– Jeg vil bare vite hvorfor

1 month ago 28



Saken oppsummert

  • Stine Bache Knutsen opplevde en vanskelig barndom med rus og omsorgssvikt, og ble ofte etterlatt alene hjemme fra hun var fire år.
  • Til tross for flere bekymringsmeldinger til barnevernet, ble ikke Stines situasjon tilstrekkelig adressert, noe som førte til varige skader og delvis uførhet.
  • Etter å ha blitt nektet fullt innsyn i sin egen barnevernsmappe, fikk Stine tilgang til dokumentene etter medieoppmerksomhet og kritikk fra juridiske eksperter.
  • Stine krever nå 3,3 millioner kroner i erstatning fra Ringsaker kommune for omsorgssvikt, og saken behandles i Østre Innlandet tingrett.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Stine Bache Knutsen (40) vokste opp i fyll og kaos. Fra hun var fire år gammel ble hun etterlatt alene hjemme mens moren var ute og drakk om natten.

Barnevernet fikk over flere år en rekke bekymringsmeldinger fra naboer, politi og barnehage. Disse omhandlet rus, omsorgssvikt og vanskjøtsel. Og om en jente som vandret rundt i nabolaget og henvendte seg til naboer fordi hun ikke ville hjem. 

 Privat
TRAUMER: Stine Bache Knutsen har fått kroniske lidelser og sliter med smerter på grunn av traumene i barndommen. Foto: Privat

Foreldrene ble tidlig skilt. Hun bodde hos faren da han var hjemme fra jobben i Nordsjøen. Ellers bodde hun hos moren, som døde av en overdose da Stine Bache Knutsen var 22 år gammel.

Ble nektet fullt innsyn

Bache Knutsen mener det er den kaotiske oppveksten som har ført til at hun som voksen er delvis ufør med blant annet kroniske smerter. Derfor ville hun forsøke å nøste opp i hva barnevernet gjorde og ikke gjorde. Men da hun startet arbeidet med å finne ut hva som sviktet, ble hun først nektet fullt innsyn i barnevernsmappen sin. 

– Beklager at vi ikke klarte å hjelpe Stine

Først etter en serie reportasjer på TV 2, der blant annet jusprofessor Mons Oppedal stilte seg kritisk til at de holdt tilbake interne journalnotater, snudde barnevernet. Barnevernssjef Lisbet Gjønnes i Ringsaker beklaget at de ikke hadde utlevert alle dokumentene - og at de ikke hadde klart å hjelpe Stine Bache Knutsen i oppveksten.

Krever 3,3 millioner i erstatning

Tirsdag må Ringsaker kommune møte Bache Knutsen i Østre Innlandet tingrett. Hun krever en erstatning på nær 3,3 millioner kroner for skadene hun har fått etter det offentliges omsorgssvikt. 

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
MILLIONKRAV: Advokat Ann Iren Skjelbred krever i underkant av 3,3 millioner kroner i erstatning for skadene Stine Bache Knutsen er påført fra traumene i oppveksten. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

Stines advokat Ann Iren Skjelbred er oppgitt over at det er gått så langt som til en rettssak. Hun mener saken burde vært løst med et møte mellom partene.

Da en sakkyndig konkluderte med at Bache Knutsen var 30 prosent ufør på grunn av opplevelsene i oppveksten, ba advokaten først om et drøftelsesmøte.

– Det svarer de aldri på, sier advokaten.

Økte invaliditetsgraden

Da det ikke kom svar, stevnet hun kommunen for retten. Da rettssaken var berammet sendte hun også inn sakkyndigrapporten.

– Da kommer de på banen og sier at nei, de vil ha en rettsoppnevnt sakkyndig, sier Skjelbred.

Men den rettsoppnevnte sakkyndige konkluderer med at Stine Bache Knutsen har en enda høyere invaliditetsgrad enn det den første kom fram til, nemlig 40 prosent.

– Og da kommer kommunen med at da vil vil de ha inn et eget sakkyndig vitne til å følge saken, som så skal avgi en forklaring til slutt, sier Skjelbred.

– Du føler at uansett hva kommunen får, så lenge det ikke er i tråd med det de mener, så er det noe nytt som dukker opp. Det oppleves fra Stine sin side som at saken bare treneres.

Tøff ventetid

Nå er det gått fire år siden Bache Knutsen kontaktet advokat, og to år siden den første stevningen mot kommunen ble sendt. For henne har det vært tøft å måtte gå igjennom to forskjellige utredninger og oppleve de stadige utsettelsene.

– Man blir jo ikke friskere av å stå i en sånn prosess som det her, sier hun.

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
UTREDNINGER: Stine Bache Knutsen har gått igjennom to forskjellige utredninger som begge konkluderer med at traumene i barndommen har gitt skader. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

Belastningen med utsettelsene og ventetiden har ført til at hun har blitt helt sykemeldt fra deltidsjobben sin. Nå både gruer hun seg og ser fram til å starte på de fire dagene som er satt av til rettssaken mot kommunen.

– Det er mye følelser, jeg er redd, jeg synes det er skummelt og jeg er skuffet over at det gikk så langt som dette her. Men samtidig er det kanskje starten på slutten, håper jeg.

Håper på svar

Dokumentasjonen som etter hvert ble utlevert til Stine Bache Knutsen, viste blant annet at det var skrevet ferdig en søknad om fosterhjem. Men denne ble aldri signert.

– Fikk dokument som avslører at søknad fra barnevernet aldri ble sendt

– Hva tenker du når du ser at de vurderte å ta deg ut av hjemmet og likevel ikke gjorde det?

– Det håper jeg at jeg får et svar på i rettssaken. 

– Det er et av de store spørsmålene jeg har. Jeg lurer på hvorfor. Hadde jeg kommet i fosterhjem kunne ting ha vært annerledes i dag.

Hun forteller at hun har jobbet seg gjennom mange prosesser i de årene som har vært. 

 Privat
VARSLER: Barnevernet fikk bekymringsmeldinger fra politiet, naboer, barnehagen og familiemedlemmer. Men de lot Stine bli boende hos moren. Foto: Privat

– Men er det en ting jeg ikke klarer å legge fra meg, er det jo den jobben barnevernet gjorde eller ikke gjorde.

– Å kunne få svar på det jeg lurer på og lukke den skuffen for godt vil gjøre ganske mye for meg framover. Det er liksom siste skuffen i kommoden som skal igjen, sier hun.

Ønsker at barnevernet skal lære

Stine Bache Knutsen står fram med sin historie for å støtte andre som opplever tilsvarende problemer når de forsøker å finne ut om barnevernet gjorde det de kunne under deres oppvekst.

– Når vi som har opplevd det vi har opplevd, går til en sånn sak, så er det ikke fordi vi ønsker å straffe noen. Det er fordi vi først og fremst ønsker rettferdighet selv, men også for å gi en pekepinn på at de skal ta med seg den lærdommen videre og ikke gjøre feil med de neste som kommer etter oss.

– Det er mange som fortjener den rettferdigheten her som ikke får den, som ikke orker den kampen her. Det skjønner jeg. 

Barnevernssjef Lisbet Gjønnes i Ringsaker kommune ønsker ikke å kommentere saken i forkant av erstatningssaken mot kommunen overfor TV 2.

Read Entire Article