– Ingen tekniske feil er funnet

1 month ago 17



Helikopterulykken i Nordland:

BODØ (TV 2): Politiet i Nordland frigjorde mandag bilder etter helikopterulykken i Hattfjelldal i forrige uke. Vrakrestene er nå fjernet.

 Nordland politidistrikt
STORE SKADER: Det svenske helikopteret veltet under landing. Det var på oppdrag for Statskog som utbedrer i deler av Børgefjell. Foto: Nordland politidistrikt

Publisert 09.09.2024 15:52

Det var rett etter klokken 18 onsdag i forrige uke at Hovedredningssentralen for Nord-Norge fikk inn melding fra en nødpeilesender tilhørende et helikopter som befant seg i området Østre Tiplingen, nær Børgefjell nasjonalpark på Helgeland.

Helikopteret var på oppdrag fra Statskog i forbindelse med utbedring av stier i fjellet (klopping) og fraktet utstyr og planker da ulykken skjedde.

– Ulykken har skjedd i forbindelse med frakt av last eller utstyr inn i fjellet. Helikopteret hadde lav høyde og under selve landingen skal helikopteret ha kommet over på siden. Dette førte til at rotorbladene traff bakken, sa Vegard Rosenvinge Lauvdahl, politiadvokat ved Nordland politidistrikt til TV 2 i forrige uke.

Store skader

De to som satt inne i helikopteret fikk lettere skader og ble skrevet ut av sykehuset dagen etter.

Bilder som mandag ettermiddag ble frigjort fra politiet, viser at helikopteret fikk store skader i sammenstøtet med bakken.

Før helgen var også Statens havarikommisjon i fjellet sammen med politiet for å etterforske ulykken.

Det har ikke lyktes TV 2 å få kontakt med havarikommisjonen mandag ettermiddag. 

Veltet under landing

Uten at det foreligger noen konklusjon fra havarikommisjonen, har selskapet Arctic Air ut ifra intervjuer med både pilot og passasjer, konstatert at det ikke var noen tekniske feil på helikopteret.

 Nordland politidistrikt
FJERNET: I forrige uke ble helikopteret fraktet ut Børgefjell nasjonalpark. Foto: Nordland politidistrikt

– For å unngå spredning av feilaktig informasjon i forbindelse med ulykken, velger vi å ikke gi noen flere utfyllende detaljer enn at helikopteret veltet i forbindelse med landing, sier Pär-Ragnar Viklund, flygesjef i Arctic Air i en pressemelding.

– Vi er veldig glade og takknemlige for at det gikk så bra som det gjorde. En spesiell stor takk til mannskapet på bakken som reagerte profesjonelt. Deres innsats har vært til uvurderlig, sier Viklund i pressemeldingen.

Sist torsdag ble alle helikoptrene som firmaet eier, satt på bakken. Nå er de i drift igjen. 

– Intensive døgn

– Vi kjenner oss trygge på at det er trygt å sette helikoptrene i drift igjen. Nå vet vi årsaken, og anser ikke at det er noe feil med de andre helikoptrene. Dermed har vi kommet i gang igjen med begrenset virksomhet, sa Viklund til avisen Helgelendingen sist fredag.

– Det har vært noen intensive døgn, sier flygesjefen til avisen.

Det var et helikopter av typen BELL206L som veltet under landing. Det er nå fraktet ut fra havaristedet. 

Politiet i Nordland forteller at de nå har avhørt de personene som var involvert og vitner til ulykken. 

– Videre arbeid i saken vil bli et samarbeid med havarikommisjonen ut fra de samarbeidsavtaler som gjelder, sier Snorre Bogfjellmo, politioverbetjent og seksjonsleder for etterforskning.

Read Entire Article