Kan sønnen til ayatollahen bli reformatoren som redder regimet?

4 hours ago 2



I årevis har han operert i skyggene av det iranske maktapparatet. Kan Mojtaba Khamenei bli Irans svar på Mohammed bin Salman?

Mojtaba Khamenei pekes ofte ut som en ledende kandidat til å etterfølge den 85 år gamle øverste lederen. Foto: Vahid Salemi, AP/NTB
  • Afshin Ismaeli

Publisert: 29.04.2025 22:17

Kortversjonen

Lite er kjent om Mojtaba Khamenei offentlig, men i kulissene har han hatt betydelig innflytelse. 55-åringen er en mektig figur og sønnen til landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

– I 2009 trodde jeg snakket om Mojtaba Khamenei som mulig leder, bare var et rykte. Men nå er det klart at han er en viktig person, nettopp fordi han har vært så usynlig, sier Iran-eksperten Arash Azizi til The New York Times.

Khamenei er fryktet og omstridt i Irans ledelse. Han har fått et rykte for å være brutal.

Ifølge opposisjonen var han sentral da regimet slo ned på demonstrasjonene i 2009. I Iran sammenlignes han med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, populært kalt MBS MBSMohammed bin Salman (1985) er Saudi-Arabias kronprins og statsminister, kjent for sosiale og økonomiske reformer. .

MBS er kjent for å drive frem store endringer og reformer i Saudi-Arabia. Noen håper sønnen til ayatollahen kan bli en lignende endringskraft i Iran.

Kan 55-åringen bli Irans svar på MBS?

Frykter et maktvakuum

Irans øverste leder, Ali Khamenei (85), har styrt landet siden 1989. De siste årene er det kommet flere meldinger om at han er alvorlig syk.

Khamenei er delvis lam i høyre hånd etter et attentatforsøk i 1981. Han ble operert for prostatakreft i 2014.

Som Irans mektigste mann har han det siste ordet i alle viktige statlige beslutninger.

Irans øverste leder, Ali Khamenei (85), har styrt landet i 36 år og skal ifølge rapporter være alvorlig syk. Foto: AP

Frykten for et potensielt maktvakuum i den islamske republikken er reell. Mange spør hvem som skal overta makten.

En mulig arvtager

Selv om EkspertrådetEkspertrådet​Ekspertrådet i Iran er et råd av 88 islamske jurister som velger og overvåker landets øverste leder. velger Irans øverste leder, trekkes sønnen Mojtaba Khamenei ofte frem som en mulig arvtager. Grunnen er hans sterke posisjon og nære bånd til sentrale aktører i regimet.

– Mojtaba Khamenei styrer i realiteten landet i dag, sier Reza Talebi til Aftenposten. Han er forsker i internasjonal rett ved Universitetet i Leipzig og har publisert flere studier om Mojtaba Khameneis rolle i det iranske maktsystemet.

55-åringen har bakgrunn fra det militære. Han har betydelig innflytelse over både revolusjonsgarden og landets sikkerhetsapparat. Selv om han aldri har hatt en offisiell posisjon, regnes han som den mektigste personen i Iran.

Talebi mener Ali Khamenei forbereder sønnen på å bli Irans neste leder.

– For Khamenei er det viktigste å sikre at familien hans beholder makt i Iran. Han frykter de kan ende som sønnene til ayatollah Khomeini, som var Irans første leder etter revolusjonen i 1979. Disse sønnene mistet makten og døde under uklare omstendigheter, hevder Talebi.

Hvis Mojtaba Khamenei tar over som Irans øverste leder, vil han møte store utfordringer:

  • Folkelig misnøye: Mange iranere er sinte og stoler ikke på ham, delvis på grunn av hans rolle i å slå ned protester tidligere. Iranere krever mer frihet, noe som vil tvinge frem vanskelige valg for ham.
  • Økonomisk krise: Iran er på randen av økonomisk kollaps. Landets valuta faller kraftig i verdi. Prisene på matvarer og bensin stiger hver dag. Og inflasjonen var i gjennomsnitt 32 prosent i 2024.
  • Enorm korrupsjon: Utbredt korrupsjon er et stort problem i landet og skader økonomien og folks tillit. Ifølge en rapport fra tankesmien Atlantic Council skyldes kun 20 prosent av Irans økonomiske problemer sanksjoner. Hele 80 prosent skyldes interne forhold, som korrupsjon og dårlig styring.
  • Klimakrise: Landet står overfor alvorlige miljøproblemer, som vannmangel og tørke.

Kan han endre Iran?

Enkelte mener at reformer er det eneste som kan holde landet samlet. Derfor håper mange iranske politikere at Mojtaba Khamenei blir den som gjør disse endringene.

Abdolreza Davari, som var rådgiver for Irans tidligere president Mahmoud Ahmadinejad, er en av dem som sammenligner Mojtaba Khamenei med Mohammed bin Salman.

Davari tror Mojtaba Khamenei kan bli en leder som moderniserer og utvikler Iran, ifølge nettstedet Iranwire.

– Regimet prøver å gjøre Mojtaba Khamenei til en slags MBS. De vet at landet trenger store endringer, fra topp til bunn, sier forskeren Reza Talebi til Aftenposten.

Men mange tviler sterkt. De peker på flere forhold:

Bakgrunn: Han har levd et nokså isolert liv og aldri reist utenfor Iran. Han har bakgrunn fra Revolusjonsgarden (IRGC), hvor han kjempet i krigen mot Irak. Han fikk også sin religiøse utdanning hos lærere som regnes som de mest konservative og ekstreme.

Personene rundt ham: Han omgir seg med og stoler på yngre ledere og geistlige som har svært strenge ideer.

Hans egne handlinger: 55-åringen har vært en nøkkelfigur i volden mot demonstranter tidligere, blant annet under de store protestene i 2009 og under nyere opprør mot regimet.

Read Entire Article