Et bemanningsbyrå har ringt direkte til Haukeland Sykehus for å headhunte offentlig ansatt helsepersonell. Dette forteller lege Mette Løkeland-Stai i kronikken «Gribbane» på NRK Ytring.
Bemanningsbransjen tar sterkt avstand fra denne praksisen og understreker at dette ikke er måten man skal drive helsebemanning i Norge.
Bransjeforeningen Bemanning og Rekruttering i NHO Service og Handel representerer de fleste bemanningsselskapene i Norge, deriblant de fleste av aktørene innen helsebemanning.
Vi er, og har alltid vært, svært tydelige på at bemanningsbransjen skal være en medspiller, ikke en motspiller, for det offentlige helsevesenet i Norge. Dette innebærer at vi tilfører kapasitet, ikke undergraver den. Da kan vi ikke drive aktiv headhunting på norske sykehus og i kommuner.
Dette er de aller fleste helsebemanningsselskaper i Norge innforståtte med.
Når det likevel skjer, må dette slås ned på – ikke med begrensninger på hele bransjen, men med reaksjoner mot de bedrifter som ikke følger spillereglene.
I rammeavtalen som bemanningsbedriftene har med Sykehusinnkjøp står det klart at slike direkte henvendelser ikke er akseptable.
Om bedriften som ringte Haukeland Sykehus har rammeavtale, og Løkeland-Stai rapporterte den inn til Sykehusinnkjøp, kan selskapet med andre ord forvente en streng reaksjon.
Det store flertallet av helsebemanningsselskaper i Norge er klare på at deres rolle er å bidra til å løse det offentlige helsevesenets kortsiktige behov med personell som ellers ikke ville vært tilgjengelig. Derfor kommer cirka 80 prosent av bransjens medarbeidere fra utlandet.
For de fleste av de norske helsearbeiderne som arbeider i bemanningsbedrifter er det ikke et alternativ å jobbe i det offentlige helsevesenet. Om vår bransje klarer å holde flere i det norske helsevesenet som ellers hadde sluttet, er det et gode for fellesskapet.
Vårt klare mål er å fortsette å være en ressurs for det offentlige helsevesenet, og da er det viktig å slå ned på dem som undergraver dette.
Publisert 11.10.2024, kl. 09.39