Israel angrep Hizbollah-mål i Libanon – Hizbollah angrep Israel med raketter

1 month ago 12



Rett før klokka fem, norsk tid, utførte det israelske militæret det de kalte et forebyggende angrep mot «terrormål i Libanon», etter å ha identifisert at den militante gruppen Hezbollah «forberedte seg på å skyte missiler og raketter mot israelsk territorium.»

Hizbollahs planlagte angrep var et svar på at Israel drepte Hizbollahs militære leder Fuad Shukr i Beirut 31. juli, melder Reuters.

Rett før klokka seks meldte nyhetsbyrået at Hizbollah hadde gjennomført det de beskriver som«den første fasen av svaret.»

Hizbollah sa de hadde avfyrt mer enn 300 raketter, og truffet 11 israelske militære mål. Dette er ikke bekreftet av Israel.

Droner fra Hizbollah skytes ned

En Hizbollah-rakett skytes ned over Israel.

Foto: Jalaa Marey / AFP

Israel angrep mål i Libanon

Israels forsvar sier at om lag hundre av landets jagerfly har angrepet og ødelagt «tusenvis» av utskytningssystemer for raketter sør i Libanon.

De ba innbyggerne nær disse områdene om å «dra umiddelbart» før angrepet.

Forsvarsminister Yoav Gallant har erklært 48-timers unntakstilstand i Israel.

De fryktet også at missiler og droner fra Hizbollah skulle nå områder nord i Israel, og flyalarmen gikk der.

Daniel Hagari er talsperson for IDF.

Daniel Hagari er talsperson for IDF.

Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier en talsperson for IDF at Hizbollah planla å ramme mål nord i Israel, men at de også hadde planer om å treffe mål sentralt i Israel.

– Israel angrep i selvforsvar

Det israelske militæret (IDF) sa at de angrep Sør-Libanon fordi de har oppdaget at den iranskstøttede gruppa har forberedt seg på et «angrep i stor skala».

– I selvforsvar for å fjerne disse truslene, angriper det israelske militæret mål i Libanon, fra hvor Hizbollah planla å angripe israelske sivile, sa admiral Daniel Hagari, talsperson for IDF.

Israelsk angrep i Libanon

Israelsk rakett slår ned i Libanon

Foto: Aziz Taher / Reuters

USAs forsvarsminister Lloyd Austin gjentok tidlig søndag norsk tid at Israel har rett til å forsvare seg mot angrep fra Iran og iranskstøttede grupper.

Han skal ifølge Reuters ha snakket med forsvarsministeren i Israel.

Sikkerhetskabinettet møtes

Statsminister Benjamin Netanyahu har kalt inn sikkerhetskabinettet til møte klokka 07 norsk tid.

Det israelske sikkerhetskabinettet

Det israelske sikkerhetskabinettet sitter i møte søndag morgen.

Foto: XINHUA

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble flyvninger til og fra Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv forsinket og omdirigert «på grunn av sikkerhetssituasjonen». Trafikken på flyplassen er nå i gang igjen.

Angrepene fra begge sider skal nå være over.

En person skal være drept i Libanon.

Det har den siste tiden vært frykt for at krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen skal eskalere til en regional konflikt.

Israel tok livet av den høytstående Hizbollah-lederen Fuad Shukr i et luftangrep i Beirut 31- juli. Landet mistenkes også for å stå bak drapet på Hamas-leder Ismail Haniyeh i Iran.

Publisert 25.08.2024, kl. 04.43 Oppdatert 25.08.2024, kl. 08.19

Read Entire Article