– Jeg lever på en løgn

3 weeks ago 13



Bilder av lykkelige venezuelanere fikk gravide Ivanni Herrera (28) til å legge ut på den ambisiøse reisen. Virkeligheten viste seg å være noe helt annet.

 Jack Dempsey / AP / NTB
IMMIGRANT: Ivanni Herrera er en av rekordmange venezuelanere som har tatt seg ulovlig til USA. Foto: Jack Dempsey / AP / NTB

Publisert 16.09.2024 10:43

Ivanni Herrera (28) var åtte måneder på vei da hun og hennes fire år gamle sønn ble kastet ut av et herberge for hjemløse i Denver i november 2023.

Med sin fire år gamle sønn i hånden og en koffert med donerte klær, dro den lille familien ut i kulda og kjøpte et telt for penger de hadde tigget på gata.

De slo opp teltet på en gressplen langs en travel gate i Aurora, en forstad til Denver, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den natten var det kuldegrader. Herrera pakket teppet rundt fireåringen sin sånn at han kunne få sove. Selv satt hun og gråt. 

Rekordmange drar

Hele 320.000 venezuelere har forsøkt å krysse grensen til USA siden oktober 2022. Men uten arbeidstillatelse ender mange opp med å bo på gata, også gravide kvinner.

 Adrees Latif / Reuters / NTB
STOPPET: En migrant fra Venezuela holder sin tre år gamle datter mens hun blir stanset av en grensevakt ved piggtrådgjerdet ved Rio Grande ved El Paso, Texas. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB

Som mange andre latinamerikanere var det den amerikanske drømmen som lokket henne til å reise.

«Et nettverk av bedrag»

På sosiale medier så de bilder av familier som krysset den beryktede Darién-regnskogen fra Colombia til Panama, og videre til det gode liv i USA.

De så bilder av smilende velkledde venezualere på Facebook og TikTok, som skrøt av sine nye vellykkede liv. 

Herrera-familien drømte også om et bedre liv. 

Men høygravid i teltet, begynner Herrera å lure på om suksesshistoriene hun hadde sett i det hele tatt var ekte, skriver AP

Herrera og vennene hennes kaller hypen rundt USA for «red de engaño» eller et «nettverk av bedrag»

Etter noen dager i telt fikk hun en infeksjon og fryktet for babyen i magen. Da hun skulle føde ble legene sjokkert over at hun hadde sovet ute i kulda.

Herrera fødte en sunn gutt i desember. Legene ville hun og barnet skulle overnatte på sykehuset, men Herrera nektet. 

 Jack Dempsey
FØDT I DESEMBER: Milan Guzman under intervjuet med mamma Ivanni Herrera i mai i år. Foto: Jack Dempsey

– Hvordan kunne jeg bli der når fireåringen min var kald ute på gata? sier hun. 

Denvers offisielle holdning er at ingen barn skal leve på gata. Byen har hjulpet over 42.000 migranter siden i fjor, men sliter med å holde tritt med tilstrømmingen. 

Byen har kuttet ned på hjelpen til nyankomne. Mange har derfor dratt til Aurora, der myndighetene ikke har noe hjelpeprogram. 

Kort tid etter fødselen fikk hele familien, inkludert babyen, vannkopper i teltet. En kvinne fra Mexico lot dem flytte inn hos seg i en garasje. 

For å betale husleie og utgifter, tigger Herrera og venninnen hennes utenfor butikker mens barna deres venter i bilen. På en god dag tjener de rundt 50 dollar hver.

Fakta om Venezuela

* Venezuela er en føderal republikk der presidenten er statsoverhode, regjeringssjef og øverstkommanderende for militæret.

* Innbyggertall: 28.838.499 (2023)

* Presidenten velges for seks år av gangen og kan sitte i et ubegrenset antall perioder. 

* I presidentvalget er det enkelt flertall som vinner avstemningen.

* Ved to anledninger har den venezuelanske presidenten omskrevet grunnloven slik at mer makt er konsentrert i presidentembete.

* I praksis ligger både den utøvende, lovgivende og dømmende makten under presidentens parti. 

* Politikken er svært polarisert, og opposisjonen i landet har boikottet flere valg og påstått at valgene er manipulert.

* Myndighetene slår hardt ned på politisk uenighet, og flere fra opposisjonen er blitt straffet i form av fengsling og eksil. 

Kilde: FN-sambandet

Lyver til familien

Herrera har ikke fortalt familien i Venezuela hvordan hun lever. 

De tror hun pusser opp hus og selger sjokolade og blomster. 

– De tror jeg har det så bra, de forventer at jeg skal sende penger, sier hun til AP. 

Hun har klart å spare 500 dollar for å få sin åtte år gamle datter og sin søster til USA. Men søsteren vet ikke hvor ille det står til. 

– Jeg må samle familien min igjen, sier hun. Hun tror også at det skal bli lettere å finne arbeid hvis søsteren kan passe barna. 

– Jeg klarer ikke dette alene, sier hun. 

Søsteren og datteren venter nå på å krysse grensen fra Mexico. men Herrera har ikke råd til flybilletter videre til Denver. 

 Matias Delacroix
HÅP: Fattigdom og kriminalitet driver rekordmange mennesker fra hjemmene sine i Latin-Amerika. Foto: Matias Delacroix

Skylder penger

Herrera skylder 18.000 dollar for fødselen og ambulanseturen, og er redd for å oppsøke lege. 

Hun frykter den store gjelden vil ødelegge sjansene hennes for å få bli i USA. Noen dager er hun så fortvilet at hun ønsker å bli deportert – så lenge hun kan ta med barna.

Denne saken er skrevet med hjelp av kunstig intelligens og den er kvalitetssikret av TV 2s journalist. Mer informasjon om dette finner du her.

Read Entire Article