Innrømmer Wikipedia-tukling: Absurd skandale ryster løpemiljø

1 month ago 34



Canadian Running Magazine hevdet tidligere denne uken å ha oppdaget en skandale i ultraløpsmiljøet.

Ifølge det kanadiske løpenettstedet har den anerkjente ultraløperen Camille Herron (42) og hennes mann Conor Holt gjort flere endringer på andre ultraløperes Wikipedia-sider, der de blant annet har fjernet utmerkelser og beskrivelser.

Ultraløperne Cortney Dauwalter og Kilian Jornet, sistnevnte bosatt i Norge, er blant de som har blitt berørt av saken.

Torsdag valgte utstyrsleverandøren Lululemon å avslutte samarbeidet med Herron.

Ultraløperne Kilian Jornet og Courtney Dauwalter

UTSATT: Kilian Jornet og Courtney Dauwalter er begge ultraløpere i verdenstoppen.

Foto: Roy Kenneth Jacobsen / NRK / PACHOUD / AFP

«Fjernet overdrivelser», står det i en av endringsloggene på Wikipedia-siden til Cortney Dauwalter. På både Jornet og Dauwalters sider skal setningen «ansett som en av de beste terrengløperne noensinne» blitt fjernet. Samtidig skal det ha blitt lagt til tilsvarende setning på Herrons egen side.

– Jeg er hundre prosent ansvarlig

Ifølge løpenettstedet kunne de spore kontoen tilbake til Herrons e-postadresse og ektemannens IP-adresse. Det skal også ha blitt operert med forskjellige kontoer, da den opprinnelige ble midlertidig utestengt for brudd på retningslinjene.

– Det er en bekreftelse på hvorfor Wikipedia ikke blir brukt som kilder i vitenskapelige artikler. Og at det er så lett å fikse på, sier ultraløper Sebastian Conrad Håkonsson til NRK.

Sebastian Conrad Håkansson

BLANT ELITEN: Håkansson ble kåret til årets mannlige norske ultraløper i 2022.

Foto: PRIVAT

Men det viste seg å være flere detaljer til historien. Natt til onsdag sendte ektemannen Connor Holt ut en e-post til en håndfull medier, inkludert NRK.

– Camille hadde ingenting med dette å gjøre. Jeg er hundre prosent ansvarlig og beklager til utøvere som er berørt av dette og feilen jeg gjorde, skriver han.

Siden 2017 har det angivelig blitt gjort over 300 endringer med kontoene knyttet til Herron og ektemannen. Over halvparten skal ha vært på Herrons egen Wikipedia-side.

Holt hevder at han opprinnelig lagde kontoen for å styre Herrons Wikipedia-side, men at det tok en annen retning i fjor.

– En del av et mønster

Han hevder at de fra 2023 til i dag har blitt plaget av nettroll som han navngir i e-posten. Ifølge Holt skal de gjentatte ganger ha redigert bort viktige deler av Herrons liv og biografiske detaljer på hennes Wikipedia-side.

– Jeg fortsatte å legge til detaljene tilbake, men så blokkerte de min konto tidlig i februar i år, skriver Holt til NRK.

Han opprettet derfor en ny konto.

– Ingenting var i strid med hva andre utøvere har på sine sider. Jeg gikk ut ifra det andre idrettsutøvere har på sine sider og klippet og limet inn denne informasjonen, sier han.

Den siste endringen gjort med denne kontoen ble gjort 29. april i år. Senest 10. april la kontoen til beskrivelsen «en av de beste noensinne» på Herrons side. Samme dag ble samme beskrivelse fjernet fra Wikipedia-siden til Kilian Jornet, av den samme brukeren.

– Jeg tenker egentlig bare at det er nitrist. Hadde det vært meg hadde jeg ikke brydd meg så mye om hva som sto på Wikipedia-siden min, sier Håkansson.

Også presidenten i GOMU har kritisert handlingene.

– Dessverre er Wikipedia-historien en del av et mønster. Dette paret har en historie med å prøve å påvirke idrettsutøvere, deres omdømme, løp og prestasjoner. Denne usportslige oppførselen er mobbing og ondsinnet, og har ingen plass i det store ultraløpsmiljøet, sa presidenten Trishul Cherns.

– Prøvde å beskytte mot den konstante mobbingen

Under et døgn etter at Canadian Running Magazine publiserte saken om Herron, forsvant både Twitter-, Instagram- og Facebook-kontoen hennes.

Timer senere forteller ektemannen at det var han som gjorde dette, grunnet de stygge kommentarene Herron mottok etter at historien kom ut mandag.

Skjermdump fra Twitter, tatt kl. 11.51, 24.09.24.

BORTE: Slik så det ut når man søkte opp Herrons sosiale medier tirsdag.

Nå tar altså ektemannen på seg skylden.

– Jeg prøvde bare å beskytte Camille mot den konstante mobbingen, trakasseringen og beskyldningene hun har måttet tåle i løpet av sin løpekarriere, noe som har påvirket hennes mentale helse i alvorlig grad. Så mye at hun har søkt profesjonell psykisk helsehjelp, skriver Holt.

Holt skriver også i e-posten at han aldri rakk å kommentere den opprinnelige artikkelen om Wikipedia-fuskingen og at han kun fant en e-post i mappen søppelpost.

Journalisten bak artikkelen hevder de forsøkte å kontakte Herron ved gjentatte forsøk via flere e-poster og sosiale medier – uten hell.

Vi fikk derimot svar 90 minutter etter at saken gikk ut på mandag. Da ba hun oss om å fjerne artikkelen, og mente at den var blasfemisk og skandaløs. Hun lurte på hvordan vi kunne gjøre dette mot henne rett før det store løpet i Hellas. Det hun ikke gjorde var å adressere kommentarene og adressere historien, sier Marley Dickinson i Canadian Running Magazine, som sier de har vært i «delvis kontakt» uten å få noen svar.

  • I helgen er Herron på plass i Hellas for å løpe ultraløpet Spartathlon, sammen med blant andre seks nordmenn. I fjor ble det et blodslit:

Nordmann i spektakulær ekstremsportfilm: – Sinnsykt 01:02

Publisert 27.09.2024, kl. 07.11

Read Entire Article