– Vi spiller kamp og ballen er på den andre siden av banen. Jeg spiller på høyre side. I neste øyeblikk ligger jeg på alle fire i målgården og er kjempesvimmel.
Det er en helt vanlig helg og en helt vanlig håndballcup i 2018, da Andrea blir svært dårlig ute på håndballbanen.
Saken oppsummert
- Andrea Gustavsen Pettersen (30) fikk hjertestans under en håndballkamp, forårsaket av en medfødt hjertefeil.
- Hun ble reddet av lagvenninner og tilskuere med førstehjelpskunnskaper, men hallen manglet hjertestarter.
- Luftambulansen og en hjertestarter fra nabobygget bidro til at Andrea overlevde uten senskader, men hun må unngå anstrengende aktiviteter.
- Spesialist Terje Halvorsen understreker viktigheten av tidlig hjerte- og lungeredning og tilgjengelige hjertestartere for å øke overlevelsesraten ved hjertestans.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
– Jeg rekker egentlig ikke si ifra til noen at jeg er svimmel før jeg våkner opp på ryggen og tenker at det ikke er nok oksygen i lufta. Jeg må kjempe så hardt for å puste, forteller Andrea Gustavsen Pettersen (30) til TV 2.
Våknet opp i luftambulansen
Mens hun ligger der, konkluderer hun for seg selv med at lufta er blitt slått ut av henne under kampen og at hun deretter har svimt av. Hun våkner i luftambulansen.
– Jeg hoster opp slim og litt blod, og da skjønner jeg at det her kanskje var mer alvorlig enn jeg hadde sett for meg.
Senere får hun vite at hjertet hennes hadde stoppet. Det er noe som skjer 4000 personer hvert eneste år. Og bare 10-15 prosent av dem overlever.
Helt siden ungdommen har Andrea visst at hun har en medfødt hjertefeil. Men inntil den helgen i 2018 hadde det aldri påvirket henne.
Pacemaker reddet livet til Jan Øyvind: – Bedre sikret enn de fleste
Hun takker lagvenninner og andre som var til stede for at hun er i live til å kunne fortelle om den skjebnesvangre dagen.
– De ser meg falle, kommer bort og ser fort at jeg er blå og ikke puster. En av lagvenninnene mine er helsesøster, og to på tribunen er engasjert i Røde Kors. De skjønner de må starte med hjerte- og lungeredning, forteller hun.
Hallen manglet hjertestarter
Mens dramatikken utspiller seg, laster noen ned 113-appen for å lokalisere nærmeste hjertestarter. Hallen hvor cupen foregår er nemlig så ny at det ikke er blitt montert hjertestarter ennå.
Hjertestans – årsaker og symptomer
Hjertestans er en tilstand med opphørt sirkulasjon av blod i kroppen. Hjertestans skyldes oftest en kraftig reduksjon i eller opphør av hjertets pumpefunksjon.
Det kan også skyldes forhold utenfor hjertet som gjør at hjertet ikke får pumpet tilstrekkelig med blod, som ved et stort blodtap.
En person med hjertestans vil være bevisstløs og vil kunne ha blålig eller hvitfarget hud. Pusten vil kunne være svært unormal eller helt fraværende den første tiden etter at hjertet har stoppet.
Det vil ikke være følbar puls, men da det er fare for at livredderen kan mistolke pulsfølingen som at personen har puls og dermed forsinke hjerte-lungeredning, anbefales ikke pulssjekk i en slik situasjon, unntatt for spesielle kategorier helsepersonell.
Kilde: Store medisinske leksikon
– Så det er to stykker som tar på seg oppdraget med å dra til klubbhuset hvor nærmeste hjertestarter er. De bryter seg inn og får hentet den og tatt den med tilbake, forklarer 30-åringen.
De får koblet hjertestarteren til Andrea og kort tid etter kommer også luftambulansen, som bistår i å gi støt til Andreas hjerte.
I dag går det veldig bra med henne, sier hun selv. Hun har ikke senskader, men kan ikke trene for hardt, og må unngå løping og håndball.
– Det er jo tungt ha gått gjennom, men først og fremst er jeg takknemlig for å være i live. Det er det å huske på hvor heldig man har vært òg, sier hun.
– Det er ene og alene fordi de som har vært rundt meg har gjort en så god jobb.
Kan øke overlevelsesraten
Legespesialist Terje Halvorsen er utdannet intensivsykepleier og leder for selskapet Norsk Førstehjelp.
Å starte tidlig med hjerte- og lungeredning og å få gitt strømstøtte fra en hjertestarter i løpet av de første tre minuttene etter en hjertestans kan øke overlevelsen opp til 70 prosent, sier han.
– Det er solgt cirka 70-80.000 hjertestartere i Norge, men kun 11.000 av dem er registrert i det offentlige hjertestarterregisteret. Og det er kun de som man kan se i Hjelp 113-appen, forklarer Terje Halvorsen til TV 2.
Alle hjertestartere i Norge er gode og enkle å ta i bruk, beroliger han.
Advarer turfolk: – Kan bli overrasket
En hjertestarter settes i gang enten ved at man åpner lokket på den eller ved å trykke på en startknapp. Da vil maskinen begynne å gi instrukser:
«Rop etter hjelp. Ta elektrodene ut av pakningen. Fest elektrodene på bar hud som anvist på bildet på enheten.»
Hjertestarteren vil så analysere hjerterytmen og avgjøre om det skal gis støt. Man vil så få videre instrukser.
– Kan man gjøre noe feil ved bruk av hjertestarteren?
– Det verste du kan gjøre er å ikke gjøre noe som helst, sier Terje Halvorsen.
Kommer med oppfordring
Lederen for Norsk Førstehjelp minner om å ta førstehjelpskurs og å trene med en hjertestarter slik at det vil føles tryggere i en reell situasjon med hjertestans.
Det er også viktig at man registrerer hjertestarteren sin i registeret, og at man er nøye på å oppdatere informasjon der om utløpsdato på batterier og elektroder to ganger i året.
På den måten vet man at hjertestarteren er i orden for dem som trenger det.
Finnes det ikke en hjertestanser i nærheten, eller man må til en annen etasje eller en annen bygning for å få tak i den, er det helt avgjørende at noen er igjen hos personen med hjertestans for å utføre hjerte- og lungeredning, sier legespesialisten.
– Begge tingene er med på å redde liv. Hjertekompresjoner gjør vi for å holde sirkulasjonen i gang, spesielt til hjernen, mens hjertestarteren «restarter» selve hjerterytmen. Så begge deler er viktige.