I utakt med forskning

2 weeks ago 9



Foto: Tornes, Erik

Publisert: 25.09.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenposten 23. september sier jobbekspert Helene Tronstad Moe til Aftenpostens journalist at en ekstern kandidat nesten alltid vil være mer kompetent til en stilling i bedriften enn den interne. Hun er ikke i tvil, sier hun.

Det burde hun være – for her er hun i utakt med forskning. En ny undersøkelse fra Cornell University gir sterk faglig støtte for at interne kandidater ofte presterer bedre enn eksterne, spesielt på lang sikt.

Undersøkelsen, som var av en detaljhandel med over 100.000 ansatte, viste at interne søkere hadde både høyere produktivitet og større sannsynlighet for å bli i selskapet. De høyproduktive eksterne søkerne, derimot, forlot selskapet oftere.

Ifølge undersøkelsen er forklaringen at søkere med intern erfaring har menneskelige relasjoner, organisatorisk tilpasning og ikke minst kunnskap om arbeidsoppgaver som gir dem en fordel både når det gjelder produktivitet og lojalitet over tid.

Så et godt råd til norsk detaljvarehandel (og sannsynligvis andre bransjer) er heller det motsatte av hva Aftenpostens jobbekspert Helene Trondstad Moe gir. Moralen er: Sats på søkere som allerede har kjennskap til bedriften.

Paul Moxnes, organisasjonspsykolog, gjesteprofessor ved Universitetet i Oslo

Read Entire Article