Ingrid (27) gruer seg til i morgen – stor gruppe nordmenn kan rammes

3 weeks ago 22



To ganger i året skjer det. Faste rutiner brytes opp når selve tiden forandres. Nå skal klokka stilles igjen – til vintertid.

Det kan faktisk være en av de siste gangene vi må gjøre det. EU ser på om vi ikke heller bør ha samme tid hele året. Regjeringen har sagt at Norge i så fall følger etter EU.

I så fall blir det slutt på å stille klokka.

 Jil Yngland / NTB
UROLIG KLOKKE: Vi går inn i mørkere tider – og skal derfor stille klokka til vintertid. Foto: Jil Yngland / NTB

Det håper småbarnsmor Ingrid Gederø Torgersen i Stavanger at blir en virkelighet.

– Jeg tror de fleste småbarnsforeldre gruer seg til akkurat den perioden vi går inn i nå, sier Torgersen til TV 2.

Vekkes klokka 5

Hun er mor til to små, og kjenner det på kroppen når klokka stilles. Når vi går fra sommer- til vintertid blir natta én time lenger.

 Privat
PÅVIRKES: Foreldrenes søvn og humør påvirkes av at barnas søvnrytme blir forstyrret, sier Ingrid Gederø Torgersen. Foto: Privat

For mange voksne kan det være deilig å få en time lenger i senga, men for små barn er det ikke like lett å forstå.

– Vi har en morgenfugl på to år. Så da blir det å stå opp klokken fem i stedet for klokka seks i en ganske lang periode. Det tar noen uker for ungene klarer å tilpasse seg og stå opp senere igjen, sier Torgersen.

Hun påpeker at det går utover både søvn og humør for foreldrene også.

– Vi prøver å si når hun våkner på morgenen at det fortsatt er natt, men det er vanskelig å forklare til en unge som er lys våken, sier Torgersen.

Blir overtrøtte

Torgersen sier hun merker at barna synes det er tøft.

– De er allerede veldig utslitt når vi henter fra barnehage, og nå blir de enda trøttere på ettermiddagen. Det bikker over til at de blir overtrøtte.

Hun synes det er lettere når klokka snus den andre veien. Men aller helst vil hun ha samme tid hele året.

– Det hadde vært helt supert om vi slapp dette, sier Torgersen.

Søvnforsker: Disse er utsatt

Søvnforsker Kjersti Marie Blytt ved Høgskulen på Vestlandet sier det er overgangen fra vinter- til sommertid som er verst for folk flest.

Men for småbarnsforeldrene kan det bli tidlige morgenstunder i dagene framover.

 Høgskulen på Vestlandet
FORSKER PÅ SØVN: Kjersti Marie Blytt sier det kan være vanskelig for både store og små når klokka stilles. Hun vil helst ha slutt på det. Foto: Høgskulen på Vestlandet

– Det er småbarnsforeldre og eldre som har utfordringer med å snu døgnrytmen, som er de mest sårbare gruppene når det blir vintertid, sier Blytt til TV 2.

Hun sier at det er noen grep man kan ta. Viktigst av alt er å få dagslys.

– Når det gjelder døgnrytmen, er lys den viktigste faktoren, så kommer sosiale faktorer i tillegg. Det er egentlig bare å ta tiden til hjelp, sier Blytt.

Forskerens beste tips

Hun kjenner ikke til spesifikke studier som har sett på hvordan barns helse påvirkes, men flere studier viser at søvnforstyrrelser kan skape helseproblemer for folk flest.

Rådene til voksne som synes det er tøft å snu tida, er de samme som til barna.

– Lyset er viktigst. Man bør tilstrebe å få godt med lys om morgenen, og gjerne være ute i 11-12-tida da lyset er på det sterkeste, sier Blytt.

 Håkon Mosvold Larsen / NTB
UT I LYSET: Søvnforskerens beste tips er å komme seg ut i dagslyset – gjerne i 11-12-tida da lyset er på det sterkeste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Samtidig som vi nå stiller klokka, går vi inn i en mørkere tid. For mange er det mørkt både når man går til jobb, skole eller barnehage – og når man drar hjem.

Da kan det være lurt å være bevisst på å ta seg en tur ut midt på dagen.

– Det er et kjempegodt tips. Ta et møte gående ute hvis man har anledning til det, spis lunsjen ute eller bare å sette seg ut og forsøke å få litt lys. Det lyset du får fra dagslys er utrolig mye mer effektivt enn annet lys.

Vil ha vintertid

Søvnforskeren støtter småbarnsmorens ønske om å få en slutt på klokkestillingen.

Hun mener det er vintertid som bør bli den nye normalen.

– Det er en fordel for det er da vi får mest lys tidlig på dagen. Det er da vi trenger lyset mest for å hjelpe oss å regulere døgnrytmen, sier Blytt.

 De aller fleste av oss har digitale klokker som stiller seg selv, men vet du hvilken vei klokka skal stilles nå? Den skal bakover når vi går fra sommer- til vintertid. Foto: Erik Johansen / NTB
SKAL STILLES: De aller fleste av oss har digitale klokker som stiller seg selv, men vet du hvilken vei klokka skal stilles nå? Den skal bakover når vi går fra sommer- til vintertid. Foto: Erik Johansen / NTB

Spørsmålet er oppe til behandling i EU – og Norge har som nevnt sagt at vi skal følge det EU gjør.

Det er ikke godt nok, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp). Hun mener Norge må gå i front for å få vintertid – eller normaltid som det egentlig heter – hele året.

– Jeg er helt overbevist om at dette er en mye viktigere sak enn det folk er klar over, sier Klinge til TV 2.

– Norge må ta initiativ

– Det er helt reelt det småbarnsforeldrene opplever, og det er også det samme som bøndene opplever med kyrne som er vant til å få mat på et gitt tidspunkt, sier Klinge.

Senterparti-profilen sier hun har tatt opp denne saken med fire forskjellige næringsministere.

 Regjeringen
VAR KLOKKEMINISTER: Jan Christian Vestre ville få slutt på å stille klokka da han var næringsminister. Dagens næringsminister, Cecilie Myrseth, sier Norge kommer til å følge EU. Foto: Regjeringen

– Det er på tide at Norge tar initiativ. Nå har EU klart å ta tak i dette uten vår hjelp, men da må Norge være en drivkraft overfor EU så de gjennomfører det. Og på riktig måte, sier Klinge.

Make vintertid great again

Den avtroppende stortingskvinnen er nemlig enig med søvnforsker Blytt: Det er vintertid som er best.

– Det heter jo egentlig normaltid av en grunn. Da er klokka stilt etter naturen og når sola står høyest på himmelen. Døgnrytmen vi har som pattedyrart på jorda, blir påvirket av lysets gang.

 Privat
KLOKKEKLAR: Jenny Klinge stiller gladelig opp med sine klokker når TV 2 spør. Foto: Privat

Faktisk er Klinge så sterk tilhenger av vintertiden, at hun heller vil stille klokka to ganger om året enn å ha sommertid på fast basis.

– Sommertid hele året kan være negativt for søvnrytmen og helsa til folk. Det betyr i praksis at det blir vanskeligere å sovne på kvelden fordi det er mer lys ute, sier Klinge.

Read Entire Article