Influensasesongen kan vare lenge i år. Har du vært syk, har du bedre beskyttelse neste år mot å bli syk neste år.
Publisert: 01.03.2025 12:06
Kortversjonen
- Influensaaktiviteten i Norge er høy, spesielt blant barn. Det er den verste sesongen siden 2017/18.
- Influensavaksinen gir beskyttelse mot alvorlig sykdom. Men gjennomgått influensa gir bedre immunitet.
- God hygiene og riktig bruk av munnbind kan redusere smitte. Sesongen kan vare lenge med mange smittede.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Nå er det rekordhøy influensasmitte i befolkningen. Mer enn i fjor. Vi må tilbake til influensasesongen 2017–2018 for å finne like mange smittede på en gang, viste FHI’s ukesrapport.
Hvis man blir syk i år, hvorfor er man bedre beskyttet mot influensa senere? Hvor godt treffer årets influensavaksine mot influensaviruset?
Aftenposten har spurt to fagpersoner på influensa, professor Gunnveig Grødeland ved UiO og seniorrådgiver Kjersti Rydland i FHI.
Det hostes overalt, er alt influensasmitte?
– Nei, det er også mange andre virus i sirkulasjon. Det er ikke mulig å si om det er influensa eller et annet luftveisvirus ved å se på symptomer. Om man ligger syk i en uke eller mer er det trolig influensa, sier Gunnveig Grødeland.
Hvorfor blir man mer beskyttet mot influensa neste år ved å være syk enn ved å ta vaksine?
– Når du blir smittet med influensa vil immunsystemet aktivere gode antistoffresponser, og i tillegg danne et bredt spekter av T-celler. Influensavaksinen gir veldig i liten grad T-celler. Derfor kan man godt si at man får bedre beskyttelse neste år av å ha blitt smittet.
Hva gjør influensavaksinen?
– Vaksinen vekker gamle antistoffer i immunsystemet. Selve influensasykdommen skaper nye antistoffer mot influensasykdom. Men for eldre og personer med underliggende sykdom er det veldig lurt å ta influensavaksinen hvert år for å øke sannsynligheten for god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Influensavaksinen reduserer også sannsynligheten for hjerte- og karsykdommer det påfølgende året etter at man har tatt den.
Hvordan kan man unngå å smitte andre på jobben?
– Når man hoster, holde seg for munnen, og ha god håndhygiene.
Kan man smitte andre om man har munnbind når man er syk?
– Hvis munnbindet brukes korrekt, vil det beskytte andre om man er smittet. Det kan imidlertid være vanskelig å bruke munnbindet riktig om du har luftveissymptomer. Å ha hoste eller snørre under et munnbind er ubehagelig.
Hvor lenge vil influensasesongen vare?
Denne sesongen ligner på influensasesongen 2017/18 i antall smittede. Sesongen 2017/2018 var ganske langganske lang Influensasesongen 2017/2018 varte fra ca. uke 50 i 2017 og til ca. uke 15 i 2018.. Det er estimert at rundt 1400 personer døde av influensa den sesongen. Årets sesong ser ut til å ha et større antall smittede samtidig enn i 2017/18, men det er ikke mulig å si noe om hvor lang sirkulasjonen av viruset vil være i samfunnet. Det er også helt andre influensavirus som sirkulerer dette året sammenlignet med i 2017/18, så man kan ikke ut fra spredningen slutte seg til at det vil bli like mange som blir alvorlig syke dette året, for eksempel.
Hvor lenge er man smittsom?
– Man kan være smittsom før man har symptomer på sykdom, før man vet at man er smittet. Man er mest smittsom med symptomer på sykdom. Noen kan også være smittsomme i litt tid etterpå. Om man ellers er frisk, vil det på de fleste arbeidsplasser være på sin plass å gå på jobb selv om man hoster litt eller har andre luftveissymptomer. Smitte blir vi alle utsatt for uansett.
Hvor lenge varer influensasykdom?
– I alt fra et par dager til et par uker. Det som avgjør hvor lenge du er syk er hvor god beskyttelse du hadde som utgangspunkt mot akkurat den varianten av influensa som du ble smittet med, sier Gunnveig Grødeland.
Hvor godt virker influensavaksinen i år?
Årets influensavaksine ser ut til å treffe bra i forhold til influensavirusene i omløp i Norge, sier seniorrådgiver Kjersti Rydland i FHI.
Gjennomsnittlig er vaksineeffekten blant friske voksne 60 prosent. Det vil si at rundt 6 av 10 vaksinerte ikke vil bli syke dersom de utsettes for influensasmitte, opplyser hun.
– Foreløpige resultater fra vaksinestudier viser hittil at årets vaksiner ligger på dette nivået. Effekten for yngre aldersgrupper er på 50 til 60 prosent og noe lavere for eldre aldersgrupper, sier hun.