Iran forbereder sabotasje mot USAs valg, Trumps organisasjon er allerede hacket

1 month ago 35



Iran forbereder flere aksjoner for å undergrave USAs demokrati, varsler etterretningstjenestene. Trumps valgkamp har allerede merket det.

Trumps valgkampmedarbeidere laget en lang liste over J.D. Vances mulige svakheter. Nå er den spredt til amerikanske medier. Foto: Alex Brandon, AP/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 11.08.2024 22:58

Kortversjonen

For to uker siden advarte amerikanske etterretningstjenester om at Iran arbeidet for å sabotere Donald Trumps valgkamp.

Torsdag meldte Microsoft at Iran forsøker å ødelegge for begge de store partiene. IT-selskapet har en lang liste over iranske aksjoner, blant annet at de har lykkes med å hacke en valgkamparbeiders e-post.

Natt til søndag ble det kjent at både The Washington Post og Politico har mottatt smakebiter på interne dokumenter fra Trumps valgkamporganisasjon.

Iran bruker datahackere for å skape uro i den amerikanske valgkampen. Foto: Amanda Pedersen Giske, NTB

Problemer med Vance

De to mediehusene fikk tilsynelatende like e-poster fra en person som kaller seg «Robert». Politico melder at den første e-posten kom 22. juli. The Washington Post fikk den første e-posten torsdag i forrige uke.

Det mest interessante ser ut til å være et 271 sider langt dokument om visepresidentkandidat J.D. Vance. Det ble skrevet i vinter, da Trumps folk vurderte forskjellige kandidater.

Tittelen på dokumentet er «Mulige svakheter». Ifølge både Politico og The Washington Post er det først og fremst offentlig informasjon. Et eksempel er alt det nedsettende Vance tidligere har sagt om Trump.

Natt til søndag la Donald Trump ut melding om at en av nettsidene hans er blitt hacket av Iran. «Aldri en hyggelig ting å gjøre», skriver han. Foto: Truth Social

Ekko fra 2016

Rett før Donald Trump vant valget i 2016, lekket det ut interne e-poster fra Hillary Clintons stab. Lekkasjen kom via nettstedet Wikileaks, og timingen var åpenbart egnet til å skade Clinton mest mulig.

Amerikansk etterretning mente at det var Russland som sto bak datainnbruddet.

Den gang var Donald Trump entusiastisk.

– Jeg elsker Wikileaks, sa han.

Nå er meldingene fra organisasjonen hans stikk motsatt.

– Disse dokumentene ble skaffet ulovlig av utenlandske kilder som er fiendtlig innstilt til USA, de vil blande seg inn i valget 2024 og skape kaos i den demokratiske prosessen, sier Trumps talsmann, Steven Cheung.

Iran har flere planer

I slutten av juli ble en gruppe amerikanske journalister invitert til en orientering om trusler mot presidentvalget. Representanter fra etterretningsorganisasjonene og FBI fortalte om hvordan særlig Iran forbereder seg på å forstyrre valget.

Det ble ikke sagt direkte, men journalistene forsto det som at Irans mål først og fremst er Trump. Samtidig ble det sagt at også russerne er en alvorlig trussel i valget. De er først og fremst ute etter å svekke kandidater som vil støtte Ukraina med våpen. Derfor er de først og fremst en trussel mot demokratene.

Software-selskapet Microsoft følger godt med på hacker-aktivitet rundt i verden. Fredag offentliggjorde de en rapport om hvordan Iran forsøker å blande seg inn i valgkampen.

Clint Watts leder Microsofts senter som følger med på trusler mot nettsikkerhet. Foto: Bebeto Matthews, AP/NTB

Vil skade alle

I rapporten skriver Microsoft at Iran lyktes med å bryte seg inn i et av de store partienes valgkamporganisasjon. De nevner ikke republikanerne ved navn, men mye tyder på at dette er innbruddet de to mediehusene forteller om.

Ifølge Microsoft har Iran mye mer på gang. Målet er ikke bare å svekke Trump, men å forstyrre hele den demokratiske prosessen. Iran er kjent for å ha en dyktig etterretningstjeneste med en innholdsrik verktøykasse.

Iran står bak flere falske nettaviser. Det er snakk om «aviser» som henvender seg til både konservative og liberale amerikanere. Én av dem er for eksempel veldig kritisk til Israel. En annen er opptatt av identitetspolitikk og «trusselen» skeive miljøer utgjør mot amerikansk kultur.

Målet er å bidra til økte motsetninger i samfunnet.

Den ansvarlige bak rapporten er Clint Watts. Han sier til kringkasteren NPR at noe av motivet for å sette opp nettavisene, kan være å ha et sted de kan offentliggjøre stjålne e-poster.

I tillegg til Iran ser Watts og hans folk at både Kina og Russland er aktive før valget.

– Russland er veldig annerledes, sier Watts. – De er mer opptatt av å påvirke utfallet av valget. Iran er opptatt av å ødelegge hele valgprosessen.

Read Entire Article