Vil ha hjelmpåbud: – Kan spare oss for milliarder i året

2 hours ago 5



Mener det vil redusere antallet hodeskader og kan spare samfunnet for milliarder. Syklistforeningen er kritisk til et påbud.

Trygg trafikk mener et hjelmpåbud vil være et viktig tiltak for å nå nullvisjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken. Foto: Scanpix
  • Geir Amundsen

Publisert: 10.10.2024 06:30

Trygg Trafikk har lenge vært positive til et hjelmpåbud. Nå oppfordrer de norske myndigheter til å innføre påbud om bruk av hjelm for alle syklister.

– Altfor mange syklister skader hodet, og utviklingen går i feil retning. Tall fra Oslo skadelegevakt viser at nesten en tredjedel av sykkelulykkene er hodeskader, sier fagdirektør Tanja Loftsgarden i Trygg Trafikk.

I en rapport om bruk av sykkelhjelm som Transportøkonomisk Institutt (TØI) har utarbeidet på oppdrag for Trygg Trafikk, anslås det at hvis alle syklister bruker sykkelhjelm, vil vi kunne unngå 1000 hodeskader hvert år.

Hva mener du om et hjelmpåbud? Stem nederst i saken!

Er et påbud nødvendig?

– Rapporten viser at hjelmbruken i Norge allerede er høy og økende. Er det da nødvendig med et påbud, eller kan frivillig bruk og informasjonskampanjer være like effektivt?

– Hjelmbruken har økt de siste årene, og i dag bruker rundt 70 prosent av alle syklistene hjelm, men det går ikke fort nok. Dersom vi klarer å forebygge 1.000 hodeskader årlig, viser våre anslag at vi sannsynligvis kan spare et milliardbeløp i året, noe vi planlegger å be TØI om å beregne nærmere.

Trygg Trafikk vil også jobbe for flere trygge sykkelveier og bedre sykkelopplæring i skolen.

– Slik kan vi redusere antall sykkelulykker og samtidig redusere skadeomfanget når ulykken først skjer, argumenterer Loftsgarden.

Tanja Loftsgarden er fagdirektør i Trygg Trafikk. FOTO: Trygg Trafikk

Vil flere droppe sykkelen?

– Dere uttaler selv i en pressemelding at et påbud kan fremstå som et drastisk tiltak. Frykter dere at et hjelmpåbud vil kunne redusere sykkelbruken?

– Nei, vi tror ikke at færre vil sykle som følge av et påbud. Selv om det er usikkerhet i forskningen, viser erfaringer fra andre land at en eventuell nedgang i sykkelandel vil være liten og kortvarig. Vi er allerede mange som bruker hjelm, og godt over 80 prosent av befolkningen er positive til et hjelmpåbud.

Vil vurdere bøter

I Finland har det siden 2002 vært påbudt for alle syklister å bruke sykkelhjelm, men det er ikke straffbart å sykle uten hjelm.

– Hvordan mener dere et hjelmpåbud i Norge bør håndheves?

– Det er viktig å ha et regelverk som håndheves. Bruk av forelegg må vurderes nærmere. En mulighet er å følge dagens praksis for å bøtelegge syklister som ikke bruker lys på sykkelen når det er mørkt. Samtidig vet vi at nordmenn stort sett er gode til å følge regler i trafikken, og et påbud vil gi en positiv effekt i seg selv.

Trygg Trafikk er innforstått med at politiet har begrenset med ressurser til å utføre kontroller, men mener hjelmbruk kan sjekkes når politiet likevel er ute å kontrollerer sykling på rødt lys og brudd på vikeplikten.

Foto: Geir Amundsen

I TØI-rapporten pekes det på at et hjelmpåbud kan skape utfordringer for bysykkelordninger og elsparkesykkelutleie.

– Har dere en plan for å håndtere dette?

– Vi tror at markedet vil utvikle gode løsninger for å kunne bruke hjelm på bysykkel og elsparkesykkel. Leverandører av elsparkesykler har for eksempel utviklet hjelmer som er integrert i kjøretøyet, og vi ser for oss at noe tilsvarende bør være mulig for bysyklene.

Loftsgarden viser også til at da Danmark innførte hjelmpåbud for all bruk av elsparkesykler i 2022, økte andelen som brukte hjelm på leide elsparkesykler fra 1–2 prosent til 61 prosent.

– Kan vurderes på nytt

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Kalsås (Ap), har sendt oss følgende kommentar til Trygg Trafikks utspill:

– Påbud om bruk av sykkelhjelm har så langt ikke vært vurdert som et hensiktsmessig tiltak, blant annet fordi det har vært usikkerhet om det kan bidra til at færre sykler. Vi er ikke kjent med at TØI har ferdigstilt rapporten det vises til, men vil kunne vurdere saken på nytt basert på funnene i rapporten.

Eline Oftedal er generalsekretær i Syklistforeningen.

De oppfordrer alle syklister til å bruke hjelm for å redusere omfanget av hodeskader, men mener hjelmbruk i seg selv ikke bidrar til færre ulykker.

– Sikkerhetstiltak som separate sykkelveier og lavere bilhastighet er viktigere. Dessuten er hjelmbruken veldig høy og økende, og vi har tillit til at syklister tenker både på og med hodet, og at målet om 75 prosent hjelmbruk kan nås uten et påbud, skriver Oftedal i en e-post.

Syklistforeningen agrumenterer også med at et lovpålagt hjelmkrav kan redusere sykkelandelen.

Bør det bli påbudt å bruke sykkelhjelm?

Ja

Nei, det bør fortsatt være frivillig

Nei, det kan føre til at færre sykler

Vet ikke

Bruker du sykkelhjelm?

Ja, alltid

Av og til

Nei

Nei, jeg er mer opptatt av frisyren og hvordan jeg tar meg ut

Read Entire Article