Johansson-effekten overbeviser

2 weeks ago 7



Etter en overbevisende seier inntok Rosenborg femteplassen i Eliteserien. Klubbhelter tror det kan gi plass i Europa – allerede denne sesongen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Lisa Amdam Tetlie, VG

    Lisa Amdam Tetlie, VG

Publisert: 24.09.2024 08:47

– Vi var helt klar over hva vi gikk inn i da vi startet dette prosjektet i januar. Og vi blir bedre fra måned til måned. Vi mener fortsatt at vi er på rett vei.

Slik forklarte Johansson Rosenborg-prosjektet etter tapet for KFUM Oslo til VG. Da var datoen 11. august: Trønderne lå på 10.-plass og spørsmålene om nedrykksstrid satt løst.

En drøy måned senere står de hvite og svarte ubeseiret de siste seks kampene.

Nå snuser de på topp firetopp fireDe fire beste i Eliteserien ved sesongslutt kvalifiserer til spill i Europa. Dersom ett av de fire øverste lagene vinner cupen, kvalifiseres også femteplass til Europa-spill. Da kan RBK potensielt få en "gave" fra rival Molde, dersom Rosenborg tar femteplass og Molde vinner cupfinalen. – tre poeng bak VikingVikingViking ligger på fjerdeplass og har spilt like mange kamper som Rosenborg etter at Stavanger-klubben tapte 3-0 mot Fredrikstad søndag. Rosenborg har 37 poeng, Viking har 40. og fire poeng bak MoldeMoldeMolde ligger på tredjeplass i Eliteserien med 41 poeng. på plassene foran. Seks poeng skiller dem fra tabelltoer Brann.

– Han har ikke vært vinglete, selv ikke da det gikk dårlig i starten. Han har vært klar fra første stund: Slik ønsker jeg å spille fotball, og sånn vil jeg prøve å få til dette laget.

Det sier Jahn Ivar «Mini» Jakobsen til VG på spørsmål om veien til den nåværende formen for Rosenborg.

Her ser du Rosenborgs utvikling fra starten av sesongen (de første 12 kampene) til den nåværende formen (de 11 siste). Foto: Grafikk: Sofascore

For like før jul i fjor kom bekreftelsen på ryktene som svirret: Alfred Johansson var Rosenborgs nye trener. Det var 34-åringens første jobb som hovedtrener i en seniorklubb.

Blant de som var skeptiske til ansettelsen, var nettopp Jakobsen. Han spilte i Rosenborg i to perioder – fra 1988 til 1990 og fra 1994 til 2000.

– Er det noen som kjenner til ham i det hele tatt? Det virker veldig rart å ansette en juniortrener til Norges største klubb, sa han til TV 2 da interessen for den svenske 34-åringen ble kjent.

Nå innrømmer han at Johanssons prosjekt omsider har imponert han.

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen

Tidligere Rosenborg- og Norge-spiller

– Jeg står for de ordene jeg sa da. Men jeg skal også si disse ordene nå: Han har fått laget til å heve seg betraktelig og å prestere langt over det jeg hadde forventet og trodd at de skulle få til i år, forteller den tidligere «Drillos»«Drillos»Navnet på landslaget da Drillo var trener.-spilleren til VG.

– Hvis de klarer å komme seg inn blant de fire beste, så er det en kjempeprestasjon.

I klubben spilte Jakobsen sammen med Bent Skammelsrud fra 1998 til 2000. Lagkameraten mener at nøkkelen har vært tålmodigheten.

Bent Skammelsrud

Tidligere Rosenborg- og Norge-spiller

– Hele Trøndelag har endelig funnet ut at de er nødt til å være tålmodige. Man har skjønt at det vil ta litt tid. At det har gått litt sakte til å begynne med, er jeg nok enig. Men vi har sett fremgang, og ser at det er mulig, forteller han til VG.

Med de tunge resultatene underveis i årets sesong, har både treneren og laget måtte tåle mye kritikk fra utsiden. Det tror Skammelsrud har hatt en helt spesiell effekt:

– Når man har mye negativitet rundt seg, blir man sterkere innad som lag. De har fått til noe veldig godt lagmessig. Du ser det på hvordan de jubler. Hele benken kommer løpende. De har fått til noe ekstraordinært, og har snudd den båten skikkelig.

 Noah Jean Holm satt på benken, men løp inn for å feire sammen med Edvard Tagseth, Tomas Nemcik og Ole Sæter. Her i kampen mot Molde på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB

I seieren mot Haugesund, var seks spillere på under 20 år i aksjon: Elias Sandrød (17), Sverre Nypan (17), Magnus Holte (18), Marius Broholm (19), Tobias Dahl (19) og Noah Sahsah (19).

– Vi står med en av de yngste troppene i Eliteserien–vi skal lære, og vi skal utvikle oss fra måned til måned, ikke fra kamp til kamp, sa Johansson etter KFUM-kampen.

Det drar også tidligere Rosenborg-spiller og -trener Per Joar «Perry» Hansen frem.

Per Joar «Perry» Hansen

Tidligere trener og spiller i Rosenborg

–Nå har kjøleskapet til Rosenborg vært tomt, og da har de vært nødt til å bruke egne spillere. Og man ser at de etter hvert har tatt det nivået, egentlig alle som har fått prøve seg. Laget har satt seg veldig nå i høst. Det har vært en imponerende utvikling, forteller han til VG.

– Tror du Rosenborg kan klare topp fire?

– De er inne i skuddhold på det. De har hatt en kjempefin høst, og laget er i fin utvikling. Der har de alle muligheter, sier han.

Read Entire Article