IDF-video: Skal vise Sinwars siste øyeblikk

7 hours ago 5



Hamas-lederen skal ha forsøkt å ødelegge dronen som oppdaget ham.

 IDF
SÅRET: Dette bildet skal vise noen av Yahya Sinwars siste øyeblikk i live, etter å ha blitt oppdaget av israelske styrker. Foto: IDF

Publisert 17.10.2024 23:04 Sist oppdatert 6 minutter siden

Torsdag sa Israel at Hamas-leder Yahya Sinwar ble drept i et israelsk angrep dagen i forveien.

Nå har det israelske forsvaret publisert en video som skal vise en såret Sinwar sitte i en stol inne i en bygning i byen Rafah, sør på krigsherjede Gazastripen.

Personen på videoen er ikledd et dekkende hodeplagg, så det er ikke mulig å se at det faktisk er ham.

I videoen, som er tatt av en drone, kan man se den angivelige Sinwar forsøke å kaste noe mot dronen. 

Se videoen:

Drapet på Sinwar kom ifølge IDF ikke som følge av et målrettet attentat, slik andre drap på ledere i Hamas og Hizbollah har vært. 

Sinwar skal ifølge IDF ha gjemt seg i lang tid seg i området der han ble funnet. 

– Vi visste ikke at han var der, sier talsperson Daniel Hagari i IDF ifølge Ynet.

 Det var ifølge Ynet ved 10-tiden onsdag at israelske styrker oppdaget det som beskrives som en mistenksom person som gikk inn og ut av en bygning. 

 Mohammed Salem / Reuters
DØD: Hamas-leder Yahya Sinwar, her avbildet i oktober 2022. Foto: Mohammed Salem / Reuters

De fikk da en umiddelbar ordre om å avfyre artillerigranater mot bygningen, for så å omringe den. 

Noen timer senere ble tre personer med en drone identifisert av de israelske styrkene. Personene var på vei ut av bygningen som styrkene hadde omringet, og forsøkte ifølge Ynet å løpe fra hus til hus ved å gjemme seg bak bygninger.

De israelske styrkene åpnet ild mot dem. To av personene rømte inn i én bygning, mens Sinwar rømte til en annen bygning, skriver avisen.

Han skal da ha vært såret, skriver Times of Israel, og skal så ha gått opp noen etasjer, før en stridsvogn avfyrte en granat mot bygningen han var i. 

Fakta om Yahya Sinwar:

  • Født 29. oktober 1962 i flyktningleiren Khan Younis på Gazastripen.
  • Sluttet seg til Hamas da den palestinske gruppen ble etablert i 1987.
  • Tatt til fange av israelske soldater i 1989 og dømt til fire livstidsdommer i en militærdomstol for planlegging av drap på israelske soldater og palestinske kollaboratører. Løslatt i en fangeutveksling i 2011.
  • Overtok som Hamas-leder på Gazastripen etter Ismail Haniyeh i 2017 da Haniyeh ble bevegelsens øverste politiske leder med base i Qatar.
  • Har sammen med lederen for Hamas-bevegelsens militær fløy, Mohammed Deif, vært regnet som hovedarkitekt bak angrepet på Israel 7. oktober 2023.
  • I august i år ble Sinwar utnevnt til Hamas' øverste politiske leder, i etterkant av attentatet på Haniyeh i Irans hovedstad Teheran.

Selv skal Sinwar ha kastet to granater mot noen styrker som forsøkte å gjennomsøke bygningen, hvorav én eksploderte. Da trakk styrkene seg tilbake.

Og ifølge Ynet sendte de israelske styrkene da inn dronen, slik man kan se i videoen, og da ble en såret og maskert Sinwar oppdaget sittende i en stol. 

Han tok da tak i en pinne og kastet den mot dronen, trolig med hans siste krefter, skriver avisen. 

Etter dette ble det avfyrt nok en granat fra stridsvognen mot Sinwar, skriver Times of Israel. Dette skal ha ført til at han døde. 

Torsdag morgen gjennomsøkte israelske soldater bygningen og så da ansiktet til den drepte personen, som de gjenkjente som Sinwar.

Read Entire Article