Slik forklarer FIS hoppskandalen: – Umulig for meg å se

5 hours ago 6



– Er det mulig? Det er livsfarlig, utbrøt Kristoffer Eriksen Sundal etter lørdagens bisarre hendelse.

Nordmannen håndterte situasjonen på glimrende vis og leverte et strålende hopp, men pulsen var høy hos både nordmannen og i rennledelsen etter at Sundal ble dyttet av hoppbommen.

Borek Sedlak er assisterende renndirektør i skihopping hos Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS). Sedlak er blant annet ansvarlig for startprosedyrene og den ansvarlige for å sende alle hopperne utfor.

Til NRK forklarer han søndag at spormalen med reklameplakaten satt fast en stund. Det ble forsøkt å bruke fjernkontrollen for å flytte den. Så gikk den nedover raskere enn forventet, mens Sundal da var ute på bommen.

Den norske hopperen hadde da fått klarsignal, og Sedlak forteller at han hadde fått beskjed om alt var klart.

– Jeg kunne ikke se at reklameveggen fortsatt bevegde seg fordi den satt fast tidligere. Jeg er 100 meter unna. Det er umulig for meg å se at noe beveger på seg, sier Sedlak.

– Dessverre kan det skje når vi bruker denne teknologien. Personlig foretrekker jeg å styre både bom og reklamevegg manuelt, men dette er teknikken vi har brukt her i mange år og det er første gang dette skjer.

Borek Sedlak

UMULIG: Borek Sedlak sier han ikke kunne se at spormalen med reklameveggen var i bevegelse.

Foto: Sondre Skandsen / NRK

– Slikt kan skje

Det hele førte til at de innførte en ny rutine for startprosedyren før søndagens renn.

– Vi har en ny avtale om at jeg skal bli informert om at både hopper, bommen og reklameveggen er klar, forteller Sedlak.

– Var det et kommunikasjonsproblem?

– Nei, jeg synes ikke det. Reklameveggen satt fast og plutselig løsnet den, sier han.

– Slikt kan skje, du kan ikke planlegge alt. Det var en slags lærepenge for oss, sier Sedlak videre.

Norges største hoppstjerne de siste årene, Halvor Egner Granerud, sier at en slik type hendelse ikke skal kunne skje – og at han tviler sterkt på at det vil skje igjen.

– Man må gå gjennom rutinene sine på toppen her. Det skal overhodet ikke skje. Man kan ikke gå inn i det med en innstilling om at det er sånt som kan skje, sier Granerud.

Granerud

KLAR TALE: Halvor Egner Granerud etterlyser en gjennomgang av rutinene.

Foto: NTB

– Bingo om det går bra

Granerud er tydelig på at det bør være på toppen av prioriteringslista for det som går på HMS for hopperne.

– Det er mye med skihoppinga som har blitt veldig sterilt og veldig ordnet. Så det var litt tilbakeblikk til ungdomstidene, hvor sånt definitivt kunne skje. Man måtte nesten regne med at det skjedde et eller annet rart. Det er jeg vant til, men det er litt spesielt, sier han nå.

Sundal selv er også tydelig på at arrangører og FIS bør sørge for at lignende ikke skjer igjen.

Verdenscup hopp Lillehammer

BINGO: Kristoffer Eriksen Sundal håper hendelsen blir brukt til læring.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det burde stå høyt oppe på lista av ting som man skal passe på videre at ikke skjer. Jeg håper folk lærer av det og bruker det positivt. Fordi det er litt farlig. Det ser kanskje ikke så farlig ut fordi jeg var veldig heldig. Men det skal ikke mye til før det blir stygge scener, sier han.

Konkurransesjef for hopprennene på Lillehammer, Linda Svendsrud, skriver i en melding til NRK at hun er veldig lei seg for hendelsen og veldig glad for at det hele gikk bra.

– Hendelsen er registrert som HMS-avvik og i juryprotokoll. Det skal lages en rapport, derfor har jeg ikke flere kommentarer i dag. I dag har vi vært opptatt med gjennomføring av renn i krevende forhold og jeg er veldig stolt av hvordan hele organisasjonen har jobbet sammen gjennom hele helgen, skriver hun.

Lørdagens hendelse fikk mange til å tenke på en noe lignende hendelse med Bjørn Einar Romøren i 2008.

– Det var Romøren for 15 år siden, så var det deg nå. Men selv om det skjer en gang hvert 15 år, så er vel ikke det bra nok det heller, kanskje?

– Nei, jeg føler jo ikke det, da. Det er så bingo om det går bra eller ikke, rett og slett, sier Sundal.

Teknikken vekker oppsikt: – Må revurdere 00:37

Publisert 24.11.2024, kl. 22.06 Oppdatert 24.11.2024, kl. 22.13

Read Entire Article