Israelere snakker åpent om å «drepe alle palestinere». Soldater blir traumatisert av å se de maltrakterte likene.

2 hours ago 4



Allerede i fjor høst ble Israel kritisert for folkemordretorikk overfor palestinere. Nå forteller soldater hvordan de har blitt traumatisert av å knuse så mange mennesker på Gazastripen med bulldosere.

Hånden til et palestinsk barn, drept i et israelsk angrep mot Gaza by 16. oktober, er synlig i restene av en sammenrast bygning. Tusenvis av barn er drept i israelske angrep, og enkelte israelere gir uttrykk for at langt flere bør dø. Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters / NTB

Publisert: 23.10.2024 18:28

Kortversjonen

Sky News besøkte nylig israelske bosettere i Kibbutz Be'erKibbutz Be'erEn kommune sør i Israel.i. Der møtte de israeleren Reshit, som deltok på et arrangement som handlet om å at Israel skulle overta Gazastripen.

Over to millioner palestinere bor i dag på Gazastripen, der de i praksis er innesperret. Journalisten spurte henne hva Israel skal skal gjøre med palestinerne som allerede bor der.

– Vi bør drepe dem, hver eneste én av dem. Og hvis regjeringen ikke vil gjøre det, bør vi bare sparke dem ut. Dette er vårt land. Og vi fortjener det, svarer hun.

Etter ett år med krig er 42.000 palestinere døde, ifølge opplysninger fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter. De siste dagene har det kommet meldinger om at ytterligere 100 mennesker har blitt drept hvert eneste døgn.

Menn, kvinner og barn blir drept i massive flyangrep mot flyktningleire, telt og de få boligene som ikke allerede er ødelagt.

Aftenposten kan ikke uavhengig verifisere tallene på drepte og sårede, og Hamas skiller ikke mellom sivile og stridende. FN har påpekt at tallene som palestinske helsemyndighetene har oppgitt i tidligere kriger, senere har vist seg å være troverdige.

Det er mangel på mat, medisiner, helsehjelp og rent vann på Gazastripen. Her står folk i kø for  å få tak i brød fra en baker i Khan Younis sør på Gazastripen. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB

Traumatisert etter å ha kjørt over palestinere med bulldoser

Internasjonale medier nektes å reise inn til Gazastripen av Israel og Egypt, som har stengt av grensene. Beretningene om hva som skjer der kommer derfra fra palestinske journalister, vitner, overlevende, hjelpearbeidere - og israelske soldater.

En av soldatene, Guy Zaken, har overfor den israelske nasjonalforsamlingen Knesset fortalt om hvordan de har blitt traumatisert av det de har gjort inne på Gazastripen. Soldatene har kjørt over palestinere med over 70 tonn tunge pansrede bulldosere. Det skriver CNN.

Zaken fortalte Knesset at de hadde kjørt over hundrevis av «terrorister», og at de som ble overkjørt var både døde og levende. Han forteller at han ikke lenger klarer å spise kjøtt etter å ha sett menneskene bli klemt flate under stålbeltene.

– Alt blir klemt ut, sier han.

IDF bruker panserede bulldosere som dette, levert av det amerikanske selskapet Caterpillar, både på Gazastripen og Vestbredden. Bulldoserene brukes til å rive bygninger, men har også drept mange mennesker som er blitt overkjørt, forteller israelske soldater. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB

Enkelte soldater har tatt sitt eget liv etter å ha fått posttraumatisk stressyndrom (PTSD) etter å ha vært på Gazastripen. En av dem var Eliran Mizrahi.

– Bare de som har vært på Gaza, kan forstå grusomhetene jeg så, fortalte han familien sin før han døde.

Anklaget for folkemord

Allerede i fjor fortalte Aftenposten om hvordan israelske samfunnsdebattanter og politikere tok til orde for at Gaza burde «jevnes med jorden» og sa ting som at «alle må drepes»

– Vi kjemper mot menneskelige dyr, og vi handler deretter, sa Yoav Gallant, Israels forsvarsminister rett etter deres første angrep. Det kom like etter Hamas-angrepet som drepte over 1200 israelere, de fleste sivile.

FN-domstolen ICJ har bedt Israel om tiltak for å dempe risikoen for at palestinere skal utsettes for folkemord. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sa i janar til NTB at han forventet at språkbruk og retorikken mot palestinere ville bli dempet.

Israel anklares for å begå folkemord på palestinere. Israel selv hevder at de høye tallene på drepte handler om at Hamas gjemmer seg blant sivilbefolkningen.

Read Entire Article