beslagene skjedde to år før drapet på Jonas og hans klient har erkjent de faktiske forholdene.
Hei!
Mitt navn er Hans-Kristian Rangnes og jeg er journalist i NRK. Sitter du på informasjon i denne saken eller har noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med på e-post eller kryptert via Signal på nummer 41 46 69 68.
Hvis du vil sende innspill, tips og informasjon kryptert og sikkert via NRKs ekstra sikre varslingsmottak kan du se hvordan du sender inn via NRKs SecureDrop her.
Publisert 26.03.2025, kl. 22.46