IDF deler nye detaljer om attentatet mot Nasrallah

1 week ago 16



Israel beskriver attentatet på Hizbollah-lederen som en av sine viktigste militæroperasjoner noensinne.

 Mohamed Azakir/Reuters
MASSIVT: Israel avfyrte over hundre raketter mot Hizbollahs hovedkvarter sør i Beirut, hvor Hizbollah-lederen oppholdt seg. Foto: Mohamed Azakir/Reuters

Publisert 28.09.2024 23:44

Attentatet mot Hassan Nasrallah har utløst svært ulike reaksjoner i Midtøsten. 

I Iran har dødsfallet utløst fem dagers landesorg, mens gatene i Libanons hovedstad Beirut er fulle av gråtende mennesker som minnes Hizbollahs leder. 

 Vahid Salemi/Reuters
SORG: Nasrallahs dødsfall har blitt møtt med sorg flere stedet i Midtøsten. Her fra Tehran lørdag. Foto: Vahid Salemi/Reuters

FNs generalsekretær Antonio Guterres sier han er «dypt bekymret» over det han beskriver som en «dramatisk eskalering». Utenriksminister Espen Barth Eide ber om en umiddelbar våpenhvile: 

– Konfliktene i Midtøsten henger tett sammen. Nå må alle parter bidra til deeskalering før dette ender i en stor regional krig, sier utenriksministeren.

I Israel hylles derimot angrepet som et vendepunkt, og flere håper nå at dette vil bety slutten på den stadig eskalerende konflikten mellom Israel og Hizbollah. 

Nye detaljer

Lørdag kveld understreker statsminister Benjamin Netanyahu at angrepet var «nødvendig» for at Israel skal kunne oppnå sine mål i regionen, og kaller det et «historisk vendepunkt». 

– Arbeidet vårt er ikke over, det er krevende dager i vente, sier Netanyahu.  

I likhet med statsministeren, bruker det israelske forsvaret store ord til å beskrive angrepet. De siste årene har Hassan Nasrallah knapt vært å se offentlig av frykt for attentatforsøk, og lørdag deler offiserer i IDF detaljer i hvordan de lyktes med å ta livet av Hizbollah-lederen. 

– Operasjonen var planlagt i lang tid og illustrerer det enestående samarbeidet mellom etterretningsstyrkene og luftvåpenet, forteller Brigadegeneral Amichai Levine til Jerusalem Post.

 Hussein Malla/AP Photo
ØDELEGGELSER: Fredagens angrep skapte store ødeleggelser i Beirut. Foto: Hussein Malla/AP Photo

I tillegg til å kreve ekstrem presisjon, var IDF også nødt til å utvise voldsom kløkt for å unngå at Nasrallah kom seg unna. 

– Utfordringen med attentat er å skaffe troverdig etterretning. Den andre utfordringen er å forsikre seg om at målet, Nasrallah, ikke rømmer mens flyene er i lufta eller rakettene blir avfyrt, sier brigadegeneralen. 

– Operasjonen var perfekt utført, legger han til. 

Godkjent fra hotellrommet 

Kilder i IDF forteller at angrepet ble planlagt onsdag. Da jobbet israelsk etterretning på spreng for å innhente informasjon om Hizbollah-ledelsens møte fredag. Netanyahu ble også orientert, men utad ga han ingen indikasjon om hva som foregikk i kulissene. 

Da statsministeren satt seg på flyet til FNs generalforsamling torsdag, skal dette ifølge Jerusalem Post ha fungert som en avledningsmanøver overfor Hizbollah-ledelsen, som møttes sør i Beirut fredag ettermiddag. 

Den endelige avgjørelsen ble tatt klokken 10 fredag morgen lokal tid, og Netanyahu skal ifølge etterretningskilder ha godkjent angrepet fra hotellrommet sitt i New York. Timer senere sto han på talerstolen i FN og advarte om at ingen del av Iran var utenfor Israels rekkevidde. En knapp time senere kom de første meldingene om det israelske luftangrepet mot Beirut, samtidig som Netanyahu avbrøt USA-oppholdet og vendte hjem til Israel. 

 Statsministerens kontor
HJEMMEKONTOR: Ifølge Benjamin Netanyahus kontor skal statsministeren ha godkjent angrepet fra hotellrommet sitt i New York. Foto: Statsministerens kontor

30 raketter i minuttet

Hizbollah-kommandøreb Ali Kiraki, som også ble drept i angrepet, har tidligere overlevd israelske attentatforsøk. Årsaken til dette var ifølge Jerusalem Post manglende raketter fra IDF sin side. 

– Fredag ble det brukt rundt hundre raketter, som jagerpilotene avfyrte annethvert sekund med perfekt presisjon, sier Levine. 

Fredagens angrep mot Beirut var det største siden konflikten begynte.  IDF beskriver militæroperasjonen som en av sine viktigste noensinne. 

Libanesiske helsemyndigheter opplyser at elleve ble drept og 108 skadd i angrepet. Denne uken har nærmere 800 blitt drept i israelske angrep mot Libanon, skriver BBC

– I går gjennomførte vi en historisk operasjon av enorm strategisk betydning. Nasrallah ble sett på som den viktigste skikkelsen i sjia-aksen. Dette vil ha en betydelig påvirkning på Midtøsten, slår brigadegeneralen fast. 

Lover hevn

Det Israel ser på som en stor og viktig strategisk seier, øker samtidig frykten for en storkrig i regionen. Irans visepresident Mohammad Reza Aref sier at Nasrallahs dødsfall vil «føre til Israels undergang», ifølge nyhetsbyrået AFP

Også Palestina, Syria og Irak er blant landene i regionen som fordømmer det israelske attentatet lørdag. 

 Jalaa Marey/AFP
ESKALERING: En israelsk stridsvogn fraktes nordover mot den libanesiske grensen lørdag. Foto: Jalaa Marey/AFP

– Denne forbrytelsen viser at zionistene har krysset alle de røde linjene, sier Iraks statsminister. 

De israelske luftangrepene mot Libanon fortsetter lørdag. Ifølge helsemyndighetene har 33 mennesker mistet livet det siste døgnet. 

Read Entire Article