– Jeg er rolig

1 week ago 8



Marine Le Pen risikerer ti års fengsel

Marine Le Pen fra Nasjonal Samling har planer om å bli Frankrikes neste president. Istedenfor kan det bli fengselscelle og millionbot.

 Santiago Vergara/TV 2
TILTALT: Marine Le Pen riskerer lang fengselsstraff og forbud mot å være folkevalgt på grunn av en tiltale for bedrageri. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Publisert 30.09.2024 17:38

– Jeg skal svare på alle spørsmålene som retten måtte ønske å stille meg, sa Le Pen fra tiltalebenken mandag ettermiddag.

Sammen med 24 andre er hun tiltalt i en straffesak. 

De neste to månedene må Le Pen møte i rettssaken, som kan bli avgjørende for hennes politiske liv.

Samtidig leder Le Pen partiets rekordstore gruppe i Nasjonalforsamlingen. Hun kan avgjøre skjebnen til den nyutnevnte regjeringen i Frankrike. 

 Santiago Vergara/TV 2
VALGSEIER: Marine Le Pen som styrer partiet Nasjonal Samling i Frankrike kan se tilbake på en sommer med flere valgseiere. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Varsel om «falske assistenter»

– Jeg er rolig. Vi har ikke brutt noen regler, sier hun om tiltalen.

Le Pen er selv jurist. Hun har vært partileder for Frankrikes største ytre høyre-parti i en årrekke. Hun gikk av som leder i 2021, men er fortsatt partiets reelle leder. 

Fra 2004 til 2017 var Marine Le Pen representant i EU-parlamentet for partiet Front National. Partiet heter i dag Nasjonal Samling, Rassemblement national. 

Hver EU-parlamentariker får 21.000 euro i måneden, i underkant av 250.000 norske kroner i måneden. Pengene skal gå til å dekke assistenter, som jobber for politikeren i EU-parlamentet. 

Rettssaken foregår i det moderne rettsbygget i Paris. 

Saken startet med et anonymt varsel til franske myndigheter. Istedenfor at assistentene jobbet for EU-politikerne, skal pengene ha gått til å lønne arbeid gjort for partiet. 

Flere av assistentene møtte aldri opp i parlamentet i Brussel eller Strasbourg, men holdt til på partikontoret i utkanten av Paris. 

Også Le Pens far, 96 år gamle Jean Marie Le Pen, og hennes tidligere samboer, Louis Aliot, er tiltalt i bedragerisaken. Faren slipper å møte i retten. 

Aktoratet mener det har foregått en systematisk praksis med «falske assistenter», og at Marine Le Pen visste om dette. 

På denne tiden var partiet imot fransk medlemskap i EU. 

I dag har Le Pen en mer pragmatisk holdning til EU, og ønsker å endre unionen innenfra.

Risikerer streng straff 

Minst tre millioner euro skal ha blitt underslått. En del av pengene er allerede betalt tilbake. 

 Didier Bauweraerts
EU-PARLAMENTET: I mange år satt Le Pen og flere andre partitopper i Europaparlamentet. Her fra en debatt i 2015. Foto: Didier Bauweraerts

Strafferammen er opptil ti års fengsel og bøter i millionklassen. De tiltalte partitoppene kan også bli fradømt retten til å være folkevalgte i opp til ti år. 

 Christen Michel
AVSLAPPET: Marine Le Pen sier partiet og hun har sitt på det tørre, og ikke har gjort noe ulovlig. Foto: Christen Michel

Le Pen leder stort på meningsmålingene tre år før neste presidentvalg. Hun har tidligere forsøkt å bli president tre ganger, uten hell. En fellende dom kan knuse hennes president-ambisjoner. 

– Dypt urettferdig, har hennes kommentar vært til rettssaken. 

Noen av nøkkelbevisene i saken er sms-er og eposter sendt mellom partifeller, som skal bevise at Le Pen ikke bare visste om praksisen, men også oppfordret til den. 

Også dagens partileder i Nasjonal Samling, Jordan Bardella, er trukket inn i saken, som ung assistent tilbake i 2015. Han er for øvrig ikke tiltalt. 

Read Entire Article