– Kuttforslaget setter Nordland mange tiår tilbake. Men det mest betenkelige er at det skjer uten bakgrunnstall, passasjerstatistikk eller andre saksopplysninger grenser til det uforsvarlige.
Det sier fylkestingsrepresentant Lena Hamnes (Ap), som sitter i komiteen for samferdsel i fylkestinget i Nordland.
– Jeg har aldri vært borti noe tilsvarende.
Hurtigbåtkuttene skal totalt spare fylkeskommunen for rundt 30 millioner kroner. Men da er ikke hensyn til bortfall av billettinntekter tatt med, sier Lena Hamnes.
– Det er helt hinsides. Fylkestinget og befolkning føres bak lyset, sier Hamnes.
Les svaret fra fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø (H) lenger ned i saken.
Opprørt hav
Fylkeskommunenes planlagte kutt i lørdagsbåten skaper opprørt hav på Helgelandskysten.
– Kuttene betyr at mange øysamfunn blir uten transport mellom fredag og søndag. Det er dramatisk, sier Odd Steinar Åfar Viseth i Myken AS.
Den tidligere fylkessjefen for samferdsel i Nordland driver nå et overnattingssted på Myken.
Han syns lite om det hans tidligere arbeidsgiver nå gjør, og får ikke regnestykket til å gå opp.
– Det er bare en setning eller to om at man drar konklusjonen. De gir ingen begrunnelse eller passasjertall, sier han til NRK.
I en kronikk i Avisa Nordland har han regnet seg fram til at det samlede inntektstapet er større enn innsparingen på alle kuttene på Nordlandsekspressen som fylkesrådet foreslår iverksatt i 2024.
– Dette måtte jeg regne ut selv, siden administrasjonen ikke har gjort det, og siden politikerne tydeligvis ikke har etterspurt det.
Ingen forutsigbarhet
Litt lenger sør på Helgelandskysten investeres det nå 300 millioner kroner i hotell, havneanlegg og leiligheter. Prosjektet er gigantisk i den lille øykommunen med 450 innbyggere ytterst på Helgelandskysten.
Nå er sjefen for utbygginga på Træna bekymret.
– Disse kuttene kommer som en skikkelig kalddusj på oss. Det er som å stenge E6 en dag i uken, sier Moa Björsson.
Fylkeskommunen har varslet at hurtigbåtruten på lørdag skal legges ned.
– De sier i prinsippet til investorer og andre som ønsker å satse at her finnes det ingen forutsigbarhet. Man kan når som helst komme til å fjerne tilbud innbyggerne har kalkulert med skal finnes. Det signalet tror jeg ikke fylkeskommunen forstår, sier Moa.
Tirsdag møtte hun ansvarlig fylkesråd på fylkestinget som nå pågår i Bodø, og fikk lagt fram sin bekymring for at færre avganger med hurtigbåten skader turistnæringa.
Skylder på staten
Fylkesråd for samferdsel, Marianne Dobak Kvensjø (H) avviser kritikken og hevder at fylkesrådet har gjort gode vurderinger på det budsjettet som er lagt fram.
– Vi har tatt ned kostnadene, men forventer at de reisende forflytter seg over på andre fylkeskommunale transporttilbud, som ferge eller buss. Eller at de tar hurtigbåt på andre tidspunkt.
– Men hvorfor har dere ikke lagt fram regnestykket som viser en slik forflytting?
– Det er fordi inntektene fortsatt er opprettholdt. For hurtigbåter utgjør billettinntektene gjennomsnittlig 8 prosent av den totale driften. Det er en veldig liten andel av inntektene på hurtigbåtene.
Kvensjø hevder at hun i mange år har sett Ap-styre som har lagt frem saker der hun kunne sagt akkurat det samme.
Samtidig sier hun at hun forstår at det kan være utfordrende for de som har lagt planer i distriktene. Men hun legger mye av skylden for kuttene på staten:
– Vi får våre rammer fra statsbudsjettet i midten av oktober. Etter det har vi noen uker på å få på plass vårt budsjett. Når rammene og kostnadsveksten er slik den er, og vi står i den største økonomiske krisen i offentlig sektor på 40 år, er det dessverre slik at vi ikke har penger til å opprettholde det nivået vi har hatt tidligere.
Odd Steinar Åfar Viseth i Myken AS håper fylkesrådet ikke får fylkestinget med seg på avgjørelsen torsdag.
– Bruk litt mer tid på å få finne kloke innsparinger. Og ikke hals-over-hodet-innsparinger som vi ser nå.
Publisert 12.12.2024, kl. 06.18