Informasjonskaos for BaneNor: – Mye armer og bein

1 month ago 24



En feil i informasjonssystemet skapte kaos for BaneNor i morgentimene tirsdag. Feilen er nå rettet.

 Goran Jorganovich/TV 2
UPÅLITELIG: En feil gjør at reiseapper og automatiske oppdateringer gir feil informasjon om togavganger. Akrivfoto: Goran Jorganovich/TV 2

Publisert 25.02.2025 08:29 Sist oppdatert nå

SISTE: Klokken 08.40 fikk BaneNor melding om at feilen informasjonssystemet er rettet. Alt er oppe og går igjen over hele landet, bekrefter pressevakt Harry Korslund til TV 2. 

BaneNor hadde store problemer med informasjonssystemene som går ut til passasjerene tirsdag morgen. Dette medførte at digital informasjon om togavganger ikke var til å stole på. Feilen gjaldt for hele landet. 

– Det er en feil i kommunikasjonssystemet som forsyner publikumssystemene om posisjonering av tog og sporbruk, sa pressevakt Harry Korslund til TV 2 klokken 08.15. 

Dette medførte at reiseapper som Vy, Entur og Google Maps ikke leverte pålitelig informasjon om sporavganger. All slik informasjon skjedde derfor manuelt via utrop og høyttaler. 

– Informasjon som normalt tikker og går, den går ikke nå. Alt må gjøres på gamlemåten, bekreftet Korslund. 

Feilen, som oppsto like etter klokken 06 tirsdag morgen, ble meldt rettet klokken 08.40. 

– Nå er informasjonssystemene oppe og går over hele kongeriket igjen, sier er fornøyd pressevakt til TV 2. 

BaneNor understreker at feilen kun får konsekvenser for informasjon, ikke for trafikkavvikling. Det er derfor ikke meldt om forsinkelser, uten at pressevakt Korslund kan garantere at alle togene er i rute. 

– Informasjonen som går ut til de reisende blir forsinket, men ikke togene, sier Korslund. 

– Veldig, veldig mye å gjøre 

Reisende oppfordres til å møte opp på stasjonen som normalt. BaneNor vurderer fortløpende om de skal sette inn ekstra ressurser for å bidra med den manuelle informasjonsflyten. 

– Vi blir veldig avhengig av løsninger vi lener oss på i det daglige, men nå er altså disse løsningene ikke til å stole på. Dette tar oss tilbake til tiden før vi hadde reiseapper, sier Korslund. 

– Går avviklingen greit, eller er det mye armer og bein? 

– Jeg tror det er mye armer og bein. Mine kolleger som har ansvar for toginformasjonen rundt omkring har veldig, veldig mye å gjøre. Det kan også hende det blir mye armer og bein for reisende som ikke får informasjonen like raskt som vanlig, sier Korslund. 

Read Entire Article